Skip to content

Avem o casă de construit. Cum procedăm?

Iar e sâmbătă dimineața, momentul acela în care îmi beau cafeaua cu lapte, ascult muzica la radio și îmi planific treburile zilnice. Daa, voi începe cu balconul, trebuie măturat neapărat, căci nucul de lângă bloc își leapădă frunzele, una câte una, taman la mine în balcon. Mă și văd măturându-l și privind cu jind la curtea casei de lângă blocul nostru. O curte imensă, încă verde, cu o piscină cochetă, cu tufișuri rotunde străjuind gardul. La capătul curții – o casă din piatră și lemn, cu flori revărsându-se peste balustrada terasei. O minunăție de casă, ce mai! Dacă vă trece cumva prin cap zicala cu capra vecinului, să știți că au chiar și o capră, căreia îi mai dau drumul uneori la ros tufișurile de lângă gard.

Imagine realizata cu Canva.com

Casa vecinilor îmi amintește, prin florile din cerdac, de casa bunicilor mei dintr-un sat uitat de lume din Maramureș. Uitat de lume, poate. Dar nu și de mine. Parcă o văd și acum, opera de căpătâi a vajnicului meu bunic. O casă bine înfiptă în vatra satului, cu o fundație solidă, din piatră. Au folosit inclusiv pietre de râu la construcția ei, aduse cu carul cu boi din Valea Seacă.

Bunicul era el un munte de om, dar tot a avut nevoie de ajutor. Cum și el își ajutase prietenii în tinerețe la construit case, aceștia nu l-au uitat și au pus umărul fară comentarii la construcția casei bunicului. Se adunau cu toții, cum mijeau zorile, își îndesau traista cu de-ale gurii, și porneau spre vale, de unde adunau pietre, le încărcau în car și le transportau înapoi, spre casă. Pământuri și păduri aveau cu toții, așa că sacrificau câțiva copaci pentru construcție, și zile întregi îi vedeai prin păduri, tăind și cărând trunchiuri noduroase de stejari, pe care apoi le dădeau la rindea și le plasau în structura casei. De câte ori n-am stat să mă minunez de grinzile masive ale tavanului! La sfârșitul unei asemenea zile, se adunau cu toții la unul dintre ei, în cerdac, și împărțeau o horincă. Bunica le scotea de sub o pânză groasă, de cânepă, pâinea de mălai încă fierbinte și le-o punea pe masă. Iar bărbații erau atât de recunoscători pentru boțul acela de pâine caldă, de parcă le-ar fi servit biftec tartar.

Îmi amintesc și acum pietrele acelea de râu, pe care le vedeai peste tot, în zidurile groase ale casei bunicilor, în butoiul cu varză murată, încastrate în pământul din bătătură, ca să nu se facă atâta noroi. A fost o muncă titanică, și procurarea materialelor de construcții era o adevărată corvoadă. Iți trebuiau inventivitate și relatii bune cu semenii tăi ca să duci la bun sfârșit o asemenea construcție. Plus că dura ani la rândul să construiești o casă în condițiile acelea. O casă care însă, pe urmă, te făcea să te umfli în pene că ai construit-o practic de la zero. O casă pe care cei din familie nu au avut sufletul să o vândă, și pe care nici eu, la rândul meu, nu voi putea să o vând vreodată.

Anii au trecut, mulți ani, și lucrurile s-au schimbat. Tehnologia a mers înainte, fară să ceară permisiunea cuiva, avem internet, slavă Domnului, avem acces la informație, pe care o putem cântări, filtra. Dacă bunicii mei ar fi avut acces la o Casă de Comenzi Online Vindem-Ieftin.ro, cu toate serviciile și facilitățile aferente, viața lor ar fi fost cu siguranță mai ușoară. Și-ar fi comandat pur și simplu grinzile, dale de pavaj în loc de pietre de rău, țiglă metalică în loc de vechea lor țiglă, pe care crescuse un mușchi verde, pufos. Mi-o și imaginez pe bunică-mea așezându-și mai bine ochelarii pe nas ca să vadă ce nuanță de pavaj să aleagă si întrebându-mă:

via GIPHY

-Acuma pe ce apăs, mamă? Ca să văd și alte nuanțe.

-Păi uite, bunico. Mergi cu mouse-ul pe produse, apoi pe amenajări exterioare, apoi pe pavaje și borduri. Faci click și gata, ai în față mai multe variante din care să alegi. Dacă vrei să vezi filmarea unor oameni adevărati, așa ca dumneata, care au cumpărat pavaj de pe Vindem-ieftin.ro, te uiți la recenzii video.

-Ce bine te știi tu cu astea! Nu mai bine dai tu, că știi că mie-mi cam tremură mâna când sunt văd atâtea taste în fața ochilor.

-Bine că nu-ți tremură când coși la gherghef, râd eu.

Sau mi-l imaginez pe bunicul meu, așteptând livrarea dalelor de pavaj în poarta cea mare, cu motive țărănești sculptate în lemn, scrutând drumul în sus și în jos.

Dar utilitatea unui astfel de intermediar se poate vedea, mult mai clar, în felul in care se (re)construiesc casele în ziua de azi. Iată, de pildă, unii dintre prietenii mei buni tocmai au terminat de reconstruit o casă. Și-au cumpărat o casă veche, dărăpănată, mai mult pentru teren și pentru zona destul de bună, la vreo 4 kilometri de centrul orașului. Au sperat că așa, cumpărând o casă bătrânească pe care s-o demoleze și să o reconstruiască așa cum o vroiau ei, cu țiglă metalică, policarbonat, tencuială decorativă Weber, gresie, faianță baie/ faianță bucătărie, termosistem polistiren, piatră naturală, vor ieși mai ieftin. Ei, socoteala de acasă nu s-a prea potrivit cu cea din târg. Asta pentru că și-au achiziționat materiale de construcții direct la producător sau la importator crezând că vor obține prețuri super avantajoase. În realitate, și-au dat seama la final, când a venit nota de plată, că au ieșit mult mai scump decât și-au propus, așa că au apelat la un credit bancar ca să-și acopere cheltuielile.

Ce s-a întâmplat de fapt? Simplu, pentru că nu cumpăraseră în mod regulat de la importatorul respectiv, au fost tratați ca un client final, așa că n-au beneficiat de discounturile la care sperau.

-E cel mai bun preț de pe piață la acest tip de pavaj, li s-a spus atunci. Ei, după ce au făcut cercetări mai amănunțite, au aflat că nu era chiar așa. Era însă prea tărziu.

via GIPHY

Abia pe urmă, când casa era pusă la punct și buzunarele lor rămăseseră goale, au aflat că există pe piață Casa de Comenzi Online Vindem-Ieftin.ro, un concept unic în România care intermediază practic achiziționarea materialelor de construcții, scurtând drumul de la producător / importator / distribuitor la clientul final, marfa ajungând de la aceștia direct la clienți. Se evită astfel costul cu depozitarea, manipularea și încă un transport care s-ar regăsi în prețul produsului la depozitele clasice, așa încât se pot face economii de 10-20% la achiziții ce includ produse din mai multe categorii. Și, partea cea mai frumoasă, operezi totul de la biroul tău, cu doar câteva click-uri.

Imagine realizata cu Canva.com

Dar nu numai imensa gaură din buget putea fi evitată astfel, ci și cele câteva cutii de gresie de exterior care le-au fost livrate gata ciobită de la importator.

-Știți, orașul ăsta e tot un deal și-o vale, e plin drumul de serpentine până aici, s-or fi ciobit la o curbă mai strânsă, a fost explicația lor. Au trebuit să aștepte o nouă livrare, deci încă câteva zile de întârziere în marele plan al construcției.

Cei de la Vindem-Ieftin.ro garantează o livrare perfectă și rapidă, fară bătăi de cap în cazul clientului. Care client poate să-și vadă liniștit de casa pe care o are de cosntruit, fără să-și bată capul cu erorile gafele care se pot produce la livrare, mai ales când e vorba de materiale fragile.

Foto via Vindem-ieftin.ro

Cam asta a fost experiența prietenilor mei cu achiziționarea de materiale de construcții. Experiență despre care acum, că a trecut, râdem la o cafea și ne bucurăm că măcar a ieșit casa bine, cu peripeții, cu nervi, cu lacrimi chiar, dar în picioare.

Vă invit și pe voi să-mi împărtășiți experiența voastră cu achiziționarea de materiale de construcții. Sunt curioasă – voi cum ați procedat? Ați ieșit pe minus, pe plus? Comentariile sunt deschise.

Articol scris pentru SuperBlog 2019.

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *