Skip to content

Un ghid infailibil de economisire acasă

Ați simțit vreodată că vă doare inima când alții consumă cu nemiluita, doar pentru că sunt ei mai perfecționiști, mai gospodari decât gospodarii, și se încăpățânează să risipească resurse cu o inconștiență care te zgârâie nu numai pe retină, ci și pe creier?

Să curgă dom’le apă, să duduie mașina și uscătorul de rufe, să se rotească odată contorul ăla că doar de aia-i contor! Cu gândul la asemenea oameni, am pus cap la cap câteva profiluri de gospodari care nu au nici cea mai vagă intenție de a economisi că deh, doar trăim în era consumerismului, si asta se reflectă nu numai în cozile la casele de marcat din supermarket, ci și prin consumul uriaș de resurse.

Genul care lasă apa să curgă cu nemiluita când spală o ceașcă de cafea

 

Robinetul curge

 

Am fost la o cafea weekendul trecut la vecina de la parter. Pe cât de savuroasă a fost cafeaua, pe atât de mult m-a durut inima după, când a venit momentul spălării ceștilor. Să vezi atunci desfășurare de forțe! Robinetul pe maxim, duduia săracul sub presiunea apei, timp de aproape 5 minute, pentru două amarâte de ceșcuțe de cafea. Nu știu dacă a fost doar o tentativă a vecinei de a-mi demonstra cât de gospodină perfecționistă e ea, cât de mult ține ea ca ceșcutele să-i fie imaculate, strălucitoare, sau pur și simplu așa face de fiecare dată.
Cum am procedat eu. Nu m-am putut abține și i-am recomandat o mașină de spălat vase. Clasa A+, elegant. Achizitionasem eu una de curând, și diferența la factura la apă s-a văzut din prima lună. Iar vasele ies chiar mai curate. 

 

Genul care lasă robinetul să curgă în neștire, ca să aibă parte de apă rece-rece pe timp de vară

 

apa rece vara

Oricât de ciudat ar suna, e un obicei în multe case, chiar și la mine așa se obișnuia, când eram copil și verile erau toride. Între timp însă, slavă Domnului, tehnologia a mai evoluat. Atât de mult, încât s-au inventat frigidere care au atașat de ușă un buton care “dă” apă rece-rece.

Cum am procedat eu. Dacă nu ai că un în asemenea specimen în bucătărie, poți să colectezi pur și simplu apă în sticle de plastic și să le lași la răcit câteva ore la frigider. Răcorirea e garantată. 

 

Genul care spală hainele pe programul cel mai lung, pe temperatura cea mai ridicată

 

economisire masina de spalat

 

Haina îl face pe om, corect? De la această premisă pornește și cel/cea care, fashion icon sau nu, face un  adevărat ritual din a-și spăla hainele la temperatura maximă, pe cel mai lung program, că să iasă curate-curate. Ce nu știe acest tip de perfecționist într-ale rufelor este că majoritatea companiilor de detergenți de pe piață au afirmat că produsele lor au suficientă putere încât să curețe hainele spălate la temperaturi de până la 15 grade.
Cum am procedat eu. Eu folosesc de obicei programul de spălare rapidă, nu sunt jucătoare de rugby, așa că hainele mele nu sunt chiar așa de noroioase încât să necesite spălare la 60-90 de grade. Hainele ies curate și proaspete de fiecare dată. 

 

Genul care învârte prea mult butonul de reglare a temperaturii la frigider

 

Cum economisim energie

 

Unul dintre monștrii sacri în materie de consum de energie în locuință este frigiderul din dotare.

Cum am procedat eu. Povestea începe încă de la achiziționare. Eu mă orientez către electrocasnice din clasele A+ și A++. Chiar dacă dau un ban în plus la început, investiția mi se amortizează prin facturile mai mici. Așa și cu frigiderul,

Încă ceva. Dacă aveți o familie relativ mică, de 2 sau 3 membri, nu e musai să vă luați ditamai dihania de frigider până-n tavan. Cel mai probabil va sta mai mult gol.

Nu reglați temperatura frigiderului pe mai mult de 3 grade. Nu lăsați ușa deschisă și ștergeți-l cât mai des de praf. S-a demonstrat că praful de pe bobinele frigiderului sporesc consumul de energie electrică cu până la 30%.

 

Genul care lasă becurile (neeconomice) să ardă, de parcă s-ar afla la Palatul Poporului

 

Becuri economice

 

Sigur cunoașteți și voi pe cineva care lasă toate luminile aprinse, de parcă ar vrea să-și prezinte casa spre vânzare unui eventual cumpărător.

Cum am procedat eu. În ce mă privește, iubesc lumina, camerele orientate spre răsărit, zilele lungi de vară. Cât despre lumina artificială, becurile economice își fac foarte bine treaba, dar ledurile sunt și mai și. Estetice și economicoase, sunt cele mai bune becuri din câte există pe piață, având cea mai mare durată de viață și cel mai mic consum, cu 40%-50% mai puțîn decât cele economice. Aveam inițial la baie și la bucătărie, acum le-am introdus și în mobilierul de living și chiar tăblia de pat are led încorporat, așa încât veioza nu-și mai găsește locul la mine în casă. 

Că nu las luminile să ardă pe traseul meu, de la hol la dormitor, asta e deja de bun simț. De mare ajutor sunt întrerupătoarele de tip “cap-scară”,  care îți permit să deschizi și să închizi lumina din alt punct al casei decât cel în care luminează becul. Folosesc tehnologia asta de acum doi ani și e grozav să pot stinge becul din hol când sunt deja în dormitor și așa mai departe. Următorul nivel va fi să folosesc o aplicație sau o telecomandă care să facă trebușoara asta, fără ca măcar să mai apăs pe întrerupător.

 

Genul care dă centrala la maxim când are bebeluș în casă

 

Las' sa duduie

 

A apărut ăla mic în ecuație. Drăguuuț. Dar ce ne facem? Că e sensibil, aruncat în lumea asta rea ca pe o planetă străînă. Simplu, dăm centrala pe 2-3 grade în plus, să nu răcească bebelușul.

Cum am procedat eu. Când l-am adus acasă de la maternitate pe copilul nostru, acum câțiva ani, s-a nimerit să  fie iarnă . În loc să urmez trendul cu cocoloșeala fără drept la apel, care prinde foarte bine în România, m-am informat înainte. Se pare că bebe trebuie să stea la maxim 21 de grade în odaie că să respire ok, să doarmă bine și să îi fie confortabil. Așa că, stimate mămici și tătici, dați termostatul de cameră la o temperatură mai mică, mai ales dacă e bebe în clădire. În pus, dacă scazi temperatura în casă cu 1 grad Celsius, vei economisi 6% din factura de gaz pentru încălzire.

 

Cum mă simt eu când văd atâta risipă în viață

 

fata boxeur

 

Acum dă-o pe aia cu Terra, să nu zică lumea că esti zgârcită

Lăsând gluma la o parte, chiar mă gândesc din când  în când la bătrâna noastră planetă. Să faci economie la energie,  apă, gaz, ține de educație, de informare. Să economiseșți resurse nu înseamnă nici că eșți din cale-afară de zgârcit, sau că ți-ai făcut un scop în viață  din a-ți reduce facturile la energie. Înseamnă că-ți pasă de planeta asta care respiră din ce în ce mai greu de la atâta plastic și de la stratul tot mai subțire de ozon. Că faci ca prin micul tău gest resursele Terrei să reziste fie și o secundă mai mult. Pic cu pic se face mare, așa că fiecare din noi contăm în schema mai largă a lucrurilor.

Mai multe idei de economisire, în cadrul proiectului  #EconomiiLaPuterea100,  ți-au pregătit cei de la E.ON  pe canalul lor de YouTube, inclusiv . Pe același canal YouTube al E.ON, cei care locuiesc la casă găsesc și idei de utilizare a energiei verde (energia solară, apa de ploaie), de la panouri solare, dușuri solare, sistemele de irigații, până la sugestii de plantare de arbori și arbuști în partea de sud sau sud-vest a casei. Check it out!


Imaginile le-am realizat prin platforma Canva.

 

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *