Skip to content

Apele Borsec, de 4 generații în familia mea și de 215 ani pe mesele românilor

Video – prelucrare Canva

Am găsit întotdeauna în țară (și în viață) destule motive de bucurie. De pildă, bucuria veche, din copilărie, când mă plimbam prin văile pline de flori din cătunul de munte unde trăia bunica.

Am scris și în alte rânduri că am fost un copil astmatic. Aerul de acolo, din satul pierdut în munți, îmi făcea atât de bine, încât săptămâni întregi după ce mă întorceam în oraș, crizele de astm mă ocoleau. Concediile ni le făceam când la mare, la inhalat aerosoli cu noaptea-n cap, când în vreo salină, la munte. Din munți nu mi-am luat însă doar aerul binefăcător. Ci și apa. Apa care nu cere nimic, apa ce curge pe făgașul ei, croit de sute și mii de ani, apa ce poartă și modelează, apa ce duce și aduce.

La bunica acasă beam apă minerală Borsec. Era o bucurie când mergeam la cooperativa din sat cu sticlele goale zăngănind după mine, în coșul bicicletei, pentru ca la întoarcere să le aduc pline, străbătute de bule strălucitoare de aer, la care noi, copiii, ne uitam cu fascinație.

 

Mi-l amintesc pe tata, cum venea de la serviciu cu veșnica sacoșă de rafie în care găseai, pe lângă salam și creveți, o sticlă cu apă minerală. O punea pe masă cu un gest de mândrie, o plasa fix în mijlocul mesei (nici până în ziua de azi nu-mi explic cum ochea într-o clipă centrul), după care dezlipea dintr-o mișcare magnetul de frigider în formă de desfăcătoare și o destupa cu un sunet care pe noi, copiii, ne făcea de fiecare dată să râdem.

Tata stătea întotdeauna la coadă, oricât de mult era nevoie, doar ca să vină cu ceva bun de pus pe masă. Era o adevărată provocare în acele vremuri. Tata nu mai este, dar amintirile acestea le port cu mine. Apa minerală Borsec e o constantă a vieții mele. Mi-o amintesc din copilărie, cum o punea tata pe masă, o cumpăr azi, tot așa, cu recipientul de sticlă, de la magazinul de lângă bloc.

 

Dar apa aceasta s-a născut cu mult înaintea mea. De 215 ani Borsec este pe mesele românilor, oferindu-le o apă de calitate. 215 ani. Tradiție e puțin spus, e deja parte din istorie.

Apa Borsec este un produs 100% românesc ce poartă titlul de Regina Apelor Minerale, acordat încă din anul 1873. Izvorâtă din inima Borsecului, apa minerală a fost îmbuteliată industrial pentru prima dată în 1806. Tot din categoria premiilor și distincțiilor, Borsec a obținut în repetate rânduri titlul de „Cel mai puternic brand românesc”, dar și cel de „Superbrand”, devenind în cei 215 ani una dintre valorile naționale și un brand apreciat de consumatori.

Iată și alte date legate de apele Borsec:

În 215 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 40 de miliarde de litri de apă naturală minerală.
Structura complexă a zonei geografice de unde izvorăște apa naturală, depresiunea Borsec, din județul Harghita, face ca Borsec să fie puternic mineralizată.
Apele minerale naturale din Borsec sunt ape bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice. Au un conținut echilibrat de minerale, un conținut scăzut de fier şi o concentrație ridicată şi stabilă de CO2 natural. Toate aceste caracteristici poziționează apa Borsec ca fiind una dintre cele mai bune ape minerale naturale.

 

Dar dincolo de istorii și de tradiții, eu am ales Borsec ( deși între timp au apărut pe piață o mulțime de ape minerale, care mai de care mai marketate), pentru că îmi place cel mai mult și pentru că o consider parte integrantă din ființa mea. Parte din mica mea istorie personală.

Suntem 60% apă, acesta e un fapt. Ei, eu consum apă minerală Borsec, deci nu e o exagerare când zic că e parte din ființa mea. Mai mult, e parte din copilăria mea, pentru toate cele descrise mai sus.

Și, mai presus de orice, îmi place. E dozată exact atât cât trebuie, îmi potolește setea ca nici o altă apă, iar senzația de a bea un pahar mare de Borsec după ce vin de la alergat e inegalabilă.

 

Cunoscute ca fiind tămăduitoare din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, apele minerale Borsec au devenit cunoscute în lume tot din acei ani. În 1687 e atestată în cărțile Vienei, prezentate lumii de cercetările lui Marco della Fratta. Cercetări ale efectelor terapeutice s-au realizat în 1773, când profesorul Krantz Heinrich, din însărcinarea margrafului Austriei, a studiat și evidențiat calitățile izvoarelor Principal și Lobogó.

După mai multe atestări care au urmat, în anul 2006 se publică un studiu de către Institutul pentru Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N.C. Paulescu privind „Influența consumului de apă minerală Borsec plată și carbogazoasă asupra metabolismului glucidic și stresului oxidativ la persoanele cu şi fără diabet zaharat”. Rezultatele au fost uimitoare: printre care influența apelor Borsec asupra metabolismului glucidic prin creșterea insulinemiei pe termen scurt dar şi pe termen mediu, statusul antioxidant total reflectat de valorile TAS fiind influențat pozitiv.

Mai mult, consumul de apă minerală natural carbogazoasă Borsec are un efect pozitiv, în proporţie de 90%, privind manifestările digestive din cadrul neuropatiei diabetice.  În cazul pacienților obezi, s-a constatat că un consum fracţionat de apă Borsec (300 ml de 5 ori pe zi) a contribuit semnificativ la scăderea în greutate prin inhibarea apetitului.

În anul 2012, s-a efectuat un studiu la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, care căutat să demonstreze identificarea și evidențierea beneficiilor asupra pacienților cu sindrom metabolic, prin consumul de apă minerală carbogazoasă Borsec, ca o soluție adjuvantă la mijloacele de vindecare existente. S-a constatat, în cazul subiecților acestui studiu, un risc semnificativ scăzut de boală cardiovasculară, diabet și afecțiuni inflamatorii. Efectul de protejare a vaselor de sânge și cel antiinflamator sunt demonstrate de scăderea nivelului markerilor sindromului proinflamator.

 

Copilul meu, o nouă generație. Aceeași apa. Apa Borsec curge în familia mea, așa că cel mic bea, la rândul lui, aceeași apa. E ca și cum i-aș transmite o moștenire dragă, ca și cum l-aș conecta la trecutul, dar și la prezentul și viitorul meu.

Apropo de viitor, când îmi va aduce o cană cu apă la bătrânețe, știu de pe-acum ce fel de apă va fi ?

Dar cine are timp să se gândească la bătrânețe, când am atâtea de făcut în fiecare zi? Borsec e apa tinereții și a vitalității, și simt asta din primul moment al zilei, în care o beau, înainte de cafea, apoi după ce mă întorc de la alergare, apoi după mese, pe urmă seara, la un șpriț la care-mi deapăn, cu soțul, peripețiile zilei.

Gândiți-vă numai, apa minerală Borsec tocmai a împlinit 215 ani, ceea ce înseamnă că a fost testată și răstestată de generații întregi, iar calitatea ei a fost întotdeauna undeva foarte sus, indiferent de câte ori s-au schimbat, în toți anii aceștia, ambalajul sau forma sticlei.

Dacă ar fi să urmărim scara evolutivă în ce privește ambalajele Borsec, vom vedea cum design-ul de ambalaj a trecut prin diferite etape, până să ajungă la versiunea modernă de azi.

Așa arătau ambalajele apelor Borsec în magazinele românești între anii 1956-1995.

Și așa arată ambalajele din zilele noastre.

Borsec, 215 ani de tradiție și prestigiu. La ceas aniversar, închin un pahar din apa aceasta minunată în cinstea unui brand 100% românesc. La mulți ani, Borsec, fie să le potolești setea cu același strop de sănătate și vitalitate și strănepoților mei!

Loading…

 

Articol scris la un pahar de Borsec, pentru concursul BlogalInitiative.

Sponsor:

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *