Skip to content

Când relațiile cu banca devin impredictibile, CSALB face rezolvările posibile

Nu știu când ați fost voi ultima dată la bancă, dar să zicem că am fost eu ca să nu trebuiască s-o faceți voi. Pe vremea când m-am hotărât cu soțul, pe atunci prietenul, să ne facem credit pentru casă, ne închipuiam amândoi că banca e un fel de vacă de muls, de pe urma căreia ne vom alege cu o locuință nou-nouță, care oricum se va dovedi mai puțin costisitoare pe termen lung decât plata chiriei. Trăisem deja timp de 5 ani în chirie, așa că ni se făcea rău doar când calculam cam cât ne costase până atunci traiul într-o garsonieră mobilată.

 

Primii pași pe întortocheatele căi ale creditului imobiliar

Așa că ne-am luat de mânuță și am purces pe lungul drum al creditului imobiliar. Inițial am vrut să ne luăm credit cu prima casă; auzisem noi că este cel mai avantajos. Așa că am intrat în prima bancă, cea de la care ne luăm salariul, și am întrebat ce și cum.

-A, nu sunteți căsătoriți? ne-a întrebat doamna de la bancă, scrutându-ne de sus până jos.

-Nu încă, i-am răspuns, nedumerită de o asemenea întrebare.

-În cazul ăsta nu vă puteți lua împreună credit cu prima casă, ne-a trântit doamna răspunsul.

Am întrebat la mai multe bănci dacă “ne iau” necăsătoriți și abia după ore de căutări am dat de o bancă ce accepta și concubini. Dar condițiile de creditare erau de neacceptat.

-Ai tot amânat, acu’ tre’ să mă iei, n-ai de ales, am glumit eu amar când am ieșit de la bancă.

-Așa se pare, zise el prefăcându-se că oftează.

Dar primii pași pe întortocheatele căi ale creditului imobiliar nu s-au oprit acolo. Am hotărât să ne luăm credit ipotecar, doar nu era să facem o nuntă pe fugă, doar pentru a ne lua creditul cu prima casă. Toate bune și frumoase, până a venit momentul să citim contractul și să-l semnăm.

Am belit ochii amândoi la clauzele din contractul de credit, mai ales la tipul dobânzii (fixă sau variabilă), la perioada de rambursare, la comisionare, preț. Am început cu tirul de întrebări. Deși doamna de la bancă era cum nu se poate de amabilă, răspundea în termeni specifici, care pentru noi erau de domeniul SF, așa că ne trezeam ca întrebam de mai multe ori același lucru. Mă simțeam ca proasta-n târg și a fost momentul în care am regretat amarnic faptul că nu am pus mai mult preț pe educația financiară.

Eram total depășită de situație, iar prietenul meu, cel care mă lămurea de fiecare dată la chestiunile tehnice, la cele financiare era la fel de neștiutor ca și mine.

Unde mai pui că mai erau vreo 3 persoane la coadă, una dintre ele su copil mic care, logic, vocifera, alta cu tocuri de 7cm, pe care le izbea regulat de gresie, ca să semnalizeze că i se terminase răbdare. Ei, în condițiile astea, eu trebuia să pun întrebări, să fiu atentă, și la final să semnez un contract care avea să-mi influențeze viața și finanțele pe termen de 30 de ani. 30 DE ANI.

 

Cum schimbă CSALB datele și mai ales rezultatul ecuației. Spoiler (în BINE)

 

Ei, dacă aș fi avut parte de “O campanie de educație financiară susținută de CSALB. Acolo unde negociezi cu banca“, lucrurile ar fi stat cu totul altfel, iar eu n-aș mai fi stat să număr firele cărunte care mi-au ieșit odată cu creditul. De pildă, Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB recomandă: “Cele mai importante clauze dintr-un contract de credit sunt acelea legate de perioada de rambursare, comisionare, preț. Să pună întrebări, să lămurească ce anume prevede contractul respectiv din perspectiva costurilor și să nu semneze imediat contractul de credit. Au această posibilitate potrivit legii, să amâne perioada de semnare.”

Pentru cei care n-au auzit de CSALB, este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.

Mai pe înțelesul nostru, al celor care (încă) nu suntem foarte familiarizați cu termeni și concept financiare, atunci când relația cu banca nu merge cum ne-am dori și plângerea nu a fost soluționată direct cu instituția financiar-bancară, ne putem adresa cu încredere celor de la CSALB. De aici preiau “cazul” conciliatorii, care analizează situația pe baza documentelor puse la dispoziție de consumatori și comercianți și propun/impun o soluție pentru soluționarea litigiului.

Și încă un amănunt important: nu trebuie să plătiți nimic pentru serviciile CSALB: “La CSALB, costurile legate de litigii sunt minime pentru comercianți și zero pentru consumatorii care se adresează Centrului, termenele de soluționare sunt scurte, de maximum 90 de zile, indiferent de procedura aleasa, și fiecare caz este analizat și soluționat individual, fiind evitate, astfel, interpretările neunitare și soluțiile impredictibile.”

 

De ce CSALB?

Am să enumăr aici principalele beneficii ale colaborării cu CSALB:

– CSALB intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.

– Cererea se poate face din orice județ al țării, printr-o simplă cerere trimisă către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar -(CSALB), completând un formular online direct pe site-ul csalb.ro.

– CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar.

– Rezolvarea litigiului este pe cale amiabilă, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.

 

Video prelucrat în Canva. Sursa poze: CSALB.ro

 

Educația financiară e primul pas spre un viitor lipsit de griji…financiare. Cei de la CSALB sunt experți în asta, așa că vă recomand să aruncați un ochi pe site-ul lor și să vă abonați la canalul de YouTube CSALB. Pe pagina dedicată educației financiare, găsim articole cu răspunsuri la întrebări frecvente care apar în decursul relației cu bancile sau cu instituțiile financiar-bancare, interviuri cu conciliatori CSALB, persoane cu funcții de răspundere de la BNR, de la diferite bănci private, analiști financiari, etc.

Cu toții am făcut greșeli, și nu e nimic în neregulă cu asta, doar așa învățăm și mergem mai departe. Nu suntem, și nici nu trebuie să fim cu toții experți în zona financiară, dar asta nu înseamnă că nu putem să ne educăm. Cu un simplu pas: apelând la cei mai buni pe zona aceasta a rezolvării litigiilor cu banca, mai exact CSALB, călătoria aceasta în lumea creditelor poate fi una cu mult mai plăcută, mai logică și mai lipsită de obstacole.

Dar tu? Ce experiență ai cu banca sau cu instituții financiar bancare? Te aștept în secțiunea de comentarii să-mi spui povestea ta cu creditele.

 

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *