Azi am primit o vizită neobișnuită: era o tipă care semăna izbitor de bine cu mine, doar că ceva mai înaintată în vârstă. La început am presupus că e vreo verișoară de care nu știam, dar m-a lămurit repede că sunt chiar eu. Din viitor. Moment în care am început să o analizez cu și mai multă atenție: arăta mult mai bine decât mă imaginam eu peste 5 ani, plus că avea o strălucire în privire care mă făcea să nu-mi pot lua ochii de la ea. Ce face traiul bun! mi-am zis.
Mi-a spus că e aici ca să-mi dea niște ponturi. Despre cinema, că tot mă știe o admiratoare înfocată a marilor ecrane. Mi-a evocat primul meu film văzut la cinema, de pe când aveam doar 6 ani, și ai mei m-au dus la o peliculă de aventură de care-mi amintesc și azi cu mult drag. L-am pus pe tata să-mi recite întreaga subtitrare, așa că mă îndoiesc că cei care s-au nimerit pe lângă noi au gustat filmul la fel de mult ca mine. Asta deși tata are o voce joasă și plăcută.
Apoi mi-a amintit cum prima mea întâlnire s-a petrecut tot la cinema. Când m-am dat cu parfumul acela cu note subtile de bergamotă, pe care el îl simțea de fiecare dată când mă aplecam să-i șoptesc ceva în ureche. Tot atunci ne-am atins pentru prima dată mâinile, ca doi adolescenți timizi ce eram.
Cinematograful e o oglindă a vieții noastre. El are puterea de a ne invada cu frumusețe, pentru că este, până la urmă, o artă. Uneori, cinema-ul ne poate trezi eul interior, făcându-ne mai siguri pe noi, mai aplecați spre explorare și introspecție. Precum emoțiile umane, cinema-ul poate evoca frica, furia, bucuria, tristețea, pofta, rușinea și uneori dezgustul. Toate la modul cel mai autentic.
Eu, cea din viitor, mi-am ținut un discurs de toată frumusețea, presărat cu tips & tricks pentru o experiență cinematografică de neuitat. “O să-ți fie de folos”, m-a(m) asigurat.
Adevărul e că, dacă ar fi să mă plasez din copilărie până azi, pe un fel de scară evolutivă personală, fiecare vârstă ar avea filmul ei. Nu mi-aș putea imagina viața fără magia marelui ecran.
Foto via Pixabay, prelucarre Canva
Prima regulă, și cea mai importantă: nu uita că cinema = entertainment. Așa că du-te la cinema cu o stare psihică bună, până la urmă mergi acolo să te distrezi. Dacă iei și o prietenă cu tine, șansele sunt să te distrezi și mai bine, plus că poate ieșiți pe urmă la un vin fiert să împărtășiti impresii despre film.
Și acum să trecem la chestiuni mai dureroase, sau mai bine zis, mai zgomotoase, a adăugat ea. Chiar dacă pare un clișeu, închide-ți telefonul mobil când ești la cinema. Nu e nimic mai enervant într-o sală de cinema decât un telefon sunând. Te va face să te simți stingherită, iar ceilalți își vor da cu siguranță ochii peste cap.
Apoi, locurile din mijloc sunt cele mai bune. Chiar dacă la prima vedere ai alege un loc la marginea rândului, căci poți ieși mai ușor în caz de ceva, cele mai bune locuri tot cele din mijloc rămân pentru că vei avea o experiență cinematografică desăvârșită: poți capta atât vizual, cât și acustic, întreaga splendoare a filmului.
Oricât de mult ți-ai dori să-ți culturalizezi copilul și să-l introduci pe tărâmul artei cinematografice cât mai curând, amintește-ți că mai sunt și alți oameni în sală. Copiii adoră filmele la cinema, dar doar când sunt pregătiți mental pentru o asemenea experiență complexă. Mai bine lasă-l până ajungi la vârsta mea, atunci copilul va fi cu adevărat pregătit, a mai spus ea.
Apoi, dacă vrei să eviți eventualele cozi la bilete, le poți achiziționa online, sau fizic, în avans. Vei avea mai mult timp să-ți cumperi de-ale gurii și să-ți găsești locul perfect.
Video baza Pixabay, prelucrare Canva
Alege cinematografele echipate cu tehnologii de ultimă generație, 2D, IMAX 2S, 4DX și Dolby Atmos. Uite, îți recomand un film care este vizionat cu mare plăcere și în prezentul meu: “Vânătorii de fantome: Moștenirea”. Cum te știu degrabă devoratoare de filme SF, și cum știu că ai urmărit cu plăcere și celelalte filme din serie, va fi o experiență de neuitat.
Din 3 decembrie 2021, te poți bucura de noua producție “Ghostbusters: Afterlife” / “Vânătorii de Fantome: Moștenirea” pe marile ecrane, în cinematografele din toată țara. E în același spirit al filmelor de acțiune SF ca celelalte Ghostbustere din serie, îmbogățit cu efecte speciale 3D, așa că e de văzut.
Producția distribuită de Columbia Pictures și InterComFilm este o combinaţie magică de comedie şi scene de groază, performanţe şi efecte speciale, care demonstrează, o dată în plus, celebritatea seriei “Vânătorii de Fantome” şi o păstrează vie în memoria colectivă. Mai mult, e un film pentru întreaga familie.
Bine, în prezentul meu avem parte de experiențe VR incredibile, se lăudă ea. Tehnologia e cu adevărat magică, și e fascinant să vezi cu evoluează, atât off screen, cât și on screen, în cadrul marilor filme SF.
Știu că obișnuiești să-ți iei informații despre filmele nou apărute de pe Rotten Tomatoes, casa așa-numitului Tomatometer, considerat, în timpurile tale, cea mai credibilă măsurătoare a calității filmelor, la nivel global. O sursă bună de review-uri, trailere și cronică de film este și cinefan.ro, o platformă românească intuitivă și de încredere. În timpul meu, au apărut mult mai multe platforme de acest gen, fiecare nișate pe un anumit tip de filme, așa că oferta e variată.
Și, nu uita, bucură-te din plin de adrenalină, de efectele vizuale și lasă-te purtată de aventura din universul “Ghostbusters”. Te vei simți de parcă ai aterizat pe un tărâm fantastic, fascinant, mai ales că vorbim despre un film emblematic pentru cinefilii de toate vârstele, care aduce în actualitate o temă celebră.
Mi-am luat rămas bun de la mine, cea din viitor, cu o îmbrățișare și cu promisiunea fermă că nu voi rata filmul. “Nu-ți va părea rău că l-ai văzut”, m-a asigurat ea. Și am crezut-o: era cea mai potrivită persoană să-mi spună asta.
Nu uitați, pe 3 decembrie ne vedem la cinema!
Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2021.
Sponsor:
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.