De mică am suferit de astm. Erau momente când simțeam că nu mai am aer, când mama își vâra capul în camera mea și îngenunchea lângă pat, cu inhalatorul în mână. Alteori mă lua de mână și mă ducea până la ușa balconului, larg deschisă, și mă ținea acolo preț de câteva minute, arătându-mi luna și stelele și rugându-se în gând să scap cu bine și de criza asta.
Toate concediile pe care mi le amintesc din copilărie ni le-am făcut câteva zile la salină, câteva zile la mare. Era ciudat să treci de la soarele arzător și de la briza mării la răcoarea și umiditatea din fundul pământului. Dar când ai un copil astmatic în familie, nu prea ai de ales. Pe urmă, când am mai crescut, apăruseră camere cu aer condiționat. Mama punea de fiecare dată mâna pe telefon și le dădea lista cu instrucțiuni clare celor de la hotel sau pensiune. Aveam mai multe cerințe decat vedetele care vin să concerteze la noi. Erau așa: cearceafurile trebuiau spălate doar cu un anumit tip de detergent, nonalergenic, curățenia în cameră trebuia să fie făcută cu produse cât mai diluate, preferabil ecologice și, cel mai important, să nu se dea cu nici un chip drumul la aer condiționat. Nu eram genul de turiști care să aprecieze o cameră răcoroasă. Ba dimpotrivă.
Aerul condiționat era pentru mine sperietoarea din camerele de hotel. Dacă mă nimeream într-una în care bătea aerul și stăteam câteva ore, inevitabil venea o criză de astm. Mama se învățase minte, așa că verifica încă o dată, după ce intram în camera de hotel, ca aerul să fie închis. Nu conta că toropeala verii se instala rapid în încăpere, că noaptea abia puteam adormi de căldură, că pierdeam plaja din zori pentru că abia spre dimineață se mai răcorea și apucam și noi la somn. Tot ce conta era ca puiul cel astmatic să fie în siguranță.
Se zice că toată viața noastră adultă e o reparație a lipsurilor și a sincopelor din primii ani. Poate așa se explică și ideea mea de acum câțiva ani de a-mi face un startup cu servicii de curățare a sistemelor de ventilație. Pentru că am identificat problema care-mi cauza mie crizele: aparatele de aer condiționat nu erau curățate la timp, motorașul învârtea elicele impregnate de praf și alte particule ani la rândul, aruncând înapoi aer plin de alergeni.
Și uite-așa s-a născut o idee de startup pentru care-mi vor mulțumi zeci și zeci de familii în mijlocul cărora este un pui astmatic, cum eram eu.
Eficiența sistemelor de ventilație sau a aparatelor de aer condiționat este redusă odată cu acumularea de praf și de alte particule în mecanismele lor interne. Curățarea acestor echipamente necesită însă ustensile performante, destul de costisitoare. Iată de ce un startup-ul care se ocupa cu servicii de curățare a sistemelor de ventilație este cu adevărat inovator și vine ca un balsam peste rană pentru generații și generații de suferinzi de astm.
Investiția merită dacă ne gândim la faptul că aparatele murdare nu reprezintă un pericol doar pentru mediu și pentru buzunarele consumatorilor, ci și pentru sănătatea lor. Mulți dezvoltă alergii, iar cei care suferă de astm, ca mine de exemplu, sunt cei mai afectați.
Se înțelege că e mai mult decât o simplă afacere pentru mine, e o mână întinsă către toți copiii ai căror mame le îngenunchează lângă pat, cu inhalatorul la îndemăna. Către cei care suferă de alergii de tot felul și care merită răcoare, dar și un aer lipsit de particule nocive.
Buun, și pentru că ideea genială o aveam impregnată în mine de mult, ustenisilele necesare pentru a începe operațiunea de curățare a sistemelor de ventilație am reușit să le achiziționez, una câte una, mai rămânea un hop de trecut: aveam nevoie de un un acoperiș sigur și durabil. Am apelat la cei mai buni, așa că am ales pentru depozitarea ustensilelor necesare funcționării startup-ului meu o hală metalică Frisomat.
Dincolo de faptul că sustenabilitatea e un concept la modă, ea înseamnă mult mai mult, aproape totul. Fiecare generație are drept scop dezvoltarea tehnologică, economică și socială, care duc la o viață mai bună.
Cu toate acestea, din ce în ce mai multe resurse devin insuficiente, climatul se schimbă, iar mediul se deteriorează pe zi ce trece. Partea bună e că oamenii sunt pe cale să înțeleagă faptul că, dacă vom continua să consumăm nejustificat de mult, să risipim și să ignorăm semnalele date de climă, ne vom autodistruge.
În spatele unui startup sau unei companii sustenabile stau cei trei P:
Planeta — de care o companie ține cont atunci când încearcă să reducă amprenta ecologică cât mai mult posibil, de la reducerea deșeurilor, investirea în energii regenerabile, gestionarea mai eficientă a resurselor naturale și îmbunătățirea sediilor sau a logisticii.
Populația — reprezintă elementul uman dintr-o companie, activitatea pe care aceștia o desfășoară, obiceiurile lor, dar și acțiunea și impactul companiei asupra comunității în în care activează. Un alt mod de a privi populația în această ecuație este legat de cât de mult beneficiază societatea de pe urma companiei respective. Aici se încadrează și startup-ul meu, care face lumea un loc puțin mai bun.
Profit — nu putem să negăm acest element, întrucât o companie urmărește profitabilitatea, iar întreprinderile sustenabile consideră profitul o parte a unui plan de afaceri. Chiar dacă pe termen scurt o companie sustenabilă poate părea mai puțin profitabilă, pe termen lung sustenabilitatea poate fi chiar eficientă din punct de vedere al costurilor, mai ales când vine vorba de reutilizare și reciclare.
Startup-ul pe care l-am gândit se bazează pe o strategie de eliminare a particulelor nocive pe care le împrăștie un aparat de aer condiționat necurățat la timp, și prin asta e sustenabil.
Vă dați seama că nu eram nici pe departe genul care să aibă habar de hale metalice, de tehnologii și mecanisme ce stau în spatele construirii unei asemenea hale. Tot ce știam era că ideea mea de startup nu e doar un puf de păpădie care se risipește în aerul amiezii, ci o idee ce avea să fie cât se poate de concretă. O idee cu ustensile performante, ce aveau să stea cuminți sub un acoperiș durabil.
Așa am început să caut cea mai de încredere companie, care avea să devină partener al afacerii mele. Aveam nevoie de tot, de la zero, ca o necunoscătoare ce eram: de la consultanță până la montarea halei și mentenanță. Tocmai acesta e unul dintre atuurile care m-au atras la noul meu partener: partea care mă scutește pe mine de eventualele bătăi de cap este că Frisomat deține controlul întregului proiect, de la proiectare, producție până la montaj. Așa am făcut cunoștință cu Frisomat.
Am aflat despre noua mea cunoștință că e o companie fondată în 1978 de către Guy Somers, o companie belgiană care proiectează, produce, livrează și montează hale industriale pre-proiectate din oțel laminat la rece. Cum startup-ul meu se bazează pe o idee sustenabilă, îmi doream un partener care să meargă pe aceeași idee, a sustenabilității.
Frisomat dispune de un departament propriu de Cercetare și Dezvoltare ce colaborează strâns cu cercetători de top din lume pentru a dezvolta, testa și propune soluții innovatoare. Halele metalice Frisomat, fiind optimizate încă din etapa de proiectare, consumă cu până la 30% mai puțîn oțel, astfel se reduc costurile de transport și asamblare. Peste 85% din producție este exportată în alte țări, cum este și România. La nivel global Frisomat are peste 14 de filiale – Algeria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Olanda și Ukraina. Fabricile de producție fiind localizate în Belgia, Rusia și Brazilia.
Totodată, procesul de fabricație marca Frisomat este deosebit de durabil. 50% din energia consumată provine de la panouri solare. Accentul pe sustenabilitate vine și din folosirea unei cantități mai mici de oțel, transportarea inteligentă și reducerea deșeurilor la minimum.
Noul meu partener e o fire solară. Care iubește natura și știe să integreze în ea construcții durabile, create să reziste intemperiilor. Zic că e o fire solară pentru că știe să integreze energia regenerabilă în activitatea lui, fabrica fiind dotată cu panouri solare pe aproape toată suprafața acoperișului, producând astfel o parte importantă din necesarul de electricitate (în medie, aproximativ 67%). Și eu sunt o fire solară, renasc ori de câte ori soarele se mi se joacă prin păr și prin ochi. Așa că e potrivire perfectă.
Mare parte din bani i-am dat pe achiziționarea de ustensile pentru curățarea aparatelor de aer condiționat, așa că m-a bucurat enorm să descopăr că halelor metalice Frisomat sunt proiectate pentru a fi rezistente și durabile, cu costuri de mentenanță aproape zero pe durata de viață asigurată de 50 de ani.
Tot în spiritul acesta, al compatibilității depline, am descoperit că noul meu partener are câteva principii de la care nu se abate niciodată: folosirea de materie primă 100% reutilizabilă, reducerea la minimum a pierderilor tehnologice și de producție prin procesul de pre-proiectare și prefabricare și optimizarea integrală a transportului încă din etapa de proiectare, caci totul a început cu un proiect hală metalică.
După ce am avut parte în viață de câteva relații cu statusul “it’s complicated”, bucuria de a găsi un partener, fie el și de afaceri, care să gândească la fel ca mine, care să-mi împărtășească dragostea de tot ce e uman și natural a fost o revelație pentru mine.
Și uite-așa, puiul micuț al unei mame mereu cu inhalatorul la îndemăna, mereu rugându-se în gând, stând ore și zile în șir prin saline, s-a făcut o femeie independentâ, mândră posesoare a unui startup inovator și a unui parteneriat puternic, cu bătaie lungă.
N-a fost un drum ușor, a însemnat multe teorii învățate, unele uitate, multe proiecte abandonate, dar printre ele, unul care avea să crească puternic, ca vrejul de fasole al lui Jack, dintr-o idee pe care copilul astmatic de odinioară o avea adânc implantată în suflet.
Privind înapoi, tot mamei îi sunt recunoscătoare, pentru felul în care a fost mereu lângă mine, ascunzandu-și disperarea într-o iubire caldă, pe care doar la ea o aflam. Oricât de femeie independentă aș fi azi, tot mi se mai furișează câte o lacrimă după gene când văd un copil astmatic. Mă bucur că am reușit să fac măcar cu un strop mai ușoară viața acestor familii. Și uite-așa, idee cu idee, startup cu startup, parteneriat cu parteneriat, lumea chiar poate deveni un loc mai bun și mai sustenabil.
Articol care m-a trimis cu gândul înapoi în copilărie, scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2021.
Sponsor:
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.
Mersi, Oana, mereu esti atenta ce se intampla in comunitate. Felicitari si tie pentru focus!
Imi place mult articolul si are deopotriva un personal si un emotional touching, felicitari Mara si mult succes!