14 May

Matematica, o pasiune transgenerațională în familia mea

Matematica nu lasă loc de compromisuri. Ori o iubești, ori o urăști. Pe mine m-a atras din prima. Dincolo de bastonașe și liniuțe, numerele mi se păreau cu adevărat fascinante. Era ceva cu ele, cu felul în care le puteai alipi, combina, extrage. Când am înaintat mai departe de piciorul broaștei, ăăă, de primele teoreme, eu eram vrăjită deja. Îmi plăceau mai ales anecdotele din spatele fiecărei teoreme și al fiecărui matematician, și îi pizmuiam pe ascuns că mi-au luat-o înainte cu descoperirile lor atât de clar transpuse în teoreme. Prin clasa a 5-a, când a început să se alăture matematicii și surata ei, fizica, lumea mi se desfășura înainte într-o altă lumină.
 

De unde mi se trage

 

De la tata, desigur. Tata era în stare să stea zile întregi pe o problemă din gazeta matematică, până nu o dovedea nu se lăsa. Cu degetele lui lungi și fine, cu pixul de ros în colțul gurii, cu ochii mari, în irișii cărora se jucau două flacări, stătea adesea aplecat ore în șir asupra caietului lui de matematică. Tot la el alergam ori de cate ori mă împotmoleam la vreo problemă.

Cumva dragostea pe care nutresc pentru matematică e tot o prelungire a pasiunii tatălui meu pentru această știință. Ce bine ar fi fost dacă ar fi fost lângă mine să mă ajute și la olimpiadele de matematică! Am participat în gimnaziu, an de an la ele. Tot tata era cel care m-a însoțit la faza județeană, într-unul din ani. Dar la ușa sălii de concurs, a trebuit să ne luăm rămas bun – eram pe cont propriu. Mare performanță n-am făcut la faza județeană, dar experiența a rămas vie în mintea mea, ca o zi frumoasă pe care am petrecut-o cu tata.

M-aș întoarce cu drag în anul acela, în ziua aceea. Eram într-a șaptea, și lumea mi se deschidea dinainte, în toată speldoarea. Au urmat multe experiențe, m-am lovit cu capul de pragul de sus, am învățat pe pielea mea una și alta, dar matematica m-a ajutat să îmi pun ordine în gânduri, să gândesc logic, să estimez și să calculez corect.

Am deturnat cumva sensul ei inițial, acum mă îndeletnicesc mai mult cu probleme de logică, cu bucăți de cod, dar tot matematica e rădăcina de la care au pornit toate astea.
 

Cât de mult contează ca un copil să-și urmeze pasiunea

 

brio challenge, olimpiada de mate

 

Pentru mine tata a fost catalizatorul schimbării mele, a fost lângă mine și m-a îndrumat răbdător, fără să mă forțeze să aleg o cale sau alta. Dacă și copilul tău dă semne că iubește matematica, ai ocazia să-l înscrii la Brio Challenge, sau Olimpiada Digitală de MATE. Este un concurs deschis tuturor copiilor pasionați și buni la matematică, de la clasa I până la clasa a XII-a.

Ajunsă la ediția a 2-a, competiția oferă tuturor copiilor șansa de a deveni olimpici digitali la matematică și de a câștiga premii atractive (cum ar fi laptopuri sau console de jocuri).

Grăbește-te, înscrierile la Olimpiada Digitală Brio se desfășoară până la data de 16 mai, iar concursul se va desfășura pe 3 etape:

Etapa I – Înscrierea în competiție, până pe 16 mai, timp în care participanții pot efectua 2 teste de testare a competențelor la matematică în urma cărora vor primi 2 credite pentru fiecare din acestea. Înregistrarea și participarea la testele inițiale este gratuită, dar pentru a trece în etapa a doua vă fi necesară cumularea a 80 puncte minim, ce poate fi realizată prin parcurgerea a mai multor teste și achiziționarea unui abonament Brio la un preț accesibil. Costul abonamentului este echivalentul unei culegeri școlare și mult mai mic chiar și față de plata transportului pe care o cotizam anterior, din buzunarul propriu, pentru a putea participa fizic la olimpiadele și concursurile școlare, iar aceast cost este unul minim comparativ cu premiile campaniei. Chiar dacă copiii completează mai multe teste, pot înscrie exclusiv doar cele mai bune punctaje, pentru mai multe șanse de câștig și calificare în etapa finală.
Etapa a II-a – Se desfășoară între 17-24 mai și presupune de asemenea completarea unor teste mai complexe în vederea obținerii celui mai bun scor.
Etapa a III-a – Se desfășoară pe data de 29 mai și va fi realizată live și video, în vederea prevenirii unor fraude, la care vor participa top 10 elevi de la fiecare clasa I-XII, care au obținut cele mai bune rezultate la finalul etapei a doua.
 

Brio Challenge, probleme rezolvate cu brio | Ce trebuie să știi despre Brio Challenge

 

Competiția se desfășoară exclusiv online, ideea din spatele ei fiind să familiarizeze copiii cu instrumentele digitale, să le aducă la cunoștință modalitatea de desfășurare a unor astfel de competițîi și teste importante, precum și să contribuie la dezvoltarea lor cognitivă. Testele sunt aprobate de către Ministerul Educației Naționale și sunt de tip grilă, în raport cu programa școlară curentă.

Premiile sunt concepute în așa fel încât să stimuleze și mai mult  competențele digitale ale copiilor. Poți câștiga unul din cele 12 laptopuri Huawei MateBook cu valoarea aproximativă de peste 2000 lei, una din cele 24 console Xbox, carduri de cumpărături cu valoarea cuprinsă între 300-900 lei și abonamente Brio, respectiv credite garantate pentru profesori și participanți. Mai multe detalii puteți afla accesând Regulamentul campaniei disponibil gratuit, pe pagina Brio România.
 

Ce-i pregătesc fiicei mele

 

brio challenge, olimpiada de mate

 

Cât despre Iris, odrasla care acum abia buchisește câte un număr, e un mare mister pentru mine dacă va iubi sau nu matematica. Taica-su e de cealaltă parte a baricadei, a fost chinuit toți anii de școală de matematică, până și în ziua de azi are dificultăți în a-și calcula restul la cumpărături. Are el în schimb alte talente.
Dacă va fi ca mine, obsedată de probleme la mate, și dacă, sper, Brio Challenge va fi o competiție longevivă, așa cum dă semne că ar fi, o voi înscrie și pe ea când va fi vremea. Chiar dacă nu va câștiga, e important să-și ascută firea competitivă, să vrea să dea ce e mai bun din ea.

Uite-așa se cresc copiii!
 

Dar tu? Spune-mi în comentarii în ce clasă te-ai întoarce, dacă ai putea participa acum la Brio Challenge?

olimpiada de mate

Comentarii

comments

2 thoughts on “Matematica, o pasiune transgenerațională în familia mea

  1. Te cred, pacat ca pe vremea nostra nu se inventase Brio Challenge, ce ne-am mai fi luptat in functii si ecuatii :))

  2. Pentru mine matematica cea mai cea a fost in liceu. M-as intoarce printr-a X-a, cand m-am si hotarat sa dau la mate-info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *