Skip to content

CSF când nu vrei proces cu banca? 5 motive sa alegi CSALB

Mai ții minte somnul ăla lin, netulburat de nimic, din care te trezeai cu fața boțită, dar cu mintea limpede și cu trupul revigorat? Somnul ăla din prima tinerețe, când nu-ți făcuseși încă rate la bancă. Da, ce amintire frumoasă! 

Dar ce te faci că, uite, ai cedat și tu presiunilor și te-ai mutat la casa ta, sau ți-ai luat mașina ta, sau ți-ai făcut afacerea ta. Luându-ți drept partener o bancă, vrând nevrând.

Statusul relaței cu banca: It’s complicated

Ca în orice relație, la început totul a fost lapte și miere. Fiecare dintre voi, tu pe de o parte, banca pe cealaltă, ați venit cu un capital de încredere. Tu cu salariul tău, care la vremea respectivă părea bătut în cuie pe viață. Banca cu împrumutul consistent, care să te ajute să pornești în viață pe drumul tău. 

Ai ales-o dintre mai multe, ai făcut cercetare de piață, te-ai interesat printre prieteni dacă e de încredere, i-ai căutat trecutul, ai făcut cam tot ce ținea de tine înainte să intri în acest parteneriat, care părea echitabil. 

Dar iată că anii au trecut și relația a început să se încingă. Mai ales în perioadele în care tu ai rămas fără o parte din venit, sau în care ți-ai dat seama că promisiunile de la începutul relației începeau să se clatine, și banca ta cea dragă îți impunea comisioane peste comisioane, mărea dobânzi, avea pretenții tot mai mari de la un biet muritor, ca tine. 

Atunci ai început să-ți pierzi și somnul tău lin, din tinerețe. I-au luat locul întorsul de pe o parte pe alta, insomniile, ba uneori chiar și coșmarele. 

Csf? N-ai csf. De fapt ai: CSALB

Da, o relație care poate deveni un coșmar, din care aparent calea de ieșire e doar un sir de procese, mai exact un proces civil. Până în 2016, singura cale de a încerca să-ți rezolvi problemele cu banca era să intentezi proces instituției financiare creditoare, pentru a-ți soluționa eventualele probleme.

Evident că, odată demarat procesul, relația dintre cei doi parteneri (eu, cea cu somnul pe sponci, și banca) devenea din ce în ce mai rece, și șansele de reîncălzire a ciorbei erau nule.
 

 

CSALB e o alternativă la un proces care te seacă de energie și de bani 

Pentru cei care vor să-și rezolve problemele cu banca altfel decât printr-un proces, există o alternativă: CSALB sau Centrul pentru Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. Este o entitate independentă, apolitică și non-guvernamentală care a fost înființată în 2016, ca urmare a unor directive ale Uniunii Europene.
Centrul are ca principal obiectiv acela de a soluționa eventualele probleme care pot apărea între clienți și instituții financiare – atât bănci, cât și IFN-uri, printr-o conciliere. CSALB este un loc în care contractul existent poate fi renegociat și îmbunătățit, astfel încât ambele părți să aibă de câștigat și să nu mai ajungă la proces.

Vestea bună e că în România există posibilitatea să negociezi cu banca. Niciun alt domeniu nu îți oferă această oportunitate, deși în Europa astfel de Centre sunt și în domenii precum telecom, transporturi, utilități etc. În această negociere intervine CSALB, care ajută la rezolvarea problemelor cu Banca rapid și gratuit.

infografic csalb

Orice negociere corectă merge pe principiul echității

În momentele-cheie ale vieții, suntem puși în fața unei negocieri. Cel mai rău lucru care se poat e întâmpla e ca una, sau chiar amândouă părțile să fie pe poziții fixe, să nu vrea să lase nimic de la ele. 

Conciliatorii CSALB încearcă tocmai acest lucru: să miște părțile de pe pozițiile fixe și să îi facă mai flexibili, să accepte că într-o negociere ambele părți trebuie să-și satisfacă așteptările.

Ce avantaje ai dacă mergi pe mâna celor de la CSALB

✅ serviciile CSALB sunt gratuite pentru consumatori

✅ timpul de soluționare este de cel mult 90 de zile, conform legii (media este de 55 de zile)

✅ reducererea sau eliminarea unor comisioane

✅ scăderea dobânzii

✅ scăderea ratelor sau chiar ștergerea întregii datorii (ultima măsură este luata în special în cazurile sociale sau în cele ale consumatorilor care au diferite probleme medicale)

Unde găsești studii de caz, detalii despre conciliatori și despre negociere

Dacă vă găsiți în situația nefericită de a fi pe punctul de a începe un proces cu banca sau cu IFN-ul, dați-i o șansă concilierii. S-ar putea să fiți uimiți de cât de repede și de avantajos (pentru ambele părți) se poate rezolva totul. Vă invit să intrați pe pentru studii de caz, și informații actualizate intrați pe csalb.ro , iar detalii despre conciliatori și despre negociere găsiți pe canalul de youtube CSALB. Mi-au plăcut cliprile marca CSALB, mai ales cel de mai jos, din care îți dai seama că nu numai debitorii, ci și creditorii își doresc să colaboreze cu CSALB. It’s not a one way street! 

 

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *