Skip to content

Relaxare prin sare

Am mai povestit și cu alte ocazii că am fost un copil astmatic. Suntem obișnuiți să luăm aerul ca fiind ceva ce ni se cuvine, dar pentru astmatici există momente în care aerul devine cel mai prețios lucru din lume. Când tragi ca înecat de colac de inhalator, când concediile cu familia ți le faci fie la mare, fie la salină, nu e de mirare ca acele crizele de astm erau spaimele mele cele mai aprige. Puțin îmi păsa de balauri, de zmei sau de lilieci. Bau-bau-ul meu era o criză de astm.

Cât despre maică-mea, săraca, ea făcea tot ce îi stătea în putință ca să mă scape de afecțiunea asta a mea. Nu privea toate eforturile pe care le făcea că pe niște sacrificii, ci dimpotrivă, se bucura ca un copil cand se vedeau ameliorări. Dar erau alte vremuri. Pe când eram copil, nu exista conceptul de saline artificiale, cel puțin nu în România.

Cum echilibrează salinele artificiale balanța

Salinele artificiale (de suprafață) încearcă să reproducă condițiile terapeutice ale salinelor naturale mai aproape de pacient, și fără constrângerile naturale impuse de marile exploatări miniere, cum sunt cele legate de temperatura scăzută din mine (12-14*C) sau de umiditatea relativă ridicată (80-90%).

O salina artificiala poate reproduce cu succes condițiile de salinitate ale unei exploatări miniere prin două metode, fie utilizând niște aparate numite halogeneratoare, care macină extrem de fin o anumită cantitate de sare și o împrăștie dirijat în încăpere, fie acoperind pardoseala și pereții încăperii cu sare zdrobită și creând condiții de joacă.

 

Nu numai salină, ci și loc de joacă pentru copii

Toate salinele artificiale (le găsiți în toate orașele țării) sunt bine ventilate și au o temperatură plăcută, între 22 și 24 de grade. Aproape toate au și loc de joacă pentru copii. Temperatura și umiditatea sunt constante în toate anotimpurile, generând o stare de confort ideală pentru joaca copiilor. Nu pot să nu mă gândesc ce bine mi-ar fi prins o astfel de salină în copilărie, în loc de salinele amenajate sărăcăcios de pe vremea mea.

Mai eficientă ca o salină naturală

Eficiența tratamentului într-o salină artificială uscată și activă este de 4-6 ori mai mare decât într-o salină naturală, astfel încât o oră de tratament în salina uscată echivalează cu 5-6 ore la Praid sau Turda, care sunt saline reci și umede.

 

Beneficiile salinelor artificiale

Începute ca niște săli tapetate cu blocuri de sare, au trecut la un alt nivel și au devenit tot mai moderne și mai performante. Cu pereții interiori zidiți cu blocuri de sare naturală, încăperile salinelor artificiale sunt echipate și cu podele acoperite cu un strat de pulbere fină, care generează aerosoli benefici, încărcați cu ioni negativi și cu minerale (iod, magneziu, calciu și brom). Aceste microparticule sunt absorbite atât prin piele, cât și prin căile respiratorii, pe care le curăță în profunzime.

Afecțiunile respiratorii, precum virozele, otitele, sinuzitele, laringitele, tusea prelugită și supărătoare, polipii ori amigdalita cronică pot fi tratate cu succes, în câteva ședințe. Salinoterapia este recomandată ca să vă puneți rapid pe picioare, dar și ca prevenție. De asemenea, suprainfecțiile pot fi combătute cu succes. Astmul și rinitiele alergice pot fi și ele ameliorate după expunerea repetată la aerosolii salini.

Afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopică și chiar acneea se pot îmbunătăți vizibil, scurtând, astfel, nevoia de a interveni alopat.
Aerosolii au un beneficiu de necontestat și în întărirea imunitățîi, mai ales în sezonul rece. Episoadele de răceală sunt mai rare și mai scurte.

Pentru probleme cu somnul, sau pentru probleme cu depresia, sarea are și un efect calmant, așa că sunt șanse să vă îmbunătățiți nu numai starea fizică, ci și cea psihică. Studii arată că sarea determină creșterea nivelului de serotonină, cunoscut drept ” hormonul fericirii”.

 

Dress code la salină

Având în vedere că se eliberează aerosoli cu sare, purtați haine deschise la culoare așa încât să nu riscați să vi le pătați.
Luați-vă șervețele la voi in caz că vă curge nasul și veți tuși ușor, ca efect al faptului că aerosolii au efect rapid asupra căilor respiratorii.

Recomandarea numărului de ședințe se face în funcție de afecțiuni. Ca durată, optim ar fi să stați în jur de 50 de minute.

Foarte Important: durata recomandată pentru tratament este de minimum șapte ședințe consecutive pentru a se resimți efectele benefice, asa ca o singură sedință nu va face minuni.

 

Terra Salin, cea mai modernă salină artificială din București

Terra Salin oferă o experiență complexă, de la beneficiile terapiei respiratorii și activitățile senzoriale, până la relaxare și dezvoltare culturală în cadrul atelierelor special concepute pentru cei mici.

Salina este deschisă în colaborare cu un medic specialist și oferă servicii terapeutice asemănătoare cu cele din salinele naturale. Tehnologia la cel mai avansat nivel garantează eficiență terapeutică, echipamentele medicale și sistemul performant de ventilație reprezentând avantaje strategice față de oricare altă salină artificială de suprafață din București.

Cele 45 de minute petrecute la Terra Salin echivalează cu 4-5 ore petrecute într-o salină naturală. O cură de tratament pentru imunitate ar trebui să includă minimum 7 ședințe consecutive, iar cele de întreținere săptămânală sunt și ele esențiale. Gasești aici oferte de tratament atât pentru cei singuri, cât și pentru familii cu copii, precum și pentru seniori, care beneficiază de reduceri.

Sursa foto: terrasalin.ro

 

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2021.

Sponsor:

 

 

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *