Skip to content

Cu Plantusin, pe testate, tusea e pe terminate

cand tusea e seaca sau productiva, tratamente naturiste

Întinsă era Dacia cea străbătută de picioarele vânjoase ale unui neam neînfricat. Și plină de codri văluriți, împachetând în cele mai felurite nuanțe de verde dealurile și munții care erau, încă de atunci, bătrâni. Iar poienile, ah, poienile! Străjuite de copaci, cu lumina desfătându-se printre petale și petece de pământ reavăn, cu aromele pădurii împletindu-se printre flori. Cu plante neștiute, scuturându-se de rouă în vântul dimineții. Dar stai, plantele nu erau chiar neștiute pentru că…

 

Străbunii știau tusea cu plant ea o vindeca

Cu felul lor simplu de a trăi, dacii cunoșteau îndeaproape plantele și puterile lor vindecătoare, inclusiv asupra tusei. Știința vindecătoare a dacilor se bucura de atâta faima în antichitate, încât remediile folosite de ei erau recomandate de marii medici ai timpului, în lucrările lor. Fie că vorbim despre Dioscoride, fie de Pseudo-Apuleius, cert este că grecii și romanii le admirau priceperea dacilor în ceea ce privește folosirea plantelor de leac și ne-au transmis această admirație prin scrierile lor. Furia timpului a făcut să nu supraviețuiască până azi  mărturii de la daci despre arta vindecării cu ajutorul plantelor. Dar scrierile celor doi autori menționați mai sus sunt de ajuns pentru a ne face o idee despre profunda cunoaștere de către daci a efectelor vindecătoare ale plantelor. 

Dovadă că vracii daci foloseau ceaiuri sau tincturi din flori, fructe, frunze sau rădăcini este faptul că, în studiile antice de Botanică, pe lângă denumirile greceşti şi latineşti, apar şi cele dacice. 

 

Un rol important în trib, alături de liderul militar şi preotul comunităţii, îl avea doctorul, vraciul, cel care ştia să vindece boli. Ştim despre ei că vindecau mai întâi întregul adică porneau cu vindecarea psihicului şi după aceea mergeau la vindecarea fizicului, la tămăduirea fiecărei boli. Nu ştiu dacă avea chiar fiecare trib un medic, dar sigur că erau mulţi. Cunoşteau ierburile de leac şi avem un număr de 57 de plante medicinale cu numele dacice consemnate.

-Marius Constantinescu, istoric

 

Dacă ne uităm la felul în care erau organizați, vom vedea că aveau un stil de viață simplu, apropiat de natură. Vechile cetăți ale dacilor se numeau dava. Îmbrăcămintea lor era confecționată din lână de oaie și din cânepă. Dacă la șes locuințele erau făcute din nuiele împletite pe pari și zidite cu pământ, la deal și la munte ele erau făcute din lemn, folosindu-se bârnele încheiate. La fel de mult se îngrijeau și de cele spirituale. Dacii iubeau muzica. Izvoarele antice spun că ei cântau din gură, dar și din chitare. Dion Chrysostomos îi socotea pe geți la fel de înțelepți ca și grecii.

 

Puterile vindecătoare ale plantelor, la fel de actuale și azi

Oi fi eu o demnă urmașă a dacilor, dar mi-a luat ceva timp până când am descoperit pe pielea mea, ăăă, pe tusea mea, puterile vindecătoare ale plantelor.  Am primit cu inima deschisă provocarea celor de la Fares și am testat pachetul Plantusin, care s-a întâmplat să se suprapună perfect peste prima răceală din sezonul acesta, răceală care și-a întins cu repeziciune tentaculele în toată familia. Eu, soțul, ba chiar și Iris, tușeam cu toții pe diferite tonalități. 

Am făcut puțină documentare, așa cum fac de fiecare data când sunt interesată cu adevărat de anumite produse. Am aflat că povestea Fares se împletește cumva cu știința dacilor și cu pasiunea lor pentru a decripta şi folosi cu succes puterile vindecătoare ale plantelor. Brandul Fares s-a născut în 1929, la poalele Sarmizegetusei, în mâinile vizionarului farmacist Farago, care şi-a dedicat viaţa plantelor medicinale. În prezent, lucrurile bune sunt create exact în acelaşi loc în care Andrei Farago a pornit în această călătorie, iar plantele sunt cultivate pe zeci de hectare întinse în afara Orăştiei, în aer proaspăt.

Când reușești să îmbini tradiția străveche cu inovația, nu e de mirare că un asemenea brand autohton reușește să aducă pe piață nu numai vechi rețete românești, consacrate deja, dar și formule noi sau îmbunătățite, bazate pe ingrediente naturale. În peste 25 de ani, echipa de medici, farmaciști și biologi a dezvoltat continuu rețetele Plantusin.

sirop plantusin

 

Cel mai popular din gama Plantusin, siropul pe care-l cunosc încă din copilărie, are același gust plăcut și culoarea naturală, a plantelor din compoziție.

Siropul de tuse cu nume de cod R25  conține cel mai mare număr de plante medicinale și uleiuri esențiale din gama Plantusin.  Beneficiază de o rețetă complexă cu 18 plante și 6 uleiuri esențiale cu efect puternic antitusiv. A avut efect imediat în cazul meu, datorita numărului mare de ingrediente naturale. 

pantusin

Alături de sirop, am luat și capsule moi Plantusin Ușurează Expectorația. M-a atras faptul că produsul e 100% natural, fără excipienți, așa încât asigură o biodisponibilitate optimă.

Așa cum ne-au obișnuit cei de la Fares, și acest produs vine cu o formulă complexă, din 6 uleiuri esențiale riguros caracterizate botanic și biochimic (cu o compoziție bine definită a principiilor active majoritare) care asigură efect crescut și absorbție rapidă. Mai mult, prin dozarea bine studiată s-a obținut un efect sinergic (de potențare reciprocă) al uleiurilor esențiale din componența produsului.

Citeste si: Comanda ta va ajuta e cineva

 

Eu cu tusea, Iris cu gâtul inflamat și roșu. Cum a trecut de curând de trei ani, i-am administrat Plantusin pentru gât, R13, comprimate de supt. Au un gust plăcut, așa că fetița n-a făcut deloc nazuri. 

După ce a fost mârâită toată dimineața, comprimatele marca Plantusin i-au calmat rapid durerile de gât, căci a început să chiuie în stilu-i caracteristic, semn că n-o mai durea nimic. Uleiurile esențiale din compoziția comprimatelor de supt reduc durerile și iritația de la nivelul gâtului încă de la primele administrări. Acționează ca o barieră și creează un strat protector pe mucoasa faringelui.

 

 

O rețetă atât de bine dozată merită un ambalaj pe măsură

Dacă dozele sunt atent studiate, la fel se întâmplă și în cazul culorilor și texturilor, căci ambalajele au un design modern, păstrând însă conceptul de autenticitate, de valoare și tradiție. Conturul hărții, cu pădurile verzi, elemente de design meșteșugite, cum e funda cu gradient de pe cutiile Plantusin, florile mov, în formă de motive tradiționale de pe vechile țesături românești, toate te duc cu gândul la o rețetă pe cât de veche, pe atât de valoroasă și eficientă, tocmai prin faptul că a fost testată și răstestată de generații și generații. 

În loc de epilog: Pe cât de încăpățânată a fost tusea cu care m-am pricopsit în acest sfârșit de toamnă, pe atât de eficient a fost tratamentul cu Plantusin. Puterea plantelor și-a făcut și de data aceasta efectul, iar eu am ieșit întreagă și învingătoare din lupta cu tusea, care a bătut în retragere după doar câteva administrări. 

Dovadă că rețetele străvechi, atunci când sunt dozate perfect, așa încât ingredientele să-și potențeze efectele, funcționează de fiecare dată. 

 

 

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020. 

Sponsor: 

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *