Nu stiu alții cum sunt, dar mie îmi pare că am aterizat de câteva săptămâni într-un film SF. Lumea largă pe care o știam a devenit dintr-o dată infim de mică, oamenii au devenit mai suspicioși, iar canapeaua din living a devenit partea esențială a vieții mele. Poate de aceea am și ajuns să o curăț și să o aspir zilnic.
Planurile de călătorie, de festivaluri, de vizitat prieteni și rude au căzut unul câte unul, ca într-un joc de domino, lăsând loc unui univers în care răsună vocea mediei.
Este totuși ceva bun în toată povestea asta? Mai mult ca sigur! Mă raportez doar la mine, nu-mi permit să vorbesc în numele tuturor. Faptul că stau în casă atât de mult înseamnă automat mai mult timp cu mine. Mai mult timp de meditație, de rugăciune, de introspecție. Timp în care mi-am dat seama că nu sunt invincibilă, că viața se poate termina oricând, așa că am ajuns să apreciez altfel cafeaua de dimineață, razele soarelui care se streacoară spre seară pe balcon (slavă Domnului că nu l-am închis), jocurile de sufragerie cu fetița mea, conversațiile pe skype cu părinții.
Cum era înainte la cumpărături
Ne porneam toți trei: eu, soțul, micuța Iris. Ne îmbrăcam frumos dar lejer, ne echipam cu rucsaci în care să îndesăm de-ale gurii, ne amestecam printre oameni, puneam mâna pe legume, pe fructe, ca să le găsim pe cele mai rotofeie și mai fragede. Iris hălăduia printre rafturile supermarketului cu șuvițele ei de culoarea mierii, se agăța uneori de câte o pungă de bomboane și nu i-o mai puteai smulge decât cu adevărate strategii de distragere a atenției.
Dacă se întâmpla să ne întâlnim cu un cunoscut, și de obicei se întâmpla, căci ne făceam cumpărăturile în cel mai apropiat supermarket, ne îmbrățișam, povesteam una-alta, îi mai culegeam o scamă de pe palton.
Cum e azi la cumpărături
Mă duc doar eu, sau soțul, o dată la 3-4 zile. Îmi iau un rând de haine pe care le pun apoi pe balcon și nu le mai ating o săptămână. Îmi pun meticulos masca, mănușile. Îmi iau unul din cei trei rucsaci pe care îi folosesc prin rotație, cu perioade de aerisire de câteva zile. Pantofii, la fel. Noroc că am o colecție impresionantă de pantofi, așa că pot să îi rulez fară probleme.
Buun, ies în sfârșit din casă, abia putând închide ușa de Iris, care se agață de ea, vrând să vină și ea la cumpărături. O las cu soțul, urlând în urma mea, și ies din scara blocului.
Inspir cu nesaț aerul, sunt recunoscătoare pentru momentul acesta. Până la magazin fac 5 minute. Pe drum mă întâlnesc cu o vecina care-și plimbă labradorul, care o aleargă de parcă tocmai a scăpat din lanț. Ne salutăm privindu-ne în ochi, doar ei se văd de după măști.
Ajung la magazin, îmi iau coșul și încep vânătoarea de alimente și articole de igienă. Altceva nu prea mai cumpărăm de ceva vreme. Nici stocuri nu ne-am făcut în afară de câteva cutii cu lapte praf pentru cea mică, cumpărăm doar cât să avem pe 3-4 zile și e ok așa. Avem hrană proaspătă, legume și fructe, nu conserve. Ceea ce e vital în perioada asta, să mănânci sănătos.
Colac peste pupăză, mă julesc la un deget de geamul de plexiglas de la casa de marcat. Îmi curge sânge –intru în panică. Mă întorc acasă ca un rănit de pe front, arătându-i soțului degetul însângerat. Face ochii mari, sare cu un tifon îmbibat în spirt și mă oblojește după ce mă spăl îndelung. Cea mică se încurcă printre picioarele noastre, neînțelegând ce se întâmplă.
Câteva sfaturi de bun simț, care ar trebui să ne intre în reflex în perioada asta:
- Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
- Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
- Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
- Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
- Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
- Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
- Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
- Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.
Tot în perioada asta e momentul să ieșim din egoismul nostru și să vedem ceva mai departe de noi și de propria familie. La cumpărături, de pildă, nu-ți umple portbagajul cu de toate doar ca să ai hrană pe jumătate de an. Gândește-te la cei care nu-și permit să-și facă stocuri, mai lasă-le și lor câte ceva.
Nu lua la mână fiecare fruct sau legumă, ochește-le pe cele pe care le alegi și ia-le pe acelea. Dacă strănuți sau tușești, fă-o într-un șervețel sau în pliul cotului, nu împrăștia virusul.
#AsteaAsaSeFac
Așa se fac cumpărăturile în vreme de coronavirus. Sunt sigură că, după ce toată nebunia va fi trecut, le vom povesti nepoților cum a fost, cum ieșeam noi la supermarketul din cartier ca și cum am merge la război. Sunt sigură că va fi o lecție de viață care ne va căli și ne va face mai puternici.
Tot ce trebuie să facem este să respectăm TOȚI aceste reguli simple, și nu de mâine, de ieri. Împreună vom reuși!
Ceea ce azi mi se pare un film SF s-ar putea să devină noua normalitate
Antrenează-te pentru viața pe care s-ar putea să o trăim mult timp de acum înainte. Protejează-te pe tine și pe alții, gândește-te la cei din apropierea ta, la un vecin bolnav sau la un câine fără stăpân, care poate n-a mai primit mâncare de ceva vreme. Fii OM, se pare că asta crește imunitatea ❤
*Inițiativa marca Cristian China-Birta, cel care a lansat „Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona” #AsteaAsaSeFac
Sursa foto: Imagini realizate cu Canva.com, blogalinitiative.ro
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.