Să ne imaginăm o hartă virtuală, cu zoom pe un traseu de zeci, poate sute de kilometri. Cum ar fi să vezi harta în timp real, și să observi mișcare pe traseu – niște puncte cenușii care se mișcă într-o direcție precisă. Un traseu care poate fi parcurs cu succes de mii de rozătoare. Știu, sună a scenariu de film apocaliptic, dar adevărul e că, spre deosebire de agenţii patogeni sau insecte, rozătoarele pot călători pe distanţe mult mai mari şi au o inteligență mult mai avansată, mai ales şobolanii. Nu e o problemă de logică, e viața în cele mai hidoase forme ale sale, căci, evident, cu cât aceste rozătoare au mai multă mobilitate, cu atât puterea lor de a răspândi boli crește exponențial.
Ce se poate întâmpla când dăunătorii sunt lăsați să mișune în voie
Lesne de înțeles că dacă sunt lăsate să mișune în voie, rozătoarele pot deveni în scurt timp o plagă pentru comunitatea de oameni din zonă. Șoarecii și șobolanii, și chiar șerpii nu se sinchisesc să populeze clădiri, indiferent dacă vorbim de școli, grădinițe, spitale, magazine, spații HoReCa, birouri, apartamente, instituții police, locuri unde se prelucrează produsele alimentare sau spații exterioare. Simpla enumerare a acestor spații îmi dă fiori la gândul că oamenii sau copiii din ele ar putea fi invadați de rozătoare. Ei, dar în toată povestea aceasta cu iz apocaliptic, există o rază de lumină. Mai mult decât o rază, o acțiune în forță împotriva rozătoarelor, ce stârpește din fașă pericolele imense pe care le pot declanșa dăunătorii.
O astfel de acțiune în forță realizează, cu fiecare proiect al lor, cei de la Compania DDD. Îi recomand atât pentru personalul instruit corespunzător standardelor, cât și pentru aparatura modernă folosită și produsele avizate de Ministerul Sănătății.
Dacă te întrebi de la ce vine DDD, sunt cei trei termeni – dezinfecția, dezinsecția și deratizarea, un set de acțiuni destinate distrugerii agenților de boli infecțioase și parazitare, precum și a insectelor și rozătoarelor în mod sistematic în clădirile industriale și rezidențiale, vehiculele și locurile și zonele publice. Focusul meu în acest articol e însă pe deratizare. Să vedem ce înseamnă deratizarea și cum se realizează.
Ce este deratizarea?
Deratizarea reprezintă acţiunea de eliminare a animalelor rozătoare dăunătoare (şobolani, şoareci, etc.) prin mijloace chimice și ecologice. Prezența rozătoarelor nu numai că ne dă fiori reci pe șina spinării, dar ne pune în pericol sănătatea, acestea fiind, se știe, purtători de boli și microbi.
Când vorbim despre servicii deratizare, ne referim nu doar la intervenția pe moment (deratizare curativă), ci și la PREVENȚIE. Obligativitatea acestei intervențîi este operată prin lege și este recomandată consumatorilor economici ori de câte ori este nevoie, dar nu mai rar de o dată la șase luni de zile.
Pentru depozitele cu produse alimentare, deratizarea trebuie făcută ori de câte ori este nevoie, dar nu mai rar de o dată la trei luni.
Deratizare în 8 pași
Un serviciu profesional de deratizare va include, de obicei, o inspecție inițială a proprietății pentru a determina sursa problemelor și un plan de acțiune pentru a le rezolva. Acest plan poate include mai multe metode, cum ar fi aplicarea de produse chimice, instalarea de dispozitive de prins șoareci sau instalarea de bariere fizice pentru a împiedica accesul rozătoarelor.
Întregul proces de deratizare e abordat de cei de la compania DDD inginerește, adică sistematic și logic. Se începe cu evaluarea gradului de infestare, care se face pe baza urmelor lăsate, de la mâncare începută, găurile pe care dăunătorii le rod în pardoseală, până la pereți și eventuale cadavre. Știu sună într-un fel, dar dacă nu vorbim despre realitățile acestea nu înseamnă că ele nu există.
După o evaluare minuțioasă, urmează următorul pas: transformarea mediului ȋntr-unul ostil dăunătorilor.
Urmează în mod logic eliminarea surselor de hrană, a ascunzătorilor, apoi folosirea capcanelor și a altor dispozitive mecanice de eliminare.
Un pas important e selectarea raticidelor potrivite pentru dăunătorii identificați. Aici intervin, substanțe, tehnologii, expertiză.
Stațiile de intoxicare se dispun într-un sistem tip barieră în aria ce urmează a fi tratată, în jurul clădirilor cât și la căile de acces, după care se alimentează stațiile cu substanțe raticide.
Pasul 7 ține de deratizarea propriu-zisă, care se face de obicei într-o singură etapă, dar dacă există un grad ridicat de infestare se recomandă 2 sau 3 etape la interval de 1-2 săptămâni.
Așadar deratizarea e o operațiune mult mai complexă decât ar părea la prima vedere și se finalizează atunci când consumul de substanță raticidă din stațiile de intoxicare a încetat complet.
De la combaterea individuală la deratizarea unei întregi localități
Serviciile de deratizare sunt esențiale pentru a menține o locuință sau o afacere curată și sănătoasă. Șoarecii, șobolanii și alte rozătoare pot transmite boli periculoase și pot distruge bunuri materiale. De asemenea, pot constitui o sursă de stres pentru proprietarii de locuințe sau afaceri. Din aceste motive, este important să apelezi la servicii profesionale de deratizare pentru a-ți proteja proprietatea și familia.
Ca orice acțiune eficientă, deratizarea are și ea stadiile și amploarea ei, în funcție de numărul dăunătorilor și de suprafața pe care mișună. Vorbim așadar de combaterea individualӑ (se referӑ la apariţia unui rozӑtor ȋn casӑ, curte, birou sau garaj), combaterea focarelor (focarul constӑ ȋn existenţa uneia sau mai multor familii de şobolani care ocupӑ o locaţie, un teritoriu), până la deratizarea unei localitӑţi. O astfel de acţiune se desfӑşoarӑ pe o perioadӑ determinatӑ de timp, rezultatele fiind mai bune dacӑ deratizarea se desfӑşoarӑ pe o periodӑ mai lungӑ de un an.
Nu uita să iei măsuri preventive pentru a evita reapariția rozătoarelor. Acestea pot include menținerea curățeniei în jurul casei, repararea oricăror gauri sau crăpături prin care rozătoarele ar putea pătrunde în interior și depozitarea mâncării în recipiente etanșe.
Primiți cu șoareci? Dar cu șobolani? Sau poate cu șerpi? Dacă nu, apelați la cei de la compania DDD
Nu cred că ai de gând să-i primești în casă, la birou sau la grădiniță. Când dai de asemenea specimene în proximitate, știi clar că ai nevoie de servicii de deratizare. Și dacă știi că ai nevoie de o acțiune în forță, eficientă și executată metodic în sensul combaterii dăunătorilor, sună-i pe cei de la compania DDD. Nu numai că ei pun accent pe sustenabilitate și au alternative BIO la dezinfecție, dezinsecție și deratizare,i mai mult, oferă garanție 300% pentru ceea ce fac, deci nu ai nimic de pierdut dacă apelezi la ei.
Compania DDD este prima firmă 100% românească care deține standardul internațional de combatere a dăunătorilor din România, CEN EN 16.636, acreditarea CEPA (The Confederation of European Pest Management Associations). Te las pe mâini bune cu o recomandare din suflet, așa încât să te lăfăi într-un mediu curat și sigur. Un an nou mai sigur și lipsit de dăunători îți doresc și îmi doresc!
Te aștept în secțiunea de comentarii să-mi povestești despre experiența ta cu o firmă de deratizare și cu soluțiile pe care le-ai găsit tu în lupta cu dăunătorii.
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.