Pic cu pic se face verde

Verde e culoarea mea

Crudă, așa cum e ea.

Zarea verde când se-ntinde

Sufletul-n vis mi se prinde,

Un vis cu ochii deschiși, 

Despre codrii cei întinși, 

Despre roua de dimineață,

Despre mușchii de pe scoarță,

Ce mereu nordu-l arată –

Busola care nu dă greș niciodată. 

 

Ei, uite că m-am apucat și de versuri când îmi sună în minte cuvântul “verde”.

Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri  diminețile în care deschideam cu un scârțăit asurzitor ușa veche, de lemn, de la casa bunicii. Dar cine să fie deranjat de așa un lucru minor, ca un scârțăit de lemn mâncat de carii, când în fața mea se deschidea un orizont de un verde ireal, presărat cu munți în depărtare, cu păduri, și liziere, și căpițe, și turme de oi ca niște rotocoale de vată? 

Nu mă deranja NIMIC în diminețile acelea, eram prea plină de bucuria simplă de a observa cum se îngrămădește lumina într-o picătură de rouă, sau cum un fluture de o culoare nedefinită dă ocol unei flori din ograda bunicii. 

În cătunul de munte, toate ulițele urcau sau coborau, asta știau cel mai bine picioarele bătrâne ale bunicii. Noi, copiii, le străbăteam alergând, cu câte-un câine de pripas în urma noastră. Si toate ulițele erau străjuite de verde, pe ambele părți. Asta îți dădea o stare de liniște și de încredere că viața e bună, că suntem norocoși și puternici. 

Verdele acela pur și cerul acela cu stele din cătunul de munte în care locuiește bunica nu le-am mai regăsit niciodată la oraș. 

Dar mai există speranță pentru…

 

…Un viitor nelimitat de verde

Ca să parafrazez o ghicitoare celebră: Ce e mare și verde și bate la ușă? Viitorul, desigur! 💚

Un gest singular nu înseamnă mare lucru. Când punem umărul împreună la păstrarea unei planete locuibile, putem crea un loc mai curat, mai frumos și mai sustenabil pentru noi și pentru generațiile viitoare. Pentru că împreună putem construi un viitor nelimitat de verde,  cu fiecare gest pe care îl facem.

E.ON România tocmai asta încurajează, prin campania ‚,WE has no limits’’,  acțiunile noastre de zi cu zi, cu impact pozitiv asupra planetei. 

Să trecem la micile mele gesturi pe care le fac zi de zi pentru un viitor nelimitat de verde. 

 

O viață fară hârtii

 

Cu toții suntem sătui de teancurile de hârtii pe care le avem de completat din când în când. Risipa de hârtie e una din cauzele de top pentru care pădurile se subțiază pe zi ce trece.  

 

Truc: Am solicitat ca toate facturile să fie electronice; oricum le plătesc exclusiv online, așa că nu văd rostul de a primi lunar bucata de hârtie în cutia poștală. Ba mai mult, am convins-o și pe bunica să treacă la factura electronică. Bine, am făcut eu cont în numele ei, dar ideea că îi poți și tu convinge pe cei mai puțin familiarizați cu tehnologia să treacă pe digital, ajutându-i. 

Proiectul Via Transilvanica (marca E.ON) e un motiv în plus să activăm factura electronică: 1 metru construit pe Via Transilvanica pentru fiecare factură electronică activată.

 

Reciclez cu drag și spor

 

Reciclarea e unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le pot face pentru a susține un viitor verde. Că tot se apropie momentul (amenințător, recunosc) curățeniei generale de dinainte de sărbători, e momentul perfect să eliberez casa de lucrurile nefolositoare pentru mine și să le donez/reciclez. 

 

Truc: cumpăr produse create din materiale reciclabile, așa încât reciclarea să fie completă. Totodată, produsele din materiale biodegradabile sunt printre preferatele mele, pentru că se dizolvă în urma contactului cu bacteriile, așa încât nu provoacă nici un fel de daună mediului înconjurător, căci pur și simplu dispar datorită unui proces natural. 

 

Coana Mița biciclista, versiunea 2020

 

Bicicleta a fost și este vehiculul meu preferat pentru 2020. Și partea cea mai frumoasă e că nici măcar nu a trebuit să-mi cumpăr una, căci în Cluj-Napoca avem stații de biciclete în punctele cheie ale orașului, chiar și în cartiere. 

 

Truc: chiar și acum, în noiembrie, iau pe mine mai multe straturi de haine, o căciulă care să-mi țină șuvițele rebele acasă și purced pe bicicletă. Așa am reușit să dau jos câteva kilograme, plus că îmi pun sângele în mișcare.

Bonus: e cool să mergi pe bicicletă și total inofensiv pentru mediu. 

 

 

Mai puține jucării, mai multă imaginație

 

Eu aveam vreo trei păpuși și câteva jocuri toată copilăria mea. Asta nu m-a împiedicat să mă joc, de dimineața până seara, să inventez noi și noi scenarii de joacă. Asta mi-a dezvoltat imaginația. Acum am și eu o Iris, care are mult mai multe jucării, dar cele mai multe dintre ele sunt donate de verișorii mai mari. 

 

Truc: cumpăr puține jucării și doar dacă fata insistă în mod repetat că-și dorește ceva anume. I-am luat, spre exemplu, o tablă albă, pe care poate desena la nesfârșit, tocmai pentru a nu încuraja desenele pe hârtie. 

 

Grădina din balcon

 

Dacă aș sta la casă, grădina ar fi mult mai luxuriantă, dar deocamdată ăsta e doar un vis. Am în schimb o terasă de dimensiuni decente și multe, multe jardiniere. De la zarzavaturi, condimente, până la roșii și flori, găsești de toate pe terasa mea.

Mai mult, primăvara ne adunăm în grădina bunicii, căci are, sărmana, nevoie de brațe tinere care să-i transforme straturile în rânduri-rânduri de plante verzi, care zâmbesc sub soare. La finalul unei zile de grădinărit cădeam toți frânți, dar nimic nu se compară cu somnul de după, netulburat nici măcar de cântatul cocoșului.

 

Truc: folosesc reziduuri de la bucătărie drept îngrășământ, de exemplu zațul de cafea revigorează mușcatele. 

 

Merg sătulă la cumpărături

 

E un principiu pe cât de simplu, pe atât de eficient. Așa reușesc să cumpăr exact ce și cât am nevoie, fără să-mi umplu frigiderul cu mâncare pe care voi sfârși prin a o arunca. Bunica are o vorbă: ” e păcat, maică, să arunci mâncarea!” O fi, n-o fi păcat, cert e că nu e un obicei care ar susține în vreun fel un viitor verde. 

 

Truc: Înainte de a cumpăra mâncare, vizualizez deja rețeta pe care urmează s-o gătesc. Așa reușesc să mă limitez la o listă de la care rareori mă abat. Nu mă atrag nici produsele aranjate cu măiestrie pe rafturi de merchandiseri, nici reducerile în culori țipătoare. Neh, am lista mea, mă limitez la ea. 

 

Sting luminile în urma mea

 

Nu locuiesc în Palatul Poporului, așa că nu văd rostul de a ține toate încăperile luminate. Încerc să-i educ și pe ceilalți din casă să facă la fel. Momentan mi-a reușit cu Iris, care abia ajunge la întrerupător. Mai am însă de lucrat cu soțul 😛

 

Truc:  am înlocuit vechile becuri cu becuri economice și am plasat strategic benzi cu leduri pe sub corpuri de mobilă suspendată. Nu numai că arată cool, dar factura de energie e mult mai prietenoasă cu portofelul. 

 

Mantra mea: ‘Redu, Refolosește, Reciclează’ Sunt cei trei “R” care îți vor face nu numai casa, ci și viața mai respirabilă și mai eco friendly. Plus că așa le dăm o șansă în plus la un viitor verde generațiilor viitoare. 

 

Puterea lui Împreună

 

 

Cătunul de munte al bunicii e locul unde verdele se lăfăie în toată frumusețea sa. Nu toți suntem la fel de norocoși ca bunica, să trăim într-un asemenea loc, pur și nealterat de civilizație. Ce putem face însă e ca prin gesturile noastre, aparent mărunte, să susținem un viitor verde. Tocmai în asta stă forța noastră, în noi, cei mulți. 

Ce am înțeles eu din Campania “WE has no limits”:

 

✅ Aeon (pronunțat eon) înseamnă “forță vitală”, “viață”, dar și “eră”. În acest spirit, campania “WE has no limits” e despre a gândi pe termen lung, despre a face împreună gesturi care să schimbe fața planetei într-una mai pură, mai verde. Forțele noastre vitale, dacă sunt unite, pot face lucrurile să se urnească! Vreau să mă uit cu demnitate în ochii lui Iris și să-i pot spune că nu mi-am bătut joc de viitorul ei. Că am făcut ceva, orice.

✅ Am găsit soluții practice de economisire a energiei acasă. 

✅ Am găsit surse out of the box pentru energie regenerabilă. 

✅ Am găsit o grămadă de povești care mă inspiră, despre oameni care au creat proiecte inovatoare în comunitățile lor, în seria de filme Change Makers. Soluțiile sunt pe cât de diverse, pe atât de revoluționare: de la centrale care funcționează cu energie solară, până la inteligența artficială, care ajută la încălzirea caselor, orice e posibil. Descoperă și tu noi soluții sustenabile lansate de comunități din întreaga Europă. 

✅ Nu ne cere nimeni sa mutăm munții din loc. Prin gesturile noastre, aparent mărunte, putem face o diferență. Împreună. 

✅ Tot în spiritul unui viitor verde, E.ON a extins Via Transilvanica cu încă 100 de kilometri, lansând o provocare pentru clienți: 1 metru construit pe Via Transilvanica pentru fiecare factură electronică activată. 

✅ Implicarea la capitolul ECO nu se oprește însă aici. E.ON a lansat „Școala Verde” – o inițiativă dedicată ideilor de ECO-responsabilitate! Elevii sunt invitați să lucreze în echipe și să vină cu idei inovative pentru a proteja natura!

Ok, cam atât despre mine. Spune-mi cum reușești TU să faci o diferență în viața ta și a celor din jurul tău, prin gesturi simple, care însă, dacă gândim pe termen lung, sunt magice. 

 

Foto via eon.ro, unsplash.com

 

foto colas inima animat

Comentarii

comments

3 thoughts on “Pic cu pic se face verde

  1. E mare provocare asta, sa incercam sa salvam cat se mai poate salva din planeta. Avem nevoie de mai multi oameni care sa se implice, mai ale in Romania, unde educatia lasa de dorit si la nivelul asta..

  2. Ha, sustenabilitatea e pe val acum, ca sa zic asa. Dar dicolo de activitatile “hipsteresti”, trebuie sa recunosc ca suntem pe muchie de cutit, acum ori niciodata mai putem INCA salva planeta. Eu refolosesc scutecele pentru cel mic, reciclez cat de mult pot, fac economii la energie. Fiecare facem cat putem !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *