Pastele au fost întotdeauna preferatele mele. Le-am iubit din copilărie, când mama ne pregătea tăiței cu nucă și cu zahăr, sau paste melcișori, cu brânză de la stâna bunicului. Le iubesc și acum și i-am făcut și pe cei dragi sa le adore. Pentru că am învățat să le gătesc chiar eu. Nu sunt o mare bucătăreasă, poate pentru simplul fapt că nu am răbdare să stau câteva ore să fiarbă la foc molcom te miri ce mâncare sofisticată.
Pastele însă sunt altă poveste. Se gătesc relativ repede, iar asezonarea e o adevărată artă. Ca să vă dați seama cât de departe a mers pasiunea mea pentru paste, ultimul city break mi l-am făcut în Italia, la Bologna, o destinație istorică străveche și un tărâm asociat cu marea bucătărie italiană. La un restaurant mic și aproape ascuns, într-o piațetă adorabilă, flancată de străzi laterale pietroase, piețe alimentare și cafenele, case istorice și turnuri impresionante, am mâncat cele mai bune paste.
Un city-break într-un oraș cu retușuri renascentiste și cu arome de neuitat
Fiecare colț de stradă pe care l-am traversat, fiecare monument, fiecare clădire reflectă originile medievale ale orașului și retușurile renascentiste. Vechi și fascinant, strălucitor și plin de viață, Bologna mi s-a dezvăluit ca un labirint în care, odată intrat, descoperi mici și mari comori la fiecare pas. Înconjurat de dealuri, centrul orașului este încă păstrat aproape intact. Ca să nu mai spun că aici au loc festivaluri de artă, muzică și film pe tot parcursul anului; am prins câteva în desfășurare chiar în weekendul în care am fost noi.
Într-un oraș ca Bologna, am ținut neapărat să-mi comand paste. Normal că n-am de gând să țin doar pentru mine așa o minunăție de rețetă, așa că am să v-o împărtășesc și vouă. Pe mine m-a fermecat și mă duce cu gândul, de fiecare dată, la Bologna.
Gătește cu Băneasa! O rețetă simplă de spaghetti
E o rețetă pe cât de simplă, pe atât de delicioasă și aromată. Rețeta nu conține sosuri, doar un fir de ulei de măsline, un iz de usturoi și verdeață aromată. După ce o testați chiar voi, o să descoperiți un univers de arome subtile. Legumele pe care le-am folosit în prepararea rețetei sunt fără aditivi și arome artificiale.
Ingrediente:
spaghetti Baneasa,
legume, după gust. Eu am folosit:
o jumătate de vânătă,
o jumătate de dovlecel verde zucchini,
câteva fășii de ardei,
câteva roșii cerise,
o ceapă,
un cățel de usturoi,
sare și piper proaspăt măcinate,
o lingură ulei de măsline,
verdeață aromată (pătrunjel, busuioc, coriandru, și aici tot în funcție de preferințe).
Ingredientul principal: spaghetti din grau dur Baneasa, sau mai exact ce a mai rămas din punga cu spaghetti după ce am folosit pentru o porție de 2 persoane
Mi-am cumpărat de curând o tigaie neaderentă, cu strat de granit. Am pus în ea legumele tăiate și condimentate cu sare, piper, un cățel de usturoi tăiat mărunt și o lingură de ulei de măsline. Le-am lăsat să se facă la foc mic.
Cu o spatulă de lemn, am amestecat permanent și le-am lăsat să se rumenească în ritmul lor și să se pătrundă. Atenție, nu am adăugat deloc apă. Având în vedere faptul că tigaia e neaderentă și focul mic, iar eu, neobosită în a amesteca în continuu, n-a fost nici o problemă în a obține legume bine făcute și rumenite. Când legumele erau aproape gata, am adăugat roșiile cerise tăiate în două și le-am lăsat numai cât să se rumenească puțin.
De ce să alegem pastele din grâu dur?
Mulți oameni știu că făina de grâu dur este ideală pentru coacerea și prepararea pastelor de casă. Dar nu toată lumea știe de ce este așa, ce proprietăți are o astfel de făină, ce tehnologie este produsă și cum să o utilizezi corect. Voi enumera doar câteva dintre avantajele de a consuma paste din grâu dur:
Spre deosebire de grâul moale obișnuit, a cărui componentă principală este amidonul, în cerealele dure găsim gluten și proteine. Componenta principală a pastelor din grâu dur este dată de carbohidrați complecși. Au un indice glicemic scăzut, deci nu stimulează producția de insulină și nu duc la creșterea în greutate. Făina obținută din astfel de grâu conține multă vitamina B1, care împiedică dezvoltarea cancerului și întărește sistemul cardiovascular.
Bunătăți de la Băneasa, cu texturi ideale și gusturi de neuitat
Am adăugat apoi spaghetti grau dur Baneasa, fierte în prealabil și trecute în jet de apă rece și le-am amestecat cu grijă până s-au omogenizat cu compoziția de legume. Am presărat la final puțină sare și piper. Tușa finală din farfurie a fost să adaug un fir de ulei de măsline picant turnat peste și cu verdeață proaspăt mărunțită. E o minunăție de rețetă, vă invit să o testați și voi, și veți descoperi ce bine stau aromele subtile de legume și verdețuri pe spaghetti Băneasa. Am testat de-a lungul timpului mai multe bunătăți Băneasa: paste grâu dur, Tagliatelle grau dur Baneasa, Penne rigate grau dur Baneasa, Fusilli grau dur Baneasa, Farfalle grau dur Baneasa, și pot spune că fac diferența de gust și consistență.
Video prelucrat in Canva
Simplu de gătit, savuroase și nelipicioase
Nici nu e de mirare că pastele din grâu dur marca Băneasa sunt atât de delicioase, dacă ținem cont de faptul că sunt create după o rețetă specială, folosind 100% făină din grâu dur pentru a asigura culoarea aurie şi o calitate excelentă. Cei de la Băneasa folosesc numai grâu dur de cea mai bună calitate pentru a se asigura că obțin mereu paste cu o textură ideală, care nu se lipesc şi nu se rup în timpul fierberii astfel încât orice rețetă nouă sau tradițională să fie o reușită.
E un brand românesc de tradiție, dar asta nu mă împiedică să folosesc pastele Băneasa în rețete internaționale, ba dimpotrivă, pot spune că îmbunătățesc rezultatul. M-am îndrăgostit de gustul Băneasa, iar de câte ori fac o rețetă de paste, mă bazez pe bunătățile create de ei, așa încât mă asigur că nu dau greș.
Simplitatea italiană m-a cucerit, și chiar dacă nu-i replic formulele 1/1, căci de fiecare dată improvizez câte ceva, important este că am ales ingrediente care să dea gust și textură plăcută mâncării. Am ales paste din grâu dur și le-am amestecat cu legume și verdețuri simple și de calitate, gătite fără sofisticare, dar cu atenție și cu toată inima.
V-a plăcut Reteta Baneasa? Vă invit s-o încercați și voi și să-mi lăsați impresiile voastre în comentarii.
Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2022.
Sponsor:
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.