Matematica nu lasă loc de compromisuri. Ori o iubești, ori o urăști. Pe mine m-a atras din prima. Dincolo de bastonașe și liniuțe, numerele mi se păreau cu adevărat fascinante. Era ceva cu ele, cu felul în care le puteai combina, extrage. Dar adevărata fascinație pentru matematică a răsărit când am ajuns la primele teoreme. Ce să mai, eram vrăjită deja! Îmi plăceau mai ales anecdotele din spatele fiecărei teoreme și al fiecărui matematician, și îi pizmuiam pe ascuns că mi-au luat-o înainte cu descoperirile lor atât de clar transpuse în teoreme. Era și poezie, și istorie, și logică în teoremele lor, iar eu absorbeam totul ca un burete.
De unde mi se trage
De la tata, desigur. Tata era în stare să stea zile întregi și să se războiască cu o problemă din gazeta matematică, până nu o dovedea nu se lăsa. Cu degetele lui lungi și fine, cu pixul de ros în colțul gurii, cu ochii mari, în irișii cărora se jucau două flacări, stătea adesea aplecat ore în șir asupra caietului lui de matematică. Tot la el alergam ori de câte ori mă împotmoleam la vreo problemă.
M-aș întoarce cu drag în anii aceia, în zilele acelea. Eram într-a șaptea, și lumea mi se deschidea dinainte, în toată speldoarea. Au urmat multe experiențe, m-am lovit cu capul de pragul de sus, am învățat pe pielea mea una și alta, dar matematica m-a ajutat să îmi pun ordine în gânduri, să gândesc logic, să estimez și să calculez corect.
Dar pasiunea mea avea nevoie de un suport, și cum tata venea seara, din cale-afară de obosit, de la serviciu, aveam nevoie de muncă suplimentară, de extra teme și de extra provocări. Așa că în perioada de pregătire pentru examenele de matematică am făcut meditatîi matematica. Îmi lua mult timp cu deplasarea până la locuința profei de matematică și înapoi acasă, așa că zilele cu meditații erau super obositoare, chiar dacă mă duceam cu drag, mă întorceam sleită de puteri. Pe vremea mea așa decurgeau meditațiile, nu prea aveai altă opțiune.
Cât de mult contează pentru un copil să-și urmeze pasiunea
Dacă și copilul tău dă semne că iubește matematica, sau dacă, dimpotrivă, are pur și simplu nevoie de ajutor pentru a-și face matematica prietenă, așa încât să treacă cu bine examenele, ai ocazia să-l înscrii la meditatii matematica online. Acum, elevii pot face meditații online, cu profesori calificați și selectați pentru competențele lor didactice. Vor avea parte de ședințe online cu profu’ care îți predă matematică “pe limba lui”, îi ajută să se împrieteneasca cu materia astfel încât să aibă mai puține emoții la examene.
Ca mamă, meditațiile online de la Centrul Unirea mi-ar permite să-mi desfășor programul fără timp pierdut cu deplasările, știind că ședințele sunt înregistrate și le poate urmări și ulterior. Iris e deocamdată micuță pentru meditații, abia buchisește câte un număr, așa că e un mare mister pentru mine dacă va iubi sau nu matematica. Taică-su e de cealaltă parte a baricadei, a fost chinuit toți anii de școală de matematică, până și în ziua de azi are dificultăți în a-și calcula restul la cumpărături. Așa că sunt curioasă pe care din noi ne va moșteni.
Dar indiferent dacă va fi un talent natural într-ale matematicii sau se va strădui să țină pasul, cel mai probabil va avea nevoie de meditații.
V-am spus deja că sunt o fire pragmatică, așa că mi-am făcut deja documentarea. Când va veni vremea, voi alege Centrul Unirea pentru motivele pe care le-am enunțat mai jos.
Meditații la matematică adaptate la vremuri
Video baza Pexels.com, imagini CentrulUnirea.ro
Pe cât de vechi sunt rădăcinile matematicii, pe atât de cu bătaie lungă sunt ele. Vestea bună este că și meditațiile la matematică țin pasul cu vremurile pe care le trăim. Așa se întâmplă la Centrul Educațional Unirea, care oferă meditații online, cu posibilitatea ca ședințele să fie înregistrate.
Prezent pe piața meditațiilor din România din 2010, Centrul Educațional Unirea e deschis în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Constanța. Pandemia i-a făcut să-și mut toată activitatea în mediul online, ceea ce-și propun să facă și în viitorul apropiat.
Spre deosebire de alte centre de meditații, Unirea oferă posibilitatea ca toate ședințele de meditații să fie înregistrate, astfel încât și cursanții să poată revedea ședințele de pregătire ori de câte ori doresc. În același timp, oferă și părinților posibilitatea de a putea urmări și ei modul în care aceste ședințe de pregătire se desfășoară.
Trăim într-o lume mereu pe fugă, așa că faptul că atât elevii, cât și părinții pot câștiga timp, nemaifiind necesare deplasările, e un mare plus, din punctul meu de vedere, ca femeie pragmatica ce mă aflu. În plus, datorită meditațiilor online, nu mai contează distanțele: au acces la învățământ de calitate și copiii din orașe mai mici și zone rurale.
Dacă te întrebi cine vor fi profesorii de matematică, m-am interesat eu: profesorii de la Centrul Educațional Unirea sunt calificați, selectați tocmai datorită competențelor și experienței lor didactice. În plus, în cazul în care nu rezonează cu profesorul, elevul poate solicita oricând un alt cadru didactic.
Meditațiile pot fi individuale sau în grupe mici, de maximum 5-6 elevi și se desfășoară într-un cadru organizat, fiscalizat, pe bază de contract și după un program prestabilit, agreat de comun acord cu părinții și copiii.
Indiferent daca al tău copil are nevoie de meditatii matematica bacalaureat sau de câteva ședințe pentru a-și face matematica o materie preietenă, Centrul Unirea vine în sprijinul lui cu o echipă de profesori dedicați.
Matematica și vârstele mele
Vizual realizat cu Canva
Dacă stau să-mi analizez viața pe un fel de scară evolutivă (cum altfel decât super personală?), nu am cum să nu constat că matematica a avut, la fiecare vârstă a mea, un cuvânt de spus.
În primii ani, fascinație pentru numere, săritul în pătrățelele numerotate ale unul șotron desenat pe trotuar, apoi segmentele pe care le tot măsuram și comparam, apoi magia operațiilor matematice, apoi teoreme, apoi fascinanta algebră, până la algoritmi complicați. Cu ce m-a ajutat, dincolo de anii de școală? Cu foarte multe: în primul rând cu o disciplină a gândirii pe care doar matematica ți-o poate consolida, apoi cu pragmatism, cu logica și conștiința ca trebuie să aduc argumente solide oricărei idei enunțate.
Și, mai presus de toate, matematica, în claritatea ei absolută, este o formă de poezie:
Matematica pură este, în felul ei, poezia ideilor logice.
— Albert Einstein, fizician
Dar tu? Ce experiență ai cu matematica și cu meditațiile la mate? Te invit să-mi lași câteva impresii în comentarii.
Articol scris pentru SuperBlog, ediția de primăvară 2022.
Sponsor:
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.