Am început blogul de față acum 12 ani. Nu-mi vine să cred că a trecut atâta vreme. Când m-am apucat, nu știam mai nimic despre WordPress, cu atât mai puțin despre găzduire, domenii, extensii, email marketing, etc. M-a ajutat un prieten cu achiziționarea domeniului, cu alegerea unei companii care avea să se ocupe de găzduire, cu setarea temei și a blogului în general.
Cu timpul, vrând-nevrând, am început să învăț și eu una-alta. Mai ales când mă loveam de un obstacol, a trebuit să mă uit la tutoriale pe YouTube, să răsfoiesc articolele de specialitate (ce se găsea în acei ani de început ai blogului meu) așa încât am reușit cu chiu cu vai ca blogul sa fie de fiecare dată up and running.
Am început cu alegerea numelui blogului, aici a trebuit să fac puțină cercetare de piață, să mă asigur că nu mai există alt website cu același nume.
Pasul doi a fost să cumpăr domeniul și să-mi găsesc o firmă de încredere pentru găzduire web. Ce înseamnă asta? Simplu, că cineva îți va păstra pe serverul companiei respective toate fișierele din care este compus website-ul sau blogul tău, de la articole, până la imagini, clipuri video, etc.
Povești horror în legătură cu găzduirea web
Din fericire nu mi s-au întâmplat mie, dar am auzit de la bloggeri români din comunitate că au trecut prin tot felul de întâmplări ciudate, ca să nu le zic de-a dreptul povești horror, în legătură cu găzduirea web pe care și-au ales-o.
Un amic blogger se plângea anul trecut că firma de găzduire s-a inchis peste noapte, fără nici o avertizare prealabilă, așa că s-a trezit cu toate articolele, imaginile și pdf-urile pierdute.
Altul a câștigat un concurs cu domeniu gratuit în primul an, și-a ales un nume cu rezonanță, pentru ca după un an să tebuiasca să plătească o sumă mult mai mare decât ar fi fost dispus să plătească pentru blogul lui.
Ca să fii sigur că n-o să ți se întâmple ție, fii cu băgare de seamă atunci când îți alegi găzduirea web, e mai importantă decât ai crede.
Acestea fiind zise…
Eu unde îmi găzduiesc blogul?
Experiența mea în hosting a fost una destul de lină, având in vedere cât de atehnică eram pe vremea când îmi suflecam mânecile pentru prima dată într-ale bloggingului și în tot ce presupunea asta. O singură dată am avut emoții când mi-am pierdut credențialele de logare, dar le-am găsit până la urmă și totul s-a rezolvat.
Având în vedere povestea horror despre care v-am povestit deja, când îți alegi firma de hosting, îți dorești totuși ca acea companie să nu dispară peste noapte și să te trezesti că nu-ți mai funcționează blogul.
Ideea este că dacă ești nemulțumit de firma ta acuală de hosting, nu exita să te uiti la alta, care iți inspiră mai multă încredere. Vestea buna este că pe piață există destule opțiuni, așa că ai de unde alege!
Criterii după care îți alegi firma de hosting:
Uită-te în portofoliul lor de clienți. Dacă știi pe cineva care are un site mai vechi decât al tău și cu trafic mai mare, poate fi un semnal pozitiv.
Serviciile oferite și atitudinea față de clienți sunt esențiale. Cum se comportă cei care oferă gazduire web cu clienții? Au telefon de contact sau sistem de tickets disponibil de preferat non-stop?
Ce servicii sunt incluse în pachetul de hosting achiziționat? In mod normal, ar trebui să poți afla traficul lunar inclus, spațiul de pe disc, câte domenii poți să găzduiești în contul tău, dacă îți oferă (inclus și gratuit) recomandări de optimizare a blogului pt o funcționare mai bună etc.
Dar cu partea de SEO cum stăm?
Bun, mi-am suflecat mânecile și am pus de un plan de toată frumusețea pentru blogul meu.
Tin minte că m-am căznit îndelung ca să-mi aleg un nume și o extensie pentru website-ul meu care să fie nu numai cu rezonantă, ci și SEO friendly. Mă gândea că dacă pot încorpora un cuvânt cheie sau chiar mai multe, ce țin de modă, va apărea mai sus în căutări. Așa că am ales INCABINADEPROBA. Stiu, îmi veți spne că poate ar fi trebuit să fiu mai creativă, că nici Amazon, nici Google nu au nume care să aibă de-a face cu serviciile pe care le oferă și că numele lor s-au transformat în branduri care sunt imediat asociate cu ele. Ei, să zicem ca eu nu sunt îndeajuns de creativă încât să-mi aleg un nume complet aparte.
Mi-am ales o firmă de găzduire după o cercetare de piață, dar și după recomandările unor amici, care se apucaseră de blogging cu câțiva ani înaintea mea.
O dată cu trecerea timpului ( a se citi ani, ce să fac, I’m a slow learner) am învățat cât de mult contează numărul de cuvinte dintr-un articol, folosirea cuvintelor cheie și ceea ce înseamnă SEO.
Ce m-a ajutat mult a fost că m-am înscris în grupuri de facebook dedicate specialiștilor SEO și bloggerilor în general, așa am aflat și de algoritmii Google și alte “șiretlicuri”.
După câțiva ani, faptul că am scris constant pe blog și că am un domeniu .ro și a unui plan de web hosting contra cost a început să dea cât de cât rezultate, iar accesările au început să apară. Bineînțeles, mult mai încet și în volum mult mai mic decât aș fi vrut eu, dar se pare că așa merge motorul SEO.
Recomandarea mea în materie de găzduire web
Fie ești la început de drum, fie ești nemulțumit de firma la care iți găzduiești blogul, cert este că ai nevoie de service profesionale de gazduire. Recomandarea mea este Hostgate, care, pe lângă hosting, asigură și înregistrare domenii web, închiriere și administrare servere dedicate și VPS, servicii de e-mail marketing și web development.
Dacă vă uitați pe criteriile pe care le-am enumerat mai sus, suportul tehnic era esențial. Hostgate oferă un astfel de suport tehnic premium, timpul de răspuns la emailuri este foarte rapid, iar dacă aveți nevoie urgentă de support, cei de la Hostgate vă stau la dispoziție telefonic, chat sau e-mail 24×7. Pretty cool, hah?
Eu, cum sunt o fire mai degrabă orientată spre estetică decât spre partea conceptuală, m-am uitat și la logo-ul lor, care mi-a plăcut tare mult, pe mine m-a trimis cu gândul la un portal, sau la o poartă din jocurile de strategie. Îmi place și website-ul lor, curat și intuitiv.
Dar tu? Ce experiențe ai cu firmele de găzduire web? Fie că este vorba de un simplu blog, de un site de prezentare sau magazin online, ai nevoie de domeniu + host. Te invit în secțiunea de comentarii, poate ne inspiri pe mai mulți.
Imagini via Unsplash.com
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.