Ne perindăm printre rafturile supermarketului, pășind pe culoarele luminate, cu aerul condiționat răvășindu-ne șuvitele. La raionul semințe, fructe uscate, produse bio nu eram decât noi, în timp ce puțin mai încolo, la șunci și brânzeturi, lumea mai că se călca în picioare. Eram fericită că pot să cutreier în liniște printre rafturi, să citesc ingrediente și proporții, ba chiar sugestii de rețete pe unele ambalaje. Liniștea nu dură însă mult.
Mă privi cu ochii lui migdalați și neîncrezători:
-Serios acuma. Chiar ai nevoie de toate semințele astea?
-Vrem să trăim mai sănătos, corect? Parcă așa suna rezoluția de an nou.
-Suntem în martie, cine mai ține minte rezoluțiile din ianuarie? Mai ales la ce nebunie de an am nimerit, făcu el.
-Tocmai de aia, trebuie să ne ținem de plan. Contează enorm ce mănânci, știi doar. E și recomandarea medicului să faci ceva și să reduci colesterolul.
-Începe cu dieta, dacă nu vrei să începi direct cu medicația, așa s-a exprimat domnul doctor.
-Exact, mă bucur că ți-au rămas întipărite în minte cuvintele astea. Va trebui să ne echipăm cămara. Oricum, deocamdată în afară de borcanele de murături și de zacuscă ale maică-tii, cam bate vântul. Ceea ce urmează să cumpărăm trebuie să ai oricând în cămară, indiferent de vremuri. Voi începe cu câteva pungi de caju crud. Știi că ador să ronțăi caju când mă uit la serialul preferat. Unde mai pui că e bogat în magneziu, fosfor, cupru, zinc, acid oleic ș.a. Trebuie să ne meargă mintea brici, iar cajuul “ne ajută să menținem activitatea cerebrală la cote maxime, ne scapă de migrene, tensiune arterială și probleme respiratorii”.
-Foarte bun, mai ales în sos pesto, admise el. Dar tre’ să luăm și niște năut bio. Știi că mie îmi trebuie chestii sățioase ca să mă ridic de la masă satisfăcut, râse el. Ei, năutul este un aliment bogat în fibre, cu efecte benefice organismului în combaterea constipației, în prevenirea arteriosclerozei, în scăderea nivelului de colesterol din sânge.
-De acord, deci perfect pentru tine, care te știi cu…colesterolul pe căciulă. Putem face și humus, e delicios și se poate servi pe pâine (tartinată), cu cartofi, cu carne, lângă salate… oricum îți face plăcere! Rețeta e simplă, ne trebuie doar: 2 căni de năut fiert, 2 lingurițe de pătrunjel tocat mărunt, 3 căței de usturoi, zeama de la o lămâie, 50 de grame de semințe de susan, 2 linguri de ulei de măsline, sare. Toate ingredientele vor fi amestecate într-un blender sau într-un castron, cu mixerul, până când se obține o pastă omogenă. Simplu, nu?
-Știi ce ne-ar mai trebui în cămară, dacă tot ai adus vorba de humus? Semințe de susan. Mai ales că reprezintă “cea mai bogată sursă de calciu din natură!” Persoanele care suferă de osteoporoză le folosesc cu succes pentru ameliorarea simptomelor asociate afecțiunii, precum și pentru regenerarea țesutului osos. Plus că ne ajută să rămânem frumoși, zise el trăgând cu ochiul. “Susanul este plin de zinc, un mineral esențial pentru producerea colagenului”, care dă pielii elasticitate. Dar semințele de susan ajută și dantura, căci contribuie la eliminarea plăcii dentare.
-Și pentru episoadele mele de balonare și colită, neapărat trebuie să cumpărăm niște tărâțe de psyllium. Plus că ajută și în procesul de slăbire, o altă rezoluție de-a mea de an nou, râd eu. Tărâțele pot fi consumate în doze de 5-10 grame, la mesele principale, cel puțin o dată pe zi. Când vine vorba de fibre (tărâțe), mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Am citit un studiu publicat de Medicine Today și beneficiile observate acolo sunt legate de “o cantitate de 3-4 grame pe zi, iar dacă iei prea multe fibre de Psyllium, poți avea probleme digestive”. Este important să le iei cu apă și apoi să bei apă cu regularitate, pe parcursul zilei.
-Aa, știi ce ne mai trebuie? își aminti el. Unt de arahide! E atât de delicios, trăiască americanii care, se știe că, la rândul lor, îl adoră. Untul acesta savuros este plin de acizi grași benefici, minerale și vitamine esențiale, precum vitamina E, niacina, acid folic și magneziu, ba chiar și resveratrol, un compus care previne distrugerea vaselor de sânge și combate “colesterolul rău” din sânge. Deci, din nou, un produs perfect pentru mine!
-Și tot din categoria ronțăieli sănătoase, punem în coș și niște biscuiți vegani cu ulei de lămâie și turmeric. Turmericul are o aromă similară cu cea a piperului, un gust ascuțit și o culoare bogată aurie, fiind “un antalgic puternic în tratarea durerilor cauzate de artrită, reumatism, tendinită sau menstruație și un anti-inflamator remarcabil”, prevenind și tratând astfel tulburările gastrice și ulcerele de stomac.
-Pe mine mă știi, eu sunt fan grăsimi. M-ai pierdut dacă mă ții numai cu semințe și uscăciuni. E musai să avem în cămara noastră un ulei de cocos obținut prin presare la rece din nuci de cocos proaspete, nerafinat, neînălbit și neaditivat Este o sursă foarte bună de grăsimi vegetale. Îl putem integra ușor în meniul zilnic, poate fi adăugat în supe, sosuri, ceai, sucuri, lapte vegetal, deserturi etc., de preferat la rece sau la temperatura camerei. Când e folosit la gătit sau copt, nu trebuie depășite temperaturi mai mari de punctul lui de afumare/ardere: 177 grade Celsius pentru că își pierde proprietățile benefice și i se schimbă structura moleculară, devenind nesănătos.
-Daa, și mai luăm ceva: un cocktail de fructe tropicale. Conțin de la ananas confiat, care ajută în curele de slăbire, papaya, supranumită și “fructul îngerilor”, bogată în magneziu, potasiu, fier, calciu și alte minerale, migdale crude, care combat oboseala, banane, care produc o adevărată explozie de energie prin zahărul natural și fibrele pe care le conțin, până la nucile braziliene, care au un puternic efect antioxidant.
-Dacă tot sutem la fructe, să nu uităm să luăm și niște afine confiate. Pe lângă faptul că sunt gustoase, au un puternic rol antioxidant și tonic pentru organism, ajutând la buna funcționare a vaselor de sânge. Protejează inima, revigorează activitatea cerebrală și “ne feresc de accidentele vasculare.” Odată cu noul stil de viață, sper că nu vei renunța totuși la prăjiturile de sâmbătă, când toată bucătăria noastră se umple de aromă de vanilie. Ei, poți adăuga afine confiate în loc de creme complicate, ce zici?
-Că tot ai adus vorba de prăjituri, ne trebuie și niște zahăr, dar din acela sănătos. Vom lua zahăr brut din trestie de zahăr. Spre deosebire de zahărul alb, “care este descompus în prezența unor substanțe precum dioxidul de sulf, acidul formic și fosforic”, substanțe care sunt în general dăunătoare organismului, zahărul brut (din trestie de zahăr) e neprocesat, și are un gust mult mai plăcut.
-Bun, hai că ne-am umplut coșul! Cămara noastră se va transforma dintr-o îngrămădire de murături și dulcețuri într-un univers al semințelor, uleiurilor, fructelor, pudrelor și condimentelor, un cocktail de minunății culese din ce are mai bun natura și ambalate cu grijă, pentru ca noi, oamenii, să ne bucurăm de ele și să ne facem viața mai ușoară.
-Și mai sănătoasă, punctez eu îngrămădind în coș și o miere de eucalipt, mai ales că încă nu a trecut sezonul răcelilor.
Cam așa arată o ședință de shopping în cuplu, dar cum pe voi vă știu că sunteți cu un pas mai isteți, aveți undă verde să evitați înghesuiala și timpul pierdut în supermarket comandându-vă produsele sănătoase direct de pe canapea, de pe Driedfruits.ro.
Resurse:
*** driedfruits.ro
***Gunnars K., „Top 10 Evidence-Based Health Benefits of Coconut Oil”, in Healthline.com, 12 Februarie, 2020
(https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil)
***Arlene Semeco, “Seven benefits of psyllium“, in MedicineToday.com, 31 July, 2017
(https://www.medicalnewstoday.com/articles/318707)
***D.M. Hegde, in “Handbook of Herbs and Spices“, Volume 2, 2004
(https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/sesame-seed)
***Karen Richardson Hill, in “Everything you need to know about blueberries”, in MedicineToday.com, 5 September, 2017
(https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710)
Articol scris pentru Spring Super Blog 2020.
Sponsor:
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.