Sunt ca în colinda aceea a lui Hrușcă zilele astea. Dacă n-o știți, sau nu o mai știți, vă las aici versurile dulci-amare:
Scoală, gazdă din pătuc,
Florile dalbe,
Și ne dă un colăcuț,
Florile dalbe!
Că mămuca n-o făcut,
Florile dalbe,
Sită rară n-o avut,
Florile dalbe,
Pe când sită-o căpătat,
Florile dalbe,
Covata i s-o crăpat.
Ei, mie mi s-a stricat cuptorul electric, nu covata, precum în colindă, dar baiul e chiar mai mare. Tocmai acum, când aveam de gând să pregătesc cel mai simplu și cel mai gustos cozonac cu făina Băneasa. Așa că ce m-am gândit eu, ca gospodina care respiră adânc, nu se panichează, și găsește ea până la urmă o soluție? Da, să fii gospodină înseamnă să fii și problem solver, nu se aplică doar la programatori.
Așa mi-a venit ideea: voi găti un Cozonac fără coacere la cuptor. Chiar dacă nu-l voi face la cuptor, am încredere că va ieși cel puțin la fel de pufos și delicios. Să nu credeți că e o rețetă complicată, chiar dacă sună pompos. Important este, înainte să vă apucați de treabă, să pregătiți toate ingredientele la temperatura camerei.
Încearcă și tu Gustul Băneasa, și-mi mulțumești tu pe urmă! Modul de preparare este super simplu, cu ingrediente simple și de calitate și, mai ales, cantități exacte. Eu am folosit un mic cântar de bucătărie, nu mă iau după măsurători ochiometrice, pentru simplul fapt că m-am fript de prea multe ori, așa că am hotărât că gata, e timpul să respect cantitățile ca la carte.
INGREDIENTE
Aluat de cozonac
500 g făină pentru cozonac
100 g zahăr
100 ml ulei
250 ml lapte călduț
4 buc gălbenuș
7 g drojdie uscată
coaja rasă de la o lămâie
1 linguriță esență de vanilie
1 praf sare
Umplutură cozonac
150 g nucă măcinată
100 g zahăr pudră cu aroma de vanilie
15 g cacao
25 ml esență de rom
1 buc gălbenuș pentru uns
Am mai presărat făina, după care am adăugat treptat laptele aromat.
Cozonacul fară coacere se pregătește întocmai ca cel tradițional, singurul pas diferit reprezintă metoda de coacere.
Prepararea aluatului pentru cozonac
Am amestecat drojdia uscată cu o lingură de zahăr și două de făină Băneasa.
Am adăugat aproximativ 100 ml de lapte călduț după care am amestecat ca să evit formarea temutelor cocoloașe.
Am acoperit bolul cu folie alimentară și l-am lăsat deoparte că drojdia să se activeze.
Am presărat în restul de lapte zahărul rămas, esență de vanilie și coaja rasă de lămâie.
Am frecat gălbenușurile cu sarea, ăsta e un secret de la bunica. Astfel se intensifică portocaliul galbenusurilor.
Am cernut făina. La fel ca la rețeta de cozonac tradițional, acest pas este unul foarte important.
În mijlocul făinii cernute am făcut o gropiță și am adăugat amestecul de drojdie activată. Am adăugat apoi gălbenușurile frecate cu sare. Apoi am frământat aluatul obținut până când se desprinde de pe vas și de pe mână.
Ulima tușă a fost să adaug ulei puțin câte puțin. A ieșit un aluat elastic pe care l-am acoperit bine cu 2-3 prosoape că să fie la loc călduț. L-am lăsat așa până când și-a dublat volumul, adică aproximativ o oră.
După care l-am întors și l-am lăsat acoperit pentru încă 30 de minute.
Am amestecat nuca măcinată cu esență de rom apoi am amestecat cacaua cu zahărul pudră.
După ce am înfășurat frumușel aluatul, l-am uns cu gălbenuș și puțin ulei. Am turnat apa într-o oală mai mare, am plasat în ea un grătar rotund, apa nu a trecut de nivelul grătarului. Peste am așezat tava cu aluatul, am înfășurat atât tava, cât și cozonacul în folie alimentară. Ideea era să împiedic ca apa sau aburii care se vor transforma în condens să pătrundă în tava sau la suprafața aluatului de cozonac.
Am pus capacul și am lăsat oala la foc mediu pentru 55 de minute.
Prin această metodă am obținut un cozonac Băneasa super pufos, după cum se vede. Vă mai spun un secret, e primul meu cozonac, dar primul dintr-un lung șir. Nu e chiar atât de complicat pe cât credeam. Rețeta Băneasa a ieșit ….ca la mine acasă!
Eu am recurs la această rețeta pentru că mi-e cuptorul stricat. Înainte de sărbători, după vizita electricianului, voi prepara un cozonac așa cum îi șade bine unui cozonac, adică la cuptor. Dacă doriți să îl coaceți în cuptor, se poate face asta pentru aproximativ 50 minute în cuptorul preîncălzit la 180° C. Curaj, Gătește cu Băneasa – e simplu și rezultatul e delicios! Am gătit de curând și o rețeta de Paste Băneasa – Paste Făinoase și Produse de Morărit, a ieșit super bună și aceea, apreciată de întreaga familie.
Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2022.
Sponsor:
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.