Foto via Geratherm.ro, prelucrare Canva
Pentru familia noastră, primul an de colectivitate al celui mic a fost o adevărată aventură. Și nu o aventură în sensul unei aventuri la Disneyland. Neh, o aventură cu scrâșnet de dinți, cu mulți peri albi apăruți peste noapte, ba chiar cu vizite la urgențe. Și, peste toate, crizele de nervi ale micuțului bucălat și adorabil de altfel, de cele mai multe ori. Când trebuia însă să-l pregătim de grădiniță, aveam parte aproape în fiecare dimineață de acel NU pe care îl lua în brațe și care i se citea în ochi și mai ales în lacrimi.
N-a fost ușor, ce mai, n-am avut parte, cum am auzit pe la case mai mari, de o adaptare lină. Nu părea să-i placă nimic, chiar dacă de câteva ori m-a rugat să-l mai las că nu și-a terminat joaca, atunci când mă înființam după el la ușa grădiniței. Dimineața însă, același circ!
Ce termometru să aleg pentru cel mic?
Adaptarea ca adaptarea, dar ce te faci când, se știe, în primul an de colectivitate, cei mici își fac imunitatea? Mai exact, se îmbolnăvesc des, iar de la muci la febră nu e cale lungă. Sau invers.
Am găsit de multe ori dilema aceasta pe grupurile de mămici. Internetul e mare și alambicat, așa că poți cădea ușor în plasa promisiunilor mincinoase, sau a studiilor fară peer review, date ca fiind adevărate de diferite publicații. Tocmai când am crezut că am scăpat de ce era mai greu, de nopțile nedormite, de familiarizarea cu alăptarea, de îmblânzirea colicilor, iată că a venit o nouă etapă înfricoșătoare: primul an de grădiniță.
Invariabil, în toate listele și listuțele posibile, apărea recomandarea unui termometru. Iată câteva dintre întrebările care mă bântuiau: Care este cel mai bun tip de termometru pentru copilul meu? Ce fel de caracteristici tehnice trebuie să aibă? La ce anume să mă uit când îl cumpăr? Ce marcă de termometru se recomandă?
Am încercat să evit sfaturile “băbești” și am mers pe mâna tehnologiei de ultimă generație. Pentru că, evident, măsurarea temperaturii devine mai sigură și mai precisă atunci când ai la îndemăna un termometru profesional. Pe piața românească există o mulțime de variante de termometre performante, echipate cu numeroase funcții, de care nu putea fi vorba în cazul termometrelor clasice.
La ce mă uit când cumpăr un termometru?
Dacă bifează câteva din cele de mai jos, mă declar mulțumită de termometrul meu:
? timpul de citire a temperaturii să fie cât mai mic
? temperatura corporala să fie măsurată cât mai ușor
? măsurătorile realizate să fie cât mai precise
? să dispună și de alte funcții utile cum ar fi alarmă în caz de febră, stocare a datelor, închidere automată
? să poată măsura atât temperatura corpului, cât și pe cea a obiectelor și suprafețelor.
Undă verde la joacă, cu un termometru non-contact
Foto Canva
Îmi aduc aminte ce drame trăiam când trebuia să stau minute în șir cu termometrul la subsoară în timp ce-i auzeam pe ceilalți copii cum bat mingea in curtea blocului și urlă de bucurie când înscriu câte-un coș la basket.
Ei, al meu copil are parte de o scurtătură la capitolul ăsta. Asta pentru că, fire pragmatică și degrabă devoratoare de tehnologie, mumă-sa i-a cumpărat un termometru Geratherm non-contact, în stare să-i măsoare cu precizie temperatura corpului, fără a fi nevoie de contact fizic, indiferent de temperatura din cameră. Fiindcă nu necesită contact, dispozitivul poate fi folosit pentru măsurarea temperaturii în special la copii și bebeluși. Prezintă o formă ergonomică și un mod de utilizare foarte simplu. Folosind acest tip de termometru, temperatura se măsoară la o distanță de aproximativ 1.5 metri, iar ecranul LCD iluminat face ca citirea termometrului să fie mult mai ușoară decât în cazul modelelor clasice.
La noi acasă a devenit un joc măsurarea temperaturii, dispozitivul e ca un fel de scanner din filme SF, întotdeauna de partea binelui. Cel mic e fascinat, mai ales de afișajul electronic.
Pentru ca viața mămicilor să fie încă și mai ușoară, cu ajutorul unui termometru non-contact ar putea fi măsurată și temperatura unui obiect sau a lichidelor cum apa de baie a bebelușilor, temperatura laptelui sau a altor substanțe ce necesită determinarea exactă a temeperaturii, devenind astfel un dispozitiv multifuncțional.
Care e principiul după care funcționează, pe înțelesul nostru, al mămicilor
Chiar dacă sunt pasionată de tehnologie, mă încântă mai degrabă beneficiile ei, decât mecanismele complicate după care funcționează diferitele dispozitive revoluționare pe care le-am primit cu brațele deschise în viața noastră.
În cazul termometrului non-contact, principiul de funcționare este simplu: cu cât este mai fierbinte un obiect cu atât va emite mai multă energie infraroșie. Termometrul cu infraroșu detectează această energie sau radiație infraroșie, pe care o transformă în electricitate și calculează astfel nivelul de electricitate produs, deducând automat cât de fierbinte este obiectul în cauză.
Un termometru precis și ușor de folosit, de la Geratherm
Video baza Pexels.com, imagini Geratherm.ro
M-am orientat către Geratherm, un brand de dispozitive medicale consacrat la nivel internațional, ce pune la dispoziție prin intermediul Origo Medical o gamă largă de termometre de mare precizie, utilizate inclusiv în clinici renumite din întreaga lume. Cu origini în Germania, termometrele Geratherm au fost create pentru a ne ajuta în orice etapă a vieții noastre. În acest sens, Geratherm a creat o selecție de termometre sigure pentru uzul casnic, potrivite pentru copii si adulți.
Cu termometrul Geratherm Non Contact mămicile pot verifica temperatura bebelușului ori de câte ori este nevoie pentru a fi liniștite. Tehnologia infraroșu nu afectează în vreun fel pielea micuților și măsurarea se poate realiza de la distanță, fără a-i trezi pe copii. Mai mult, pot măsura și temperatura încăperii, a lichidelor sau a alimentelor pregătite pentru bebe. Eu îl folosesc cu succes și acum, la 3 ani, și îl ador pentru că măsoară temperatura la nivelul frunții în doar 3 secunde.
Avantajul față de celelalte termometre este că acesta, pe lângă temperatura corpului, măsoară și temperatura ambientală și pe cea a lichidelor. Mămica poate măsura temperatura copilașului inclusiv în timpul somnului, fără să-l trezească. De asemenea, poate măsura cu ușurință temperatura laptelui praf sau a apei din cădiță.
Designul contează
Sfatul meu este să vă orientați către un model cu design robust și ecran luminat pentru a fi mai ușor de citit temperatura, chiar și pe timpul nopții, cu atât mai mult dacă achiziționați un astfel de produs pentru copii. Dacă tot trăim în epoca în care trăim, ce-ar fi să ne bucurăm și noi, mămicile, de beneficiile tehnologiei, și pe zona de termometre?
Mai mult, cu cât designul e mai futurist, cu atât copilul nu-l va primi că pe sperietoare ci dimpotrivă, ca pe un dispozitiv prietenos și incitant.
Dar voi? După ce criterii vă ghidați când alegeți termometrul potrivit pentru familia voastră?
Articol scris pentru SuperBlog, ediția de primăvară 2022.
Sponsor:
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.