Pe când alți copii se jucau de-a cowboy-ii și de-a indienii, eu mă jucam de-a “patroana”. Aveam o mică pensiune de gestionat, așa că n-aveam timp de hălăduit cu puști de hârtie și cu arcuri din salcie pe după blocuri. Am mai convins câteva prietene să se joace cu mine de-a patroanele, așa că dacă ne-ar fi urmărit cineva joaca, ar fi fost probabil uimit, mai ales că acțiunea se întâmpla în era comunistă. De unde atâta spirit antreprenorial la copiii ăștia, s-ar fi întrebat.
Joaca noastră era însă elaborată pe decursul a câtorva luni, în care ne-am făcut evenimente de afaceri, în cadrul cărora ne întâlneam între noi, patroanele de pensiuni, dădeam mâna una cu alta și puneam afacerea la cale în mare secret. Aveam și un caiet în care ne notam planul de afaceri, cheltuieli, bugete. Era organizat totul, până în cele mai mici detalii.
Cazemata prin care se războiau cowboy-ii și indienii devenea hub de afaceri în weekend, când combatanții se retrăgeau la țară, la bunici. Acolo ne întâlneam noi, patroanele, în mare taină și făceam schimb de experiență antreprenorială.
Idee > Vis > Realitate
Ei, anii au trecut, dar ideea de a deveni patroană, ăăă, în termenii anului 2023 – antreprenoare, nu m-a părăsit niciodată. Odată încolțită ideea, faci tot ce poți să-ți transpui visul în realitate. Cum am fost întotdeauna pasionată de industria ospitalității, aveam cât de cât idee de unde să încep.
Cu toate acestea, misiunea mea era destul de grea: trebuia să duc un hotel de la 0 la 5 stele. Am găsit clădirea care avea să devină loc de cazare pentru viitorii mei clienți, aveam banii economisiți special pentru acest moment. Am economisit ani de-a rândul pentru că am crezut în viziunea mea și am investit în visul meu. Știam că demararea unei asemenea afaceri nu e ușoară, dar eram hotărâtă să reușesc. Am petrecut nenumărate ore cercetând și studiind industria, participând la ateliere și seminarii și colaborând cu alți antreprenori din domeniu. Toate acestea au dat roade.
Hotelul recent renovat a fost uluitor și a atras oaspeți din întreaga lume. Eram încântată de succesul afacerii mele, dar a început în scurt timp să mă copleșească tocmai acest succes. Oricât de entuziastă eram, a trebuit să recunosc că eram într-un mare impas. M-a ajutat însă tehnologia. Aveam mare nevoie de un sistem de rezervare online intuitiv și bine închegat. Am ales un sistem de rezervări hoteluri și pensiuni cu adevărat inovator, care să-mi crească vizibilitatea pe plan intern și internațional, astfel încât să am acces la cât mai mulți clienți.
Ce este HotelRunner si cum face diferența în idustria ospitalității
În urmă cu 10 ani, doi foști manageri IBM au hotărât să intre în lumea ospitalității online. În timpul nenumăratelor lor călătorii de afaceri și a proiectelor pe care le dezvoltau pentru companii aeriene și agenții de turism, aceștia au remarcat că majoritatea unităților de cazare din lume erau offline, iar industria turismului online era incredibil de fragmentată. Așa că, au pus la cale HotelRunner, o platformă care să aducă împreună toți operatorii din industria ospitalității.
Cu peste 15 milioane de unități de cazare în lume, mai mult de 14 milioane nu erau disponibile online, iar peste 60% din marile agenții online nu aveau sisteme de rezervări conectate în timp real. Prin intermediul HotelRunner, proprietarii de hoteluri și pensiuni pot gestiona vânzările și distribuția online pentru toate tipurile de proprietăți, inclusiv hoteluri individuale, lanțuri, pensiuni, vile și B&B-uri. Cu o rețea de peste 60.000 de unități de cazare și 150 de agenții la nivel global, HotelRunner este o platformă cu adevărat globală. Iar dintre brandurile hoteliere cunoscute, Sheraton, Ramada, Best Western, Doubletree by Hilton, Novotel Hotels, Swandor Hotels și Radisson Blu utilizează serviciile HotelRunner.
Cum îi ajută HotelRunner pe clienții mei
HotelRunner este o platformă B2B care oferă multiple avantaje și consumatorilor finali (turiștilor):
Ce mi-a plăcut în mod deosebit la HotelRunner este faptul că platforma centralizează toate tarifele și ofertele de pe diferite platforme online, oferindu-ți transparență în timp real. Astfel, clienții pot vedea pe loc ce tip de camere și ce oferte sunt disponibile, pe multiple platforme, iar rezervările se realizează instantaneu.
Mai mult, turiștii pot primi cupoane și oferte speciale, direct de pe website-ul hotelului.
Dar ce m-a dat cu adevărat pe spate la platforma HotelRunner este că le pune la dispoziție clienților transparența și accesul la toate camerele disponibile ale hotelului. Pe siteurile OTA sau la agenții, nu sunt disponibile toate camerele unui hotel, fiecare oferă doar câteva pentru un anumit operator. Pe site-urile hotelurilor însă se pot vedea toate camerele disponibile, deoarece integrează rezervările proprii și pe cele din toate platformele și de la agențiile cu care lucrează hotelul. Dacă un turist dorește un anumit hotel, dar nu găsește disponibilitate pe anumite platforme, merită să verifice site-ul hotelului – de multe ori, acesta mai are câteva camere libere.
Cum m-a ajutat platforma să scalez
HotelRunner nu este doar o platformă de rezervări, ci o soluție complexă care mi-a adus o grămadă de beneficii. De exemplu, prin intermediul HotelRunner, am reușit să gestionez mai eficient relația cu clienții mei, datorită sistemului CRM (Customer Relation Management) integrat. Astfel, pot să le trimit clienților e-mailuri de bun venit sau să le furnizez informații importante înainte de sosirea lor, precum orele meselor, programul de divertisment sau toate celelalte informații de care au nevoie pe parcursul șederii lor.
Un avantaj pentru website-ul hotelul meu a fost că n-a mai trebuit să caut un plugin pentru sistemul de rezervări directe și să mă ocup de configurarea lui sau să implementez plățile online. HotelRunner mi-a oferit ambele funcționalități și le-a făcut atât de simplu de utilizat, astfel încât până și eu, mai degrabă o entuziastă decât expertă într-ale tehnologiei, am reușit să încep să primesc rezervări și plăți într-un timp record!
Pentru mine, HotelRunner a funcționat ca un sistem de management hoteluri pensiuni salvator, care m-a ajutat să administrez într-un singur loc cererile de rezervare venite de la diverse agenții sau platforme online. Practic, această funcționalitate cumulează toate rezervările, indiferent de unde au venit (booking, airbnb, agenție etc) pentru ca tu să le poți gestiona eficient.
În concluzie, HotelRunner este o soluție excelentă pentru hotelierii care doresc să își facă viața mai ușoară și să-și optimizeze procesele de rezervare și relaționare cu clienții. Iar pentru turiști, HotelRunner oferă transparență, flexibilitate și acces la toate camerele disponibile ale hotelului.
Cu o astfel de platformă la îndemână, m-am ghidat după feedback-ul oaspeților și am început să modernizez pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale. De la furnizarea de Wi-Fi de mare viteză și pană instalarea de televizoare inteligente în camere, așa încât hotelul a reușit să treacă de la 2 stele la 3 stele, apoi 4 stele și, în sfârșit, la un rating de 5 stele.
Astăzi, hotelul meu este una dintre cele mai populare și căutate destinații din oraș. A fost prezentat în nenumărate reviste și bloguri de călătorie și a câștigat numeroase premii pentru serviciile sale excepționale, facilitățile de lux și designul unic. Pentru mine, călătoria de la 0 la 5 stele a fost un roller coaster plin de provocări și triumfuri.
In loc de epilog
Platforma HotelRunner m-a ajutat să-mi cresc afacerea de la zero la un hotel de cinci stele în câțiva ani. Mi-a oferit toate instrumentele de care aveam nevoie pentru a-mi gestiona eficient afacerea, astfel încât să le pot oferi o experiență unică turiștilor. Recomand platforma HotelRunner oricui lucrează în nișa de management hoteluri și pensiuni. E atât de ușor de folosit și de eficientă încât o să te intrebi de ce n-ai auzit de HotelRunner mai repede!
Cât despre mine, fosta patroană cu cârlionți, care-și făcea hub de afaceri prin cazemate părăsite peste weekend, mă bucur că mi-am îndeplinit un vis. Un vis care nu e nici măcar (doar) despre bani, ci despre a crea un cuib curat și onorabil pentru turiști, un loc pe care clienții să-l recomande cu încredere și în care să se întoarcă cu drag.
Articol scris pentru SuperBlog, ediția de primăvară 2023.
Sponsor:
Foto, video: HotelRunner, editare Canva
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.