Skip to content

O plimbare prin bucătărie

Cea mică se plimba cu mâinile la spate, ca un bătrânel îngândurat, de-a lungul micii insule în care maică-sa se spetea în fiecare zi cu pregătitul mâncării. Bine, “spetea” e mult spus, de cele mai multe ori gătea ceva rapid, căci punea la cale o strategie numai de ea știută, își aranja pe categorii ingredientele dinainte și le amesteca precum un magician, așa încât la sfârșit răsărea din oala aburindă, ca un iepure din pălărie, o tocăniță delicioasă, sau alteori o supă de-ți încălzea măruntaiele, sau chiar și-o prăjitură pudrată, în care găseai întotdeauna pitite câteva vișine grase.

Își învârti șuvițele de culoarea mierii pe după ureche și se opri pentru o clipă:

-Mami, bucătăria noastră de ce e așa…demodată? În seriale au oamenii bucătării SF, chiar dacă nu e vorba de un serial SF. Ba chiar și în desene au bucătării mai frumoase decât a noastră!

-Of, Iris, chiar n-ai nici o problemă în a răsuci cuțitul în rană, oftez eu.

-Cuțitul în rană?

-Ei, e doar o expresie care li se aruncă acelora care nu se sfiesc să spună lucruri de un adevăr dureros. E-adevărat, bucătăria noastră a fost și ea, la vremea ei, modernă, dar anii au trecut peste ea și poleaiala i s-a dus așa că e cam prăfuită, săraca.

-Avem praf în bucătărie? făcu Iris intrigată.

-E tot un fel de-a spune. Ca o femeie căreia i-a trecut de multișor prospețimea din obraji și lumina jucăușă din ochi. Eh, dar oricum, observația ta e mult mai finuță decât cea a soacrei, care la ultima vizită n-a pregetat să-mi arunce, într-o doară: “Aoleu, voi beți apă de la chiuvetă?”,
“Dacă de-acolo curge… “, i-am răspuns. “Păi asta de la chiuvetă e toxică, are minerale și clor! Eu beau numai apă plată îmbuteliată”, a continuat drăguța de bunică-ta. “Păi și când te duci la munte și bei apă din pârâu?”, a întrebat-o taică-tău. “Eu nu beau apă din pârâu. Și oricum e apă de pârâu!”, i-a replicat soacra. “Păi și-asta nu tot de pârâu e? Doar că mai trece prin 1000 de pamperși până ajunge la stația de purificare”. “Altă chiuveta n-ai?” a continuat ea imperturbabilă. “Ce contează cum arată? E curată? E!”.
În timpul ăsta, în mintea mea: “Aoleu…! Ia uite c-a venit regina mamă în vizită pe la vasali și nu găsește cristalele de Boemia! “

“Mă gândeam că vrei să faci o bună impresie, măcar când ai musafiri, a continuat bunică-ta. Data viitoare când vin în vizită, că știi că vin rar, vreau să văd o bucătărie nou-nouță, echipată ca la carte. Ia de-aici, făcu ea întinzându-ne un teanc de bani, ai buget cât casa, și dacă mai trebuie, îți transfer. Vreau doar să văd că aveți și voi o bucătărie ca lumea, măcar pentru aia mică, să se simtă și ea bine”. “Se simte foarte bine cea mică”, o asigură taică-tău. Dar a luat bănetul și a îngăimat un bogdaproste.

-Ce taaare, făcu Iris apaludând. O să avem o bucătărie nou-nouță. Buni e cea mai super bunică!

-Desigur, nu mai avui eu ce obiecta. Și ghici cine se va ocupa de reamenajarea bucătăriei? Moi!

-Păi clar, tu ești cea mai estetică din casă.

-Am simț estetic, e-adevărat, ai folosit cumva deviat cuvântul, o corectai, deși nu mă deranjează prea tare să fiu cea mai “estetică”.

-Mami, tu ești un adevărat influencer în ale decorului! Pun pariu că și prietenele mele or sa vrea o bucătărie ca a noastră, mai ales Eveline, care e așa mai…invidioasă.

-Eveline, fetița din vecini, nu e invidioasă, e doar o ambițioasă mică, ceea ce nu-i rău, în fond. Oricum, mă simt flatată de faptul că mă consideri influencer, zâmbesc eu. Credeam că această titulatură li se cuvine doar vloggerilor pe care-i urmărești.

-Și ei sunt, dar în alt fel. Și-n locul chiuvetei noastre din inox, pe care te tot chinui să o cureți de urmele de clor, ce vei alege, mami?

-Vreau ce-i mai bun din ce există pe piață, așa că voi alege o chiuvetă Franke, cel mai mare producător de chiuvete de bucătărie din lume şi lider în cercetarea şi dezvoltarea unor materiale şi a unor produse noi pentru bucătărie. Și ca să scăpăm de curățatul zilnic, voi alege o chiuvetă care se curăţă singură. Una din fragranit s-ar potrivi cel mai bine familiei noastre, căci e super igienică, cu tehnologie adițională Sanitized, prin care ioni de argint sunt introduși în granit așa încât împiedică înmulțirea bacteriilor până la 99%. Plus că e cu instalare sub blat, și are un ton arămiu, inspirat din natură, care va oferi o estetică superbă noii noastre bucătării. Pentru ca toată povestea cu gătitul să fie mai frumoasă și mai practică, o chiuvetă marca Franke beneficiază și de izolaţie pentru căldură şi sunete, adică nu doar reduce zgomotul apei care curge în cuvă, ci menţine şi apa caldă mai multă vreme. Mai mult, ventilul de scurgere pop-up cu buton înseamnă un mod simplu şi inteligent de a goli cuva, așa încât nu va mai fi nevoie să introduc mâinile în chiuveta plină de apă murdară.

Imagine via Facebook/FrankeKitchen.Romania

-Oooo, ce-o să să mai mire Eveline când o să vină în vizită! făcu Iris încântată.

Când se pune pe tapet

O schimbare de decor

Si ai și bani berechet,

Intervine mama mea,

Influencer cum e ea.

Finisajele moderne

Cu sclipiri intense-așterne,

Peste-a noastră bucătărie,

Care-o să ne tot ție,

Căci sunt rezistente foc

Marca Franke, deci de top.

Spuse pe nerăsuflate mica poezie și se înclină usor, ca și cum ar fi fost la serbare.

-Bravooo! nu te știam așa poetesă. Daa, la o asemenea chiuvetă nici chiar soacra n-o să aibă ce comenta. Cât despre baterie, voi opta pentru una tot de la, ai ghicit, Franke! Avantajul este că poți alege între apă filtrată instantaneu, fierbinte sau rece, provenită dintr-o singură sursă. Așa n-o să mai aibă bunică-ta ce comenta că bem apă de la robinet. Va fi așa, fac eu cu un gest larg al mâinii, o bucătărie pe tonuri de cupru și abanos, cu finisaje de ultimă generaţie, o minunăţie în care nu ne vom sătura să ne mirăm de fiecare detaliu.

Imagine via Facebook/FrankeKitchen.Romania

-Mami, dar cuptorul de care o să fie?

-Ei, și aici avem nevoie de ceva wow. Toate checurile și prăjiturile cu vișine din viața noastră merită un cuptor în care să se lăfăie și să se umfle, să se rumenească și să se aburească cum trebuie. Asa că ai ghicit, vom alege un cuptor Franke, tot pe tonuri de cupru, compatibil cu hota și cu o plită Franke.

-Și cu toate mirosurile din noua noastră bucătărie ce-o să se întâmple? O să intre, ca și până acum, în tapițerii și în prosoape?

-Nuuu, voi seta pur și simplu funcţia de întârziere pe hota Franke, iar aceasta se va opri automat numai atunci când a extras tot aburul rămas după gătire, păstrând bucătăria curată şi fără mirosuri.

-Asta e grozav, apaludă Iris încântată.

Continuă să se plimbe cu mâinile la spate, în jurul insulei din bucătărie și imaginându-și cum va arăta noua hotă, îi căzu privirea pe hota lor din aluminiu, zgâriată de atâta curățat și care făcea un zgomot infernal ori de câte ori o porneau, de parcă ar fi fost un avion pe punctul de a-și lua zborul.

Imagine via Facebook/FrankeKitchen.Romania

-Hota pe care am ales-o beneficiază de panouri de amortizare a zgomotului, așa că o să fie cât se poate de silențioasă, zic eu, ghicindu-i gândul. Așa că o să ți se audă glasul cristalin, chiar și când hota e în funcțiune. Vom alege atât o hotă Franke, cât și o chiuvetă bucătărie și o baterie Franke din linia Maris, iar plita și cuptorul vor trebui să dea și ele bine în peisaj și să fie compatibile ca stil și finisaje atât intre ele, cât și cu restul elementelor, așa că vor fi din aceeași linie.

Maris!

-Exact. Ei, și când o să mai vină regina-mamă în vizită, să vedem atunci cum s-o mai simți în noua noastră bucătărie!

 


 

Articol scris pentru prima probă a Spring SuperBlog 2020.

Imagine via Facebook/FrankeKitchen.Romania
STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *