Paștele e sărbătoarea mea preferată. Luminoasă și spirituală, tristă vineri și veselă în ziua de duminică, exact invers de cum sunt eu tot anul, sărbătoarea Paștelor, pe lângă încărcătura religioasă, are pentru mine și rădăcini puternice în copilărie. Fața de masă de zile bune, pe care o punea mama doar de câteva ori pe an, bucatele alese, cele câteva lalele care se sprijineau delicat de vaza cea înaltă, de cristal vișiniu, și mai ales, noi, cei din familie, care ne adunam în jurul mesei de fiecare Paști făceam ca întreaga încăpere sa fie plină de viață și de frumusețe. Verișorii cei mici roiau în jurul mesei, unchiul celibatar spunea bancuri cu felul lui mucalit, care îi stârnea hohote de râs până și bunicii Amelia, pe care rareori o vedeai zâmbind măcar, mama și tata, mereu atenți ca toată lumea să se simtă ca acasă.
Despre pască, de fiecare dată de Paști
Și ce merge mai bine cu Paștele dacă nu Pasca Băneasa? Pe care am gătit-o cu drag și spor. Nu-mi pot imagina Paștele fără ea, așa cum nu mi-l pot imagina fără cozonac și fără drob. Este absolut delicioasă și perfectă pentru Paște – pasca cu semințe de dovleac în crustă crocantă!
Imaginați-vă un aluat pufos și moale, umplut cu brânză dulce și aromată, cu un gust bogat și cremos, completat de aromele de vanilie și coaja de lămâie. Pe deasupra, este acoperită cu semințe de dovleac crocante, care îi dau o textură minunată și un gust subtil de nuci.
Sincer, nu cred că există o alegere mai bună pentru o masă de Paște cu familia și prietenii. Și dacă vreți să-i surprindeți pe cei dragi, cu siguranță o astfel de pască de casă va fi cea mai bună idee. Așa că, pregătiți-vă toate ingredientele, puneți-vă șortul de bucătărie și să lăsăm magia și gustul Băneasa să-și spună cuvântul.
Sunteți gata să creați cea mai bună pască pe care ați gustat-o vreodată?
Iată Rețeta Băneasa:
Ingrediente:
500g faină – Făina Băneasa este perfectă pentru această rețetă
100g unt nesărat – utilizați unt la temperatura camerei pentru a fi mai ușor de amestecat
100g zahăr – zahărul granulat alb este preferabil
3 oua mari – folosiți oua proaspete pentru cea mai buna textura și gust
100ml lapte cald – laptele trebuie să fie călduț, nu fierbinte
1/2 pachet de drojdie proaspătă – drojdia proaspătă este preferabilă, dar se poate folosi și drojdie uscata
1/2 linguriță sare – sare fină obișnuită
1/2 linguriță esență de vanilie – se poate utiliza și extract de vanilie natural
coaja de la o lămâie – se poate folosi și coaja de portocala pentru un gust diferit
100g semințe de dovleac – semințele pot fi prăjite sau nefierte
Instrucțiuni:
Începeți prin pregătirea aluatului. Într-un castron mare, amestecați faina, sarea și zahărul. Amestecul trebuie să fie omogenizat bine, pentru a evita cocoloașele.
Adaugați untul tăiat cubulete și frământați cu degetele până când amestecul devine nisipos. Această etapă ajuta la distribuirea uniforma a grăsimii în aluat, oferind o textură fragedă și crocantă.
În alt castron, bateți ouăle și adăugați laptele, drojdia proaspătă, esența de vanilie și coaja de lămâie. Amestecați până când toate ingredientele sunt bine încorporate. Este important ca ingredientele să fie la temperatura camerei, pentru a ajuta la activarea drojdiei.
Turnați amestecul de ouă peste amestecul de făina și frământați până când obțineți un aluat elastic și neted. Este important să frământați aluatul bine, timp de aproximativ 10 minute, pentru a activa glutenul din făina și a obține o textură elastică și aerată.
Lăsați aluatul să se odihnească într-un loc cald pentru aproximativ o oră, până când își dublează volumul. În timpul acestei perioade, drojdia va acționa și va face aluatul să crească.
Între timp, prăjiți semințele de dovleac într-o tigaie uscată până când devin aurii. Lăsați să se răcească. Acest pas poate fi omis dacă se preferă semințele nefierte.
După ce aluatul a crescut, întindeți-l cu un sucitor până când obțineți o foaie subțire. Presarăți semințele de dovleac prăjite pe deasupra și rulați aluatul în formă de șnur.
Puneți ruloul de aluat într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și lăsați să se odihnească timp de 30 de minute.
După ce aluatul s-a odihnit, preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Coaceți prăjitură timp de aproximativ 45 de minute, sau până când devine aurie și crocantă la suprafață.
Lăsați pasca să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi transferați-o pe un grătar pentru a se răci complet.
Această pască cu semințe de dovleac în crustă este perfectă pentru a fi savurată la micul dejun sau ca desert. Este ușor de preparat și cu siguranță va fi apreciată de toată familia adunată la masa de Paște.
Vă doresc poftă bună și Paște fericit!
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.