Skip to content

Parchet din lemn, al frumuseții semn

Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri, diminețile în care deschideam cu un scârțăit asurzitor ușa veche, de lemn, de la casa bunicii. Dar cine să fie deranjat de așa un lucru minor, când în fața ochilor mi se deschidea un orizont cu totul și cu totul verde, presărat cu munți în depărtare, cu păduri, și liziere, și căpițe, și turme de oi ca niște rotocoale de vată?

Casa bunicii trona în acest univers. Ridicată de bunicul, în tinerețile sale, pe piloni groși de lemn, cu trunchiurile îmbinate măiestru la colțuri, era o mică operă de artă in mijlocul sălbăticiei. Turiștii răzleți care se nimereau prin cătunul de munte se opreau întotdeauna în dreptul casei, s-o capteze în fotografii.

Dar sufletul casei, pe el nu puteau să-l capteze. Sufletul casei era doar pentru noi, pentru nepoții care ne așezam cuminți în jurul sobei, pentru bunica cea mereu sucitoarea de fus, pentru pisica grasă, ce se aciua pe sub scaune. Sufletul casei răzbătea din lemnul închis la culoare, masvi și bătrân, dar încă viu. Era un element organic care, chiar dacă nu ne vorbea, știam că fusese străbătut de sevă la un moment dat și că acuma e aici ca să ne ferească de elemente. Să ne bucure ochii cu prezența lui tăcută și masivă, să dea senzația aceea de rustic, de frust, de organic, din casa bunicii.

În cătunul de munte, toate ulițele urcau sau coborau, asta știau cel mai bine picioarele bătrâne ale bunicii. Noi, copiii, le străbăteam alergând, cu câte-un câine de pripas în urma noastră. Și toate ulițele erau străjuite de verde, pe ambele părți. Asta îți dădea o stare de liniște și de încredere că viața e bună, că suntem norocoși și puternici.

Verdele acela pur, cerul acela cu stele, casele din trunchiuri masive, îmbinate la colțuri, din cătunul de munte în care locuiește bunica nu le-am mai regăsit niciodată la oraș. Dar amintirea lor am purtat-o cu mine, mereu.

Lemnul nu se uită, lemnul se transformă

 

Anii au trecut pe repede-nainte, copilăria a rămas în urmă, dar nu atât de în urmă cum s-ar putea crede. Uite, de pildă acum, că suntem în plin sezon de renovări. Ghici ce? Tot la textura fibroasă a lemnului din casa bunicii îmi fuge gândul, așa că în momentul în care s-a pus problema ce tip de parchet să cumpăram, am decretat fară drept de apel:

-Vreau din lemn. Să fie din lemn masiv!

Soțul se uită la mine neîncrezător. Știa cât sunt de indecisă când trebuie să cumpăr ceva. Când am luat perdelele, de pildă, am umblat vreo 2 luni prin magazine, am navigat și-am răsfoit reviste de design interior, i-am făcut capul calendar cu tot felul de denumiri de nuanțe pe care el pur și simplu nu le putea pricepe. Perdele greige, ba nu mai bine un kaki, sau poate ceva mai îndrăzneț, un turquoise?

-Ascultă, Mara, tu știi că sunt enșpe feluri de parchet pe piață, nu? De la parchet din lemn masiv, parchet exotic sau autohton, parchet stratificat, parchet triplustratificat, dublu stratificat, laminat.

-Normal că știu. ori de câte ori trebuie să fac o achiziție importantă, mă documentez temeinic. Dar la capitolul parchet chiar n-am nevoie să mă gândesc și să mă răzgândesc. Vreau un parchet cât mai rustic, din lemn masiv, ceva care să-mi amintească de casa bunicii… îi zic cu gândul departe.

-A, dacă e despre casa bunicii, atunci nu mă bag, făcu el cu un zâmbet. Știa cât de mult îmi plăcea să mă retrag în visare în acel loc, unic pentru mine, în cătunul de munte cu cerul plin de stele.

Parchet din lemn pentru încălzire în pardoseală

 

parchet din lemn Alma parchet

 

-Fii atent cum facem, schițez eu planul de bătaie. Ideea e să montăm parchetul din lemn pentru încălzire în pardoseală cât mai repede și fără bătăi de cap. Și vreau ceva premium, nu plastic.

-Mamă, mamă, dar ce hotărâtă mai ești, fluieră el admirativ. De mult nu te-am mai văzut așa, de când ai acceptat să te iau de soție, încercă el marea cu degetul.

-Heheh, atunci nu eram nici pe jumătate la fel de hotărâtă, i-o întorc eu necruțătoare. Și totuși, am o nelămurire. Știi că la partea tehnică stau destul de prost, roșii eu. Se poate monta parchet peste încălzire în pardoseală?

-Aici mă văd nevoit să intervin, făcu soțul umflându-se puțin în pene. Da, se poate monta parchet peste încălzire în pardoseală. De când au apărut și la noi sistemele de încălzire în pardoseală,  s-a vehiculat ideea că încălzirea în pardoseală merge cel mai bine cu finisajele reci, gen gresie, marmură, ardezie. Ideea se bazează pe faptul că gresia are un coeficient de izolare foarte slab comparativ cu parchetul. Astfel, parchetul montat peste încălzirea în pardoseală are o rezistență termică mai mare și reduce semnificativ din eficiența încălzirii în pardoseală. Ei, ideea s-a dovedit a fi doar o preconcepție. O dovedesc cei de la Alma Parchet, care furnizează de ani de zile parchet pentru încălzire în pardoseală, durabil și aspectuos.

 

De unde îmi achiziționez parchet din lemn masiv?

Alma Parchet s-a înființat pe piața de pardoseli premium, în special din lemn, pornind de la credința fondatoarei că românii merită ce e mai bun, mai durabil pentru casele lor. Mi-a plăcut din prima, de cand am auzit de ei, rezonanta acestui nume. “Alma” e “dulce” în latină, iar în combinație cu parchetul pe mine mă duce cu gândul la ceva intim, confortabil și cald. într-un cuvânt, la “acasă”.

Compania există pe piață încă din 2011, perioadă în care Alma Parchet a oferit clienților soluții de pardoseli la cheie. Partea cea mai umană e că echipa Alma Parchet este alături de clienți din etapa de alegere, oferind consultanță în alegerea cele mai potrivite pardoseli, iar echipa execută cu brio ce are de făcut, de la livrare până la montaj.

-Fii atentă, își continuă soțul tirada. Dacă te-ai hotărât la parchet din lemn masiv, trebuie să știi că montajul este bine să fie făcut de profesioniști. Totodată, din cauza variației dimensionale, trebuie lăsată o anumită distanță lângă perete așa încât să permită dilatarea. Dacă nu sunt lăsate astfel de zone, rezultatul este dezastruos. Mai exact,  parchetul se umflă. Abia după ce vor fi trecut 4 anotimputi peste pacrhetul nostru și vom observa că parchetul nu a avut modificări vizibile, adică umflări sau contrageri, putem răsuflă ușurați.

-N-am emoții în privința asta, îl liniștesc eu. Mergem pe mâna celor de la Alma Parchet. Profesioniștii nu fac greșeli din astea. Noi ne vom duce într-o pensiune, undeva la munte. Și pe când ne întoarcem gata parchetul, bat eu din plame.

Soțul mă privi adânc în ochi. Știui atunci că l-am atras în povestea mea și că i-am spulberat toate dubiile, așa cum făceam de fiecare dată.

 

 

parchet din lemn masiv, furnizat de Alma

cana cafea

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de primăvară 2021

Sponsor:

Alma parchet lemn, logo

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *