Skip to content

Cu Burebista în vacanță

Nu mi-au plăcut niciodată teoriile conspiraționiste conform cărora dacii au fost stăpânii universului, cum că ei i-au învățat de fapt pe romani latina și ei au fost nucleul spiritual al Europei. Dar pe el, pe Burebista, nu ai cum să nu-l remarci, cu profilul lui sculptural (parte și findcă figura lui din manuale era scupltată), cu pileusul lui de tarabostes pe cap, un bărbat vajnic, ce mai? Ei da, uite cu un asemenea bărbat mă văd făcând eu o vacanță în Europa. Un bărbat pe care să te poți baza că pune umărul când ți se împotmolește mașina, sau când e vorba să care cineva bagajele. Nu știu cum se face că tot în jurul mașinii mă învârt, pentru că da, e esențial s-o pregătești dacă ai de făcut un drum atât de lung.

Sunt oameni care parcă s-au născut știind cum funcționează autovehiculele și când este cel mai bine să frâneze.  Alții – ca mine, de exemplu – știu că orice mașină are nevoie de un motor și de multe mecanisme ca să funcționeze, dar ce se întâmplă exact sub capotă rămâne un mare mister. Cu toate acestea, îmi plac accesoriile auto. Poate pentru că îmi place și mie să mă accesorizez. Nu mă văd plecând în vacanță fară să-mi protejez motorul de eventualele șocuri, așa că îi voi monta un scut auto. Mă și văd discutând cu Burebista despre asta:

-Neapărat și un scut auto ne trebuie!

-Scut, de acord, îți fac rost de unul. Avem stivă de scuturi nou-nouțe. E bine să fii pregătit de orice în vremurile astea…făcu el gânditor.

-Neh, nu la acele scuturi mă refer. Le-am văzut și eu prin cărți, adevărate opere de artă, cu toate motivele geometrice, cu raze divergente, cu detalii vegetale, dar nu! Aici e vorba de altfel de scut. Un scut motor Opel Corsa. O să vezi. Și, mai ales, o să vezi ce s-a ales de ponții cu care vă tot băteați voi. Vom merge taman acolo, în mai mereu însorită Grecie, la Pontul Euxin. Să vezi acolo, vestigii la tot pasul. O să-ți răscolească amintiri.

-Ne-am extins până acolo dintr-un singur motiv, mă întrerupe bărbatul cu un gest. Ca să recucerim teritoriile pierdute ale geto-dacilor. Eram deja un stat puternic, pe care nici romanii nu ne vedeau cu ochi buni.

-Haha, îmi imaginez: o adunătură de comati și tarabostes la granița imperiului, asta n-avea cum să le convină romanilor, râd eu.

Burebista îmi zâmbi complice:

-Fii atentă, eu sunt strateg de felul meu. Orice călătorie trebuie pregătită în amănunt. Am înțeles că de vehicolul acela ciudat pe care-l numești mașină vom lega o altă structură pe roți…

-Rulotă, așa i se zice, îl lămuresc.

-În fine, ideea e că ne trebuie un cârlig solid că să facem joncțiunea.

Imagine realizata cu Canva.com

-De acord, luăm și un cârlig de remorcare cu noi, admit. Voi alege un cârlig de remorcare semidemontabil compatibil cu Opelul meu Corsa. Cum însă cârligul de remorcare schimbă parametri electrici ai mașinii, mă aștept că imediat ce vrei face legătura dintre rulotă cu Opel, partea electronică o va lua razna. Montarea unui cârlig Opel Corsa cu fasciculul de cabluri poate modifica parametrii de lucru originali ai unui autoturism, imediat după ce acesta detectează prezența rulotei. Așa că voi conduce cu prudență, fii fără griji. Și cum vom sta două săptămâni în vacanță, voi avea timp să te învăț și să te dai pe bicicletă. Va fi o mega experiență și pentru mine: îți dai seama, să-l învăț pe Burebista să se dea pe bicicletă!

-Aș prefera un cal, dar nah.

-Nu mai e ce-a fost nici cu caii. Dacă luăm un cal cu noi, s-ar putea să ne caute cei de la protecția animalelor. Vom călări în schimb 2 biciclete. O să-ți placă, o să vezi. Așa că vom avea nevoie și de un suport de biciclete, zic eu în timp ce îmi notez încă ceva pe listă. Așaa, si ne mai trebuie și o cutie de portbagaj…

-Ești și tu o mică strategă, îmi place. Iți notezi tot cu sfințenie, ești un om al detaliilor. Tu cu detaliile, eu cu viziunea. Râse.

-Bine, hai să montăm accesoriile, vizionarule! Am ales o cutie de portbagaj Thule. Știi, e un brand recunoscut internațional pentru calitatea componentelor auto pe care le produce.

-Contează brandul? făcu Burebista.

-Desigur, gândește-te numai. La fel cum ție îți pasă de unde îți procuri scutul, dacă e făcut de un anumit meșter, cunoscut pentru felul meșteșugit în care lucrează, așa e și acuma. Atâta doar că acum aria de unde ai de ales e mult mai largă. Poți să-ți aleg un făurar într-ale cutiilor auto de pe orice meridian.

-Bun! Și cum facem, mergem la târg să cumpăram?

-Neh, e mult mai simplu. Intru pe Autogedal și din câteva click-uri lista e gata. Sunt distribuitori de top în materie de accesorii auto, așa că am încredere că produsele pe care le comand sunt cele mai bune pe care le-aș putea găsi pe piață. Gândește-te numai: echipați cu tot ce ne trebuie, noi doi înaintând spre plaja pe care vom parca rulota. Pe drum o să-mi povestești despre geto-dacii tăi, va fi ca și cum m-aș afunda în istorie. Inspir adânc, îmi trec o mână prin păr și îi privesc ochii mari, oblici. Mai are încă în ei sclipirea aceea de dac cutezător.

Imagine realizata cu Canva.com

Articol scris pentru SuperBlog 2019.

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *