“Die young, as late as possible”
―
E un dicton după care mă ghidez în viață, poate mă mint, dar îmi place să cred că mă mențin tânără pentru cât mai mult timp. Ei, dacă nu-mi iese întotdeauna fața de tinerică, măcar spiritul încerc să mi-l păstrez așa. Acest dicton se aplică în egală măsură și hainelor, încălțămintei și accesoriilor mele. Sunt și ele parte din ADN-ul meu…vestimentar, așa că încerc din răsputeri să le prelungesc viața. Si tinerețea.
Ce este slow fashion?
Despre slow food se știu atât de multe lucruri. Despre slow fashion, mai nimic. Slow Fashion e o perspectivă asupra modei care ține cont de procesele și resursele necesare pentru a crea îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii, focusându-se pe sustenabilitate. Conceptul de slow fashion presupune achiziționarea unor articole vestimentare de calitate mai bună, care implicit vor dura mai mult. Similară cu mișcarea slow food, slow fashion consideră că e nevoie de un ritm mai lent în industria fashion.
Cum reușesc să-mi mențin garderoba tânără?
Să cumperi haine care să reziste în timp e doar o parte a ecuației. Dar poți face o grămadă de lucruri pentru a le crește durablitatea. Ce e cu adevărat important e ca ceea ce purtăm să purtăm cu plăcere, accesorizat cu joie de vivre, cu atitudine si, de ce nu, cu geanta potrivită.
Să extind viața garderobei mele e un lucru bun nu numai pentru mine, ci și pentru buzunarul meu. Iată câteva trucuri pe care le urmez pentru a-mi păstra ținutele ca noi, cât mai mult timp.
Iau materialele la puricat
Orice articol vestimentar se va uza în cele din urmă după purtări și spălări repetate, dar unele materiale durează mai mult decât altele.
Truc: Să alegi texturi din fibre naturale, prietenoase cu pielea, cum e matasea, inul, bumbacul sau lâna, poate face diferența. Chiar dacă nu rezistă la spălări repetate la fel de bine precum fibrele sintetice, vei transpira mai puțin în ele și nu va trebui să le speli la fel de des.Cele câteva rochii elegante, din mătase naturală, din garderoba mea se mențin mai mult timp…tinere prin simplul fapt că le așez pe verticală, nu pe orizontală. Stau toate regulamentar, pe umerașe, așa încât nu e nevoie să le calc atât de des.
Chiar trebuie să le spăl atât de des?
Cu cât speli mai des hainele, cu atât mai repede se vor uza. Dacă s-a întâmplat să-ți pătezi haina preferată, nu e neapărat nevoie să o speli în întregime, e de ajuns să îndepărtezi local pata cea afurisită. Există soluții speciale pentru asta.
Truc: Când spăl hainele la mașină, setez pe temperatura mai joasă și pun materialele mai delicate într-un săculeț pentru a reduce riscul de a se destrăma sau chiar rupe. Atenție, însă: articolele precum șosetele sau lenjeria intimă trebuie spălate la temperaturi înalte, de minim 60C.Un alt truc pe care îl folosesc pentru a păstra culorile mai mult timp vii este să întorc hainele pe dos înainte de a le spălă. La fel procedez cu hainele cu paiete, broderii, mărgele, etc.
Haine dama, depozitate cu grija
Nu știu alții cum sunt, dar eu simt că gândesc mai limpede după o curățenie generală. Totul e curat, organizat, la locul lui, iar gândurile mele parcă se aliniază și ele aceleiași ordini.
Truc: Același principu îl aplic și garderobei mele: îmi așez toate hainele într-o stivă, în fața dulapului. Doar așa, că le văd adunate grămadă, îmi dau seama cât de multe s-au strâns 😛 Pe urmă le triez, le împătur frumos și le așez pe categorii la locul lor, în șifonier.Folosesc soluții pentru protecția încălțămintei din piele
Există o gamă variată de sprayuri pentru piele întoarsă, soluții pentru intretinerea încălțămintei din piele, creme de pantofi, etc.
Truc: Ca să nu facă insuportabile cute, ghetele mele de piele Vagabond le cremuiesc mai ceva ca tenul din dotare, ba uneori le și introduc un calapod, că să-și păstreze forma din fabrică un timp îndelungat.Intrucțiunile, bată-le vina
Majoritatea oamenilor știu foarte bine că ar trebui să citească instrucțiunile de spălare/curățare, dar să fim serioși: căți dintre noi chiar facem asta?
Truc: Cele câteva secunde în care parcurgi instrucțiunile îți vor salva multe haine de la un potențial dezastru.Sfaturi de la mama
Cele mai valoroase sfaturi legate de păstrarea în condiții bune a acelor haine damă la care țin cu adevărat sunt cele care vin de la mama. Și cum ar putea fi altfel, când sfaturile ei au fost testate de generații întregi?
Iată câteva dintre ele:
? Poartă prin rotație puloverele și gecile, așa cum faci și cu pantofii, pentru a le da o șansă să respire din nou și să-și recapete forma
? Nu-ți lăsa hainele aproape de fereastră: lumina naturală decolorează hainele. Vizibil.
? Pe timp de vară, atenție la loțiuni și creme de protecție solară, întrucât îți poți păta hainele. ? Aplică parfumul sau fixativul de păr înainte să te îmbraci. Alcoolul din spray poate decolora sau păta hainele.
? Aplică puțină cremă și pe geanta din piele preferată. Asta o va ajuta să nu se cuteze prea repede și să-și mențină un luciu frumos.
? Nu-ți depozita niciodată hainele în pungi din nylon. Poate crea umiditate și să producă mucegai. Alege în schimb huse din bumbac.
Voi? Ce trucuri aveți în mânecă atunci când vă puneți în gând să vă mențineți garderoba tânără?
Foto via Answear.ro
Articol scris pentru SuperBlog, editia de toamna 2020.
Sponsor:
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.