18 Apr

Cum au aparut bikinii

Controversati si adorati deopotriva, bikinii sunt astazi cel mai popular costum de baie pentru femei. Pana sa ajunga insa in acest punct, bikinii au avut o istorie destul de zbuciumata.

In anii ’20, ’30, femeile obisnuiau sa inoate in rochii, nu mai scurte de genunchi. S-a trecut apoi, treptat, la costumul de baie dintr-o singura piesa, si acesta acoperea mult mai multa piele decat in zilele noastre.

Abia dupa al doilea razboi mondial, in 1946, inginerului francez Louis Reard i s-a incredintat misiunea de a crea un costum de baie din doua bucati. Avea insa nevoie de un nume catchy pentru creatia lui, ce urma sa fie lansata la Paris.

Momentul in care marina americana a detonat o bomba atomica in Arhipelagul Marshall, in asa-numitul Atol Bikini, dupa ce populatia fusese evacuata a fost sursa de inspiratie pentru Reard, care a ales acest nume-Bikini – pentru costumul sau de baie.

Dupa cateva zile, Reard isi prezenta costumul de baie la Paris, la o petrecere la piscina. Nu a reusit sa convinga vreun model sa-i prezinte costumul sumar, dar a gasit o dansatorare care a acceptat sa-l afiseze, fapt care i-a adus nu mai putin de 50.000 de scrisori de la admiratori.

Aparitia bikinilor a dinamitat pur si simplu lumea modei. Unele tari catolice, printre care Italia, Portugalia si Spania, au scos bikinii in afara legii. Asta in timp ce la Hollywood se faceau presiuni pentru ca bikinii sa nu apara pe ecrane.

Cativa ani mai tarziu, celebrul refren  “Itsy-Bitsy-Teeny-Weeny Yellow Polka Dot Bikini” a devenit un hit in anii ’60. Odata cu el, milioane de adolescente din intreaga lume s-au repezit sa-si cumpere celebrul costum in doua piese. De atunci si pana in zilele noastre, el nu a mai fost abandonat.

Foto via diytrade.com

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *