14 Nov

Ce spune parul despre sanatatea ta

La prima vedere s-ar parea ca singurele probleme legate de par sunt cum sa-l aranjam, in ce culoare sa-l vopsim si ce produse cosmetice sa folosim pentru a-l mentine in forma maxima.

Nu e chiar asa. Parul nostru trage semnale de alarma in legatura cu starea generala a sanatatii fizice si psihice, semnale pe care nu trebuie sa le ignoram.

Un par subtire si tern

Subtierea parului si lipsa stralucirii poate fi cauza uscarii cu foenul, a intinderii cu placa sau a inotului in apa cu clor. O schimbare semnificativa in textura a parului poate fi insa si cauza hipotiroidismului, asociat si cu oboseala, pierdere in greutatate si cu un ritm cardiac mai lent.

Cruste pe cap, care incep de la linia parului

Aceste cruste formate pe scalp indica de cele mai multe ori psoriazisul, o boala autoimuna. Il deosebim de matreata prin faptul ca peliculele sunt mai groase, ca niste cruste.

Pierderea parului pe toata suprafata scalpului

Sa pierzi 100-150 de fire de par pe zi este un lucru normal. Cand numarul loer este mai mare, parul ne da un semnal de alarma. Poate fi vorba de diabet, de o infectie sau de gripa. Totodata, specialistii dermatologi au descoperit ca anumite medicamente pot cauza caderi masive ale parului. Vorbim de anumite pastile anticonceptionale si de antidepresive. Sarcina si premenopauza sunt si ele perioade care cauzeaza piederea parului.

Albirea parului

A fost asociata mai demult cu un stres puternic, dar in ultimii ani specialistii au exclus aceasta ipoteza. Chiar daca apar mai multe fire albe in conditii de stres, dupa o vreme parul isi revine la culoarea de dinainte, recapatandu-si pigmentul – melanina. Cauzele albirii parului sunt mai degraba ereditare.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *