Skip to content

Cărțile digitale pot înlocui cărțile pe hârtie?

Oricât de mult aș iubi tehnologia, când vine vorba despre cărți, le-am preferat întotdeauna pe cele tipărite. O carte pe hârtie câștigă detașat, în ochii mei, bătălia cărților (în format fizic versus în format electronic). Și asta pentru câteva motive simple: cartea tipărită nu necesită încărcare, durează mult și nu dăunează vederii. Mai mult, în cazul unei cărți noi, cum sunt cele pe care mi le-am comandat de la EDITURA NICULESCU, aroma de cerneală care se declanșează dintr-o carte, pe măsură ce o deschizi, te face să te simți că e ceva ce merită citit și adulmecat.

În cazul cărților electronice în schimb, le-am folosit doar când nu aveam alternativa celor tipărite, de exemplu când călătoream și nu aveam loc în bagaj pentru cărți, când așteptam să intru la medic, sau alte situații similare, în care un e-book sau un audiobook făcea ca timpul să treacă mai repede. Iar pentru ochii mei sensibili, chiar și citirea pe e-reader provoacă încordarea lor.

Mai mult, cartea tipărită este palpabilă, așadar face apel la diferitele noastre simțuri (atingere, miros). O carte se răsfoiește și se simte. Prin conturul ei, coperta, textura, mirosul și greutatea ei, o carte tipărită devine o prezență în sine, o prezență care, prin conținutul ei ne trimite în atât de multe universuri!

Apoi, unei cărți fizice îi șade bine în bibliotecă. O bibliotecă nu e doar o piesă de mobilier, sau un colț care arată cât suntem de culți în poze sau video-uri cu ea pe fundal. E însăși colecția noastră de cărți, care spune, într-adevăr, multe despre noi.

Apoi, pentru mine, citirea unei cărți tipărite înseamnă deconectarea de la lumea virtuală pentru o evadare într-o lume mai bună. E momentul meu suprem de relaxare. Deschid o carte și o lume de posibilități se deschide înaintea mea. O lume de posibilități de visare, de învățare, de descoperire și auto descoperire.

De curând am comandat câteva cărți pentru copii de la Editura NICULESCU și am fost încântată să văd cu câtă bucurie a îmbrățișat cel mic la piept cărțile frumos ilustrate și impecabil scrise. Editura NICULESCU este una dintre cele mai apreciate edituri din România, cu o tradiţie de aproape 30 de ani în piaţa de carte. Domeniile editoriale în care s-a consacrat au fost cele de manuale şi auxiliare şcolare, limbi străine, dicționare, hărţi şi ghiduri de călătorie.

Potrivit unui studiu realizat de cercetători canadieni și norvegieni, cărțile tipărite facilitează concentrarea și înțelegerea, căci acest tip de cărți ar oferi o reprezentare mentală mai bună a conținutului său decât cărțile pe format electronic. Iar dacă mergem mai departe și ne gândim la colecționarii de cărți vechi, de ediții princeps, devine evident că e-book-urile și audiobook-urile nu au ce caută în ecuație.

Dacă ar fi să ne imaginăm un viitor al cărților, aș zice că vor coexista cele în format fizic cu cele în format electronic. Cel mai probabil formatul digital va deveni din ce în ce mai prietenos cu ochiul și cu simțurile, dar cărțile tipărite vor continua să existe, indiferent dacă vorbim despre cărți pentru copii, ficțiune, self help, etc. Cel puțin pentru nostalgici ca mine.

Tu ce crezi? Cărțile digitale pot înlocui cărțile pe hârtie? Te aștept în secțiunea de comentarii.

Foto via edituraniculescu.ro

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2022.

Sponsor:

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *