Skip to content

Puterea lânii naturale – nebănuită. Și în lupta cu alergiile la praf și acarieni

În dimineața aceea m-am trezit cu buza umflată, simțisem încă de cu seară că ceva se întâmplă în corpul, și mai ales în capul meu, dar eram prea obosită – căzusem ca secerată după o zi grea – așa că lăsai visele să ia loc realității. M-am lăsat dusă pe aripa unui vis în care se făcea că fusesem înscăunată regină, iar vasalii mei tocmai îmi pregăteau un dormitor în care stăpâna avea să-și odihnească trupul ostenit de evenimentele regești de peste zi. În vis, cearceafuri imaculate, organice, se întindeau pe patul cu baldachin, iar plăpumi călduroase și ușoare, ca niște norișori, erau așezate, straturi-straturi, pe patul regesc.

Când m-am trezit însă din vis și m-am înființat în fața oglinzii, mi-am văzut buza de sus umflată, ochii roșii și lăcrimoși și am realizat instant ce mi se întâmplă: alergia la acarieni a lovit din nou. Am aterizat cu viteza luminii din visul meu diafan în realitatea crudă a alergiei la acarieni. Știam bine ce urmează: strănuturi repetate, apoi tuse seacă, toată panoplia de simptome care mă făceau să pun totul pe pauză si să mă umplu de nervi ca iar trebuia să-mi amân proiectele până când alergia binevoia să mă lase în pace.

Ce-i cu alergia asta?

Mi-am făcut temele și m-am documentat ce-i cu alergia asta, de unde a apărut și cum aș putea s-o combat. Așa am aflat că alergiile la praf și acarieni nici măcar nu existau înainte de perioada postbelică, interval în care au apărut plasticul și materialele sintetice. În momentul în care a dispărut lâna din pat, au apărut și manifestările alergice cauzate de acarieni, bacterii și mucegaiuri. Până atunci nu exista simptomatologie de alergii asociate cu textilele pentru pat. Chiar dacă acest tip de alergii sunt la praf, la acarieni și nu la fibra sintetică, aceasta din urmă poate întreține alergiile, pentru simplul fapt că fibrele sintetice sunt un mediu propice pentru proliferarea acarienilor, bacteriilor și mucegaiului.

Să o luăm așa: fibrele sintetice, cum sunt cele din componența materialelor din care sunt fabricate lenjeriile noastre de pat nu fac decât să întrețină toate nenorocirile pe care le-am enumerat mai sus. Trebuie să vă mărturisesc că din momentul în care am aflat asta, am început să mă simt ca în filmul acela “În pat cu Dușmanul” eu și lenjeriile mele de pat foarte colorate și lucioase, de altfel, dar pe atât de nesănătoase pentru alergia mea, care o luase razna în ultimii ani.

Declicul

Tot acela a fost și momentul în care am hotărât să schimb macazul și să folosesc doar așternuturi din materiale organice. Pentru pilotă am ales lâna, pentru cearceafuri inul, am exclus tot ce înseamnă fibră sintetică din patul meu, ba chiar și pijamaua am căutat să fie din bumbac 100%.

Inutil să vă spun că înainte de a-mi regândi așternutul, am făcut curățenie generală în dormitor. Am scos praful de peste tot, de la rafturile șifonierului până la draperiile fastuoase. Dar mi-am dat seama că, oricât de temeinică ar fi curățenia, bacteriile, mucegaiurile și acarienii trebuie îndepărtați cu tratamente termice sau chimice.

Păi nu e mai simplu să creez un mediu în care pur și simplu nu vor să stea toate nenorocirile astea? Mai exact, un mediu uscat, prin care să circule permanent aerul?

LÂNA. Mi-a dat prin cap. Lână cea strămoșeasca și modernă în același timp. Lână cea respirabilă și ușoară. Lână cea prietenoasă cu pielea și cu aerul. Da, lână fină, cum e cea din Merinos, e prietenoasă cu pielea, nu e lână aceea aspră pe care o știam noi în copilărie.

Plăpumile și pilotele de la Confort Merino au lâna total încasetată în țesătură fină fiberproof de bumbac organic. Așa că alegând produse Confort Merino, bifez un un așternut creat din materiale organice, care să nu-mi declanșeze niciun fel de alergii (atât de contact, cât și cele declanșate de substanțe chimice, acarieni, mucegaiuri etc.).

Cum este lâna când este lână adevărată, lână pură?

Lâna este antimicrobiană, antibacteriană și rezistentă la mucegai, astfel că o pilotă sau o pernă din lână naturală în pat diminuează aproape în totalitate apariția acestor probleme. Cum permite aerului să circule cu ușurință, lâna nu creează un teren propice de reproducere pentru bacterii. Mai mult, lână absoarbe umezeala în mod optim, așa încât păstrează în mod natural un nivel scăzut de umiditate, prevenind mucegaiul. Un motiv în plus să aleg lâna ca umplutură pentru pilote și perne.

Patul e locul în care îmi petrec aproape jumătate din viață, așa că n-am de gând să fac compromisuri la textura și calitatea așternuturilor. Lâna din componența pilotelor și a pernelor Concert Merino este extrem de fină, cu un tușeu ce nu declanșează alergia de contact, 100% naturală, pură, fiind spălată și curățată cu detergenți certificați ecologic și metode mecanice de îndepărtare a impurităților.

Puterea lânii naturale – nebănuită

Iată argumentele pentru care o alergică cu state vechi, cum sunt eu, decide să spună adio așternuturilor din fibre sintetice și alege lâna pură ca element principal al produselor pentru pat:

Chiar nu am nevoie de mai multe bacterii și microbi în viața mea. Lanolina de pe firul lânii are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Cum cei de la Confort Merino nu îndepărtează lanolina de pe fir, aceasta poate să își facă treaba și să mențină un mediu hipoalergenic în patul meu.

V-am povestit deja despre proprietatea naturală a lânii de a absorbi umezeala în timpul somnului și de a o transporta spre interiorul fibrei, menținând exteriorul fibrei uscat. E exact mediul uscat pe care acarienii nu-l suportă, astfel încât eu pot dormi liniștită, fără puzderia de acarieni, bacterii și mucegaiuri care să-mi colonizeze patul.

Și, nu în ultimul rând, lâna merinos este antistatică, ceea ce înseamnă că nu reține praful, minimizând și chiar eliminând problema alergiilor la praf.

Adio alergii, bun venit lână naturală!

Suntem mulți cei care suferim de alergii la praf și la acarieni. Dacă și tu ești unul dintre ei, dintre noi, sau dacă știi pe cineva care se luptă cu o asemenea alergie, cea mai bună alegere pentru persoanele alergice este să folosească doar produse de pat din lână 100% naturală.

N-am crezut niciodată în superputerile personajelor de desene animate, de benzi desenate, sau de filme Marvel. Dar cred cu mâna pe inimă în puterea lânii, un material ale cărui proprietăți le știau foarte bine și străbunii noștri. Lâna naturală din Plapuma Confort Lână N5 de la Confort Merino și-a activat încă o dată puterile nebănuite și a pornit la atac împotriva acarienilor, bacteriilor și mucegaiului. Declar dormitorul un spațiu sigur, neîntinat de nenorocirile de bacterii, acarieni, mucegai!

Cu un gest simplu, schimbând produsele de pat sintetice cu unele 100% naturale, cum sunt cele de la Confort Merino, prin lână pură din compoziția lor, minimizează foarte mult, dacă nu chiar elimină total simptomatologia de alergii. Chiar dacă te simți deznădăjduit uneori, când alergia ta o ia razna, cum m-am simțit eu în dimineață aceea, când m-am trezit că-mi vâjâie capul și cu buza umflată, fără a fi făcut vreo operație estetică pentru a-mi da volum buzelor, vestea bună este că se poate face ceva. Un simplu gest, ca acesta, alegerea pilotelor și a pernelor cu umplutură de lână fină, naturală, îți poate îmbunătăți simțitor calitatea vieții.

Ca să începi cum se cuvine schimbarea de la sintetic la natural, mai am o veste bună pentru tine. Până pe 13 noiembrie 2022 ai ocazia să aduci sănătatea în dormitorul tău cu 25% reducere, cea mai mare din an. Sună din ce în ce mai bine, nu-i așa?

Ce zici, ne punem puterile la comun cu puterea incredibilă a lânii naturale și-i venim odată de hac alergiei la acarieni sau la praf? O afecțiune modernă, dar nu în sensul bun al cuvântului, care ne dă bătăi de cap multora dintre noi. Hai că se poate!

Te aștept în secțiunea de comentarii să-mi povestești depre alergiile tale. Și despre modurile inventive de a le combate.

Colaje realizate cu Canva, imagini via confortmerino.ro

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2022.

Sponsor:

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *