Cui nu-i plac banii să ridice mâna. Cum? Nimeni nmic? Ne cam plac banii, si dacă nu banii in sine, visurile pe care le putem atinge prin ei. Să începi să economisești, chiar și sume mărunte, e un pas imens în viața ta. Cel puțin așa a fost în cazul meu. M-am angajat din ultimul an de facultate, dar salariul abia îmi ajungea de la o lună la alta, așa că nu se punea problema să și economisesc ceva. Abia la al treilea job am început să pun bani deoparte, deși salariul era modest și acum. Am început cu 50 de lei pe lună, practic un abonament la telefon, și, extaziată că bănuții se adunau încet-încet, am început să măresc progresiv suma.
În primul rând, un cont de economii, depozit, sau oricare ar fi varianta pentru care optezi, te ajută să scapi de anxietate. Oamenii care trăiesc de la salariu la salariu fără să economisească nimic (been there, done that) pot atinge niveluri nesănătoase de stress și anxietate. Dacă ai trecut vreodată de la o stare financiară bună la una opusă sau vice-versa, știi cât de mult îți afectează asta starea de spirirt. Când nu ai niciun ban, te îngrijorezi constant în legătură cu asta, ceea ce interferează cu abilitatatea ta de a trece prin fiecare zi fericit.
Stresul are impact asupra fiecărui nivel al vieții tale. Gândește-te care a fost ultima ceartă cu partenerul tău de viață. A fost despre bani? Cel mai probabil. Gândește-te când ai fost prost dispus ultima dată. Tot o chestiune de bani, cel mai probabil. Relațiile noastre cu cei la care ținem, copii, frați, părinți, pot deveni tensionate când intervin chestiuni legate de bani și calitatea vieții în general se poate evapora mai repede decat ai crede.
Odată ce ai luat decizia de a-ți îmbunătăți situația financiară prin simplul fapt de a economisi, ai făcut primul pas spre mai puțin stress si mai multă fericire. Conform unor studii, stresul financiar e legat de depresie, anxietate și atacuri de cord. Starea ta mentală și fizică e legată de nivelul de stress, asta înseamnă că e legată de bani, fie că ne place sau nu să recunoaștem.
Când te îmbolnăvești de gripă, primul lucru pe care îl faci e să ai grijă de tine. Același lucru ar trebui să se întâmple când starea financiară dă semne de înrăutățire. Iată 6 modalități de a depăși stresul financiar:
Înfruntă problema
Ia-ți puțin timp și meditează unde au mers lucrurile greșit și cum le poți îmbunătăți. Când suntem stresați, avem tendința să evităm ceea ce e evident. De obicei, când oamenii își înfrunta fricile, își dau seama că situația nu e așa de grea pe cât părea.
Fă schimbări pozitive
Asta se poate reduce la a-ți stabili un buget sau la a-ți tăia din cheltuielile zilnice. A-ți stabili un scop pentru care să începi să ecnomisesti poate fi de ajutor. Situația financiară nu se îmbunătățește cu de la sine putere. Fă-ți noi obiceiuri pentru tine și banii tăi și vei vedea cum stresul legat de bani se va reduce simțitor.
Fă-ți un buget
Știu, nimănui nu-i place cuvântul cu B, dar e necesar pentru sănătatea ta fizică și mentală. Odată ce planul tău bugetar înaintează în direcția dorită, vei simți o senzație de ușurare.
Fă-ți planuri de viitor
Să economisești bani acum, chiar și sume mici, poate insemna evitarea stresului financiar pe viitor.
Stabilește-ți obiective
Dacă sursa stresului financiar e faptul că te îngrijorezi pentru pensie, stabilește-ți niște obiective solide pentru a economisi. Dacă stresul e rezultatul unor datorii, impune-ți să le plătești în cel mai scurt timp, Dacă ai niște țeluri financiare clare în cap, ai toate șansele să începi să reduci stresul.
Caută ajutor
Nu e nicio rușine să ceri ajutor când te afli în mijlocul unor încurcături legate de bani. Sunt oameni care au trecut prin ani de studii pentru a înțelege detaliile complicate ale felului în care funcționează banii. Totodată, odată ce ceri ajutor, te vei simți răspunzător față de ei, așa că vei avea parte de o motivație în plus. Școala de bani, un proiect demarat de cei de la BCR, e un loc grozav cu care poți începe, vei invata ce și cum de la experți în domeniu și totul ți se va părea dintr-o dată mai clar.
Cât despre mine, motivul pentru care economisesc e pentru a-mi asigura o plasă de salvare pentru viitor. Nu economisesc pentru un lucru anume, ci mai degrabă pentru nenumăratele lucruri pe care le voi vrea sau de care voi avea nevoie. Apelez la economiile mele doar când trebuie să plătesc pentru cheltuieli neprevăzute, dar, chiar și atunci, mă asigur că al meu cont de economii nu coboară sub o anumită sumă. Cu primii bani economisiți țin minte că mi-am cumpărat o mașină de spălat vase. Pare ceva super banal acuma, dar pe vremea aceea era o satisfactie imensă pentru mine.
Dacă rândurile de mai sus ți-au dat măcar un cât de mic imbold, urmărește clipul următor:
Provocarea mea pentru tine e să te înscrii în concursul Flip your story, unde poți câștiga o bicicletă Pegas. Înscrierile se pot face pană pe 29 iunie, iar castigătorul este ales prin tragere la sorți. Succes!
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.