Foto via voltra.ro
Un glob de lumină care-și schimbă culoarea, asta e definiția pe care copilul meu a dat-o soarelui. “Uite, mamă, soarele iar și-a schimbat culoarea!”. Era alb în ziua aceea, ascuns prin ceața norilor. Oricât de mult încercam să-i atrag atenția asupra unui cărăbuș ce se strecura stângaci printre firele de iarbă, el tot cu ochii pe cer era, urmărind jocul soarelui de-a v-ați ascunselea printre nori.
Dar nu doar copiii sunt fascinați de soare, oamenii l-au privit mereu ca pe un simbol al stării de bine si al succesului, de la începutul civilizației, până în epoca tehnologiei, pe care o traversăm. De la amerindieni până la români, soarele a fost element central în credinţe și mituri. In cazul primilor, fiind vorba despre civilizaţii cu o economie axatã îndeosebi pe agriculturã, cele mai frecvente divinitãţi erau cele agrare, personificãri ale elementelor naturii. De exemplu, cel mai popular zeu aztec era Tlaloc, cel ce stãpânea precipitaţiile, iar zeul suprem, patronul poporului aztec era întruchiparea Soarelui, Huitzilopochtli, care lupta victorios împotriva nopții.
În vechile credințe românești, Soarele şi luna au fost sfinţi care luminau lumea, dar pentru că o femeie ar fi aruncat cu noroi în ei, s-au îndepărtat de oameni, urcând pe bolta cerească. Potrivit altor credințe, soarele ar avea un caracter omenesc. „Se crede că soarele răsare întotdeauna vesel, căci atunci stă în gura raiului. Soarele răsare din apă; dovadă despre aceasta sunt stropii de apă cari picură de pe faţa lui când se vede puţin ridicat pe zare şi pe cari noi, neştiutorii, îi numim raze. Fiind ieşit din apă, soarele este curat. Când răsăritul soarelui e mândru, se crede că peste zi vremea va fi frumoasă: ziua bună, de dimineaţă se cunoaşte”, arată etnologul Tudor Pamfile, în lucrarea „Cerul şi podoabele lui, după credinţele poporului român”.
Energia solară, soluția prezentului și a viitorului
În era tehnologiei însă, implicațiile soarelui merg până la posibilitatea instalării unor panouri solare fotovoltaice, capabile să transforme energia solară în energie electrică. Altfel spus, e o tehnologie care ne ajută să ne alimentăm casa și aparatele electrocasnice cu curent electric.
Soarele este o sursă de energie regenerabilă și disponibilă pentru mult timp de acum înainte. Așa cum ne place să absorbim energia soarelui într-o dimineață pe plajă, ar trebui să fim deschiși la a absorbi și informația care să ne ajute să știm cum să ne folosim de avantajele acestuia; iar el, soarele, ne va aduce multiple beneficii.
Un sistem de panouri fotovoltaice se alimentează cu lumina soarelui și nu cu căldura razelor acestuia. Astfel că e o sursă profitabilă de energie chiar pe timpul anotimpului rece. Folosind un sistem de panouri fotovoltaice, nu numai că poți scăpa de cheltuielile pe care le aveai până în acel moment la rețeaua națională, energia solară oferă multe alte beneficii, pe care le voi menționa aici.
Iată motivele pentru care un sistem de panouri solare trebuie adoptat de cât mai mulți consumatori din România:
Economii pe termen lung
Colaj realizat cu Canva, fotografii via voltra.ro
Traversăm o perioadă în care prețurile la energie au atins cote greu de suportat pentru buzunarele românilor. Un set de panouri fotovoltaice sunt o posibilitate pentru români de a consuma propria energie curată și de a economisi bani pe termen lung. Panourile solare reprezintă o investiție pe termen lung. Instalarea panourilor fotovoltaice este o investiție inițial costisitoare, dar pe termen mediu și lung economiile de energie sunt mari.
Factura românilor la energie electrică va fi mai ieftină și, beneficiind de contoarele bidirecționale, se poate obține un profit din energia pe care nu o utilizați și pe care puteți să o „revindeți”.
Crește valoarea imobilului
Un sistem de panouri fotovoltaice, atunci când este instalat de o companie de încredere, cum este Voltra, nu generează doar electricitate gratuită. Adevărul este că un asemenea sistem poate spori valoarea de piață a imobilului la revânzarea acestuia. Asta pentru motivul de mai sus, căci facturile la energie electrică vor scădea simțitor, un panou solar folosind nimic altceva decât lumina soarelui – sursă naturală, gratuită și inepuizabilă.
Odată instalate, panourile fotovoltaice vor funcționa de-a lungul anilor aproape fără costuri de întreținere. Unul dintre cele mai mari beneficii fiind că panourile solare au o durată de viață de 25-30 de ani.
Zero emisii
Unul dintre beneficiile acestor sisteme fotovoltaice este că, spre deosebire de alte surse, nu generează emisiile poluante nici direct, nici indirect. Adio emisii de gaze cu efect de seră, adio poluare, adio aer murdar. Nu e de mirare că pretutindeni în lume se încurajează utilizarea lor de către cât mai multe persoane, atât juridice cât și fizice. Cu atât mai mult în România, unde avem o problemă reală cu poluarea, în marile orașe mai ales.
Zero zgomot
Unul dintre cele mai importante beneficii ale energiei solare este acela că nu generează nici un tip de zgomot, spre deosebire de generatoarele convenționale de energie electrică. Avem destule surse de poluare fonică, de la vecinii prea zgomotoși, până la trafic. Panourile solare sunt o posibilitate de a câștiga extra confort și extra liniște.
Un set de panouri fotovoltaice e compatibil cu alte tipuri de energie
Energia solară fiind compatibilă cu alte surse, multe locuințe au două instalații pentru ca energia convențională să funcționeze atunci când cea fotovoltaică e pe off. E un mod de a face o tranziție treptată către energia fotovoltaică și, mai ales, de a evita problemele.
Energia solară funcționează peste tot
Indiferent dacă stai la țară sau la oraș, energia solară e disponibilă. Chiar și în locuri unde nu există alte opțiuni, precum zonele îndepărtate, enengia solară este soluția prin care o mică instalație poate funcționa autonom.
Poate ai cumpărat un teren și ți-ai făcut o casă într-o zonă în care rețeaua națională de energie nu a ajuns încă, iar instalarea acesteia ar fi dificilă și costisitoare. Cu astfel de panouri fotovoltaice, ai parte de energie electrică fără probleme.
Energia solară asigură locuri de muncă
Nu în ultimul rând, poți sprijini piața muncii din România alegând un astfel de sistem de panouri fotovoltaice de la Voltra. Locurile de muncă generate pot varia de la domenii ca: cercetare, producție, vânzări, instalare sau mentenanță.
Alegerea mea: panourile fotovoltaice powered by Voltra
Foto via voltra.ro
Soarele este o formă de energie foarte versatilă, care poate fi utilizată la scară mică sau la scară mare. Atât locuințele, cât și companiile din România, dar și din alte țări, folosesc deja panouri fotovoltaice pentru a reduce costurile facturilor de operare și pentru a economisi bani ce vor fi reinvestiți în afacere.
Pentru companii sau persoane fizice, colaborarea cu Voltra reprezintă un know-how extins în proiectare, vânzare, montaj și punerea în funcțiune a proiectelor fotovoltaice end-to-end, automatizări electrice, consiliere autorizată și pregătirea dosarului de prosumator.
Eu una sunt o tipă mai degrabă atehnică, așa că oricât de “băbește” mi-ar explica cineva unele detalii și termeni, tot nu pricep mare lucru. Am noroc însă cu cei de la Voltra, o echipă de ingineri și consultați cu experiență, oameni tehnici prin excelență așadar, care fac parte dintr-un grup de firme, care se ocupă cu realizarea și implementarea de panouri fotovoltaice atât pentru mediul de afaceri cât și pentru acasă.
Odată ce te hotărăști să mergi pe acest drum, echipa de profesioniști de la Voltra te va ajuta cu absolut toate detaliile, inclusiv cu o estimare de timp în care îți recuperezi investiția în echipamente.
Dar tu, cum investești în viitor?
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.