Skip to content

Ce bine că există metal! Și hale metalice

Se zvârcoli în pat și-și simți transpirațiile reci pe șira spinării. Era o noapte caniculară, deci dormea, așa cum făcea în fiecare vară, cu geamul larg deschis. Simți cum îl cuprinde un frig ca de moarte, și nu era de la aerul de afară. Înaintă mai departe în vis, orbecăind prin tunelul care parcă nu se mai termina. Merse pe șinele lucioase, cu bocancii ce i se păreau din ce în ce mai grei. Până când iși dădu seama de ce-i era atât de greu să înainteze. Nu era doar lumina slabă, căci avea în mână o torță aprinsă, care-și arunca sclipirile pe pereții tunelului doar pentru ca să se vadă și mai bine jocul de umbre înspăimântător. Observă însă că șinele de plastic începuseră să se topească, iar talpa bocancilor se împotmolea în plasticul topit, ceea ce-i îngreuna și mai mult înaintarea.

 

Înaintând mai departe, prin coșmar

Noroc că nu vine nici un tren, se auzi vorbind. Merse așa minute în șir, chinuindu-se să-și descleșteze tălpile din șinele care parcă aveau pe deasupra glazură încinsă. Avea inima cât un purice: dacă venea vreun tren? Tunelul era atât de îngust, încât nici nu avea loc să ferească pe lateral.

Cum-necum, reuși să iasă de acolo. Văzu lumina soarelui și căzu în genunchi, se simți salvat. Cu ultimele puteri, alergă spre o terasă ce se întrezărea la câteva sute de metri de gura tunelului, la liziera pădurii. Se miră că nu se auzea muzica, iar singurele lumini erau tot de la niște torțe, ce flancau terasa. O fi vreo terasă cu specific medieval, sau chiar mai rău, epoca de piatră, își spuse după ce se apropie de terasă și-și dădu seama că decorul era unul cât se poate de…minimalist, ca să nu spună sărăcăcios. Mobilierul din lemn îmbinat, fără cuie, șuruburi, nimic. Cănile și ele din lemn foarte rudimentar făcut, niște bușteni ce păreau a fi fost găuriți cu o piatră ascuțită.

 

Serviți ceva?

Se duse direct la barman, era rupt de sete și de foame. Acesta îl întâmpină cu un zâmbet larg, dar în momentul în care deschise gura, își dezveli dinții stricați.

-Cu ce vă servesc? îl întrebă.

-O limonadă, îi zise, cu limba de-un cot. Și pregătiti-mi și o cafea, vă rog.

-Desigur, zise barmanul, agitându-i apa și lămâia în cana de lemn. Cafea însă mi-e imposibil să vă prepar. Nu avem aparat de cafea, făcu el dând din umeri.

Iși luă resemnat limonada și se așeză la masă, căutându-și instinctiv telefonul mobil. Era primul lucru pe care îl făcea de obicei când se așeza la terasă, mai ales dacă era singur la masă. Faptul de a naviga pe rețelele sociale preferate îl făcea să se simtă mai puțin singur la masă. Se scormoni în toate buzunarele, dar telefonul, ia-l de unde nu-i.

Se uită pe degetul inelar, căci iși aminti de Ilinca lui cea surâzătoare. În loc de verigheta din aur alb, avea una din plastic, zgârâiata și vai de ea. În momentul acela, începu să se panicheze. Totul era pe dos. Lipsea ceva esențial din lumea în care aterizase fără voia lui. Dar CE?

 

Revelația

Metalul! Îi veni în gând. De la piesele componente ale telefonului, până la șinele de tren, aparatul de cafea, verigheta….toate au în componența lor metale sau aliaje metalice. Ba chiar și dinții barmanului. Erau neîngrijiți din cauza lipsei metalului. Cu ce aparatură ar putea lucra un dentist dacă n-ar exista acest component? De aici întregul coșmar – lipsea cu desăvârșire un element esențial: metalul.

Se trezi scărpinându-se la ochi, ca după un vis lung. Iși întinse mâna după telefonul de pe noptieră și răsuflă ușurat când dădu de telefonul mobil. Atinse suportul metalic, cromat al veiozei, apoi iși pipăi verigheta. Erau toate acolo, toate metalele lui dragi.

 

Hale metalice inovative

Îi trecu prin gând cât de puțin s-a gândit la asta, la importanța metalului în viața lui. Gândul îi zbură apoi mai sus, la aliaje metalice precum tabla zincată de pe acoperiș, apoi la halele metalice. Weekendul viitor urma să-și ducă fetița la o asemenea hală metalică, la un loc de joacă generos, gândit și proiectat după cele mai high-tech standarde.

Cei de la Frisomat sunt experți în așa ceva, cu 992 de hale metalice la activ, sunt printre puținele companii de construcții din România care acoperă întreg ciclul constructiv: proiectare, producție, livrare, până la construcție de hale metalice. Ce-i plăcea la ei, pe lângă abordarea minuțioasă a fiecărui proiect, erau inovația și grija pentru sustenibilitate. În cazul soluțiilor oferite de Frisomat, 50% din energia consumată la producția materialelor provine de la panouri solare, căci proiectează halele, minimizând pierderile și reciclează deșeurile.

 

De ce să alegi construcțiile marca Frisomat:

Posibilități nelimitate de personalizare, însă standardizate. E un sistem constructiv modular, așa încât posibilitățile de îmbinare sunt diverse, acoperind o gamă foarte largă de nevoi.

Faci economie de timp și bani – Elementele constructive fiind ușoare, însă foarte rezistente, se economisește la transport (cost/tona transportată), la montaj (nu necesită utilaje grele de manipulare & rapiditate la asamblare), timp scurt de realizare a întregului proiect (clientul începe mai repede amortizarea cheltuielilor, față de construcțiile clasice).

E o soluție completă – Hala metalică este proiectată, produsă, transportată și montată de către Frisomat. Eu ales să integrez foarte multe opționale. Aveam nevoie de uși mari, pentru a permite accesul tractoarelor şi altor utilaje. Aveam nevoie de luminatoare, le-am găsit aici, ai lista poate continua.

Fiabilitate și durabilitate – Materialele și montajul de calitate asigură eliminarea și/sau reducerea costurilor de mentenanță pe toată durata de utilizare/hală metalică.

 

Un loc de joacă de poveste

Palat de cleștar? O fi fost pe vremuri. Tehnologia a evoluat, la fel și locurile în care copiii adoră să se joace, să viseze. Așa e centrul de activități recreative unde urma s-o ducă pe fetiță, în preambulul petrecerii de ziua ei, pe care i-o organizau seara. Amplasat într-o hală metalică, locul respectiv punea la dispoziția copiilor un spațiu de joacă de 288 de mp, destinat celor mai antrenante petreceri și celor mai interesante activități, care să-i lase pe cei mici cu o sumedenie de amintiri frumoase, unice și demne de repetat.

Inutil să mai spunem că totul se desfășura în condițîi de confort și siguranță pentru copii, locația fiind creată să reziste, să fie un mediu sigur pentru cei mici și cei mari. Aveau să participe la tot felul de activități și workshop-uri, copiii având la dispoziție o lume întreaga de tuneluri, corturi, căsuțe, experiențe senzoriale, într-un loc de basm, unde sunt liberi să alerge, să învețe, să se joace, să râdă și să viseze.

 

Frisomat – Partener de încredere pentru afaceri de succes

Dar dincolo de partea care ține de poveste și de vis, hala metalică în care cei mici și cei mari urmau să se joace și să se distreze trebuia să fie rezistentă și conformă cu normele în vigoare. Materialele de construcție folosite de Frisomat au fost testate de către instituții certificate, sunt conforme cu normele Uniunii Europene și nu afectează sănătatea oamenilor, pentru că materialele folosite nu sunt nocive, astfel încât orice proiect hală metalică are premisele perfecte pentru a găzdui o afacere de succes. Putem vorbi chiar de o strat suplimentar de confort și siguranță, dat fiind că halele metalice realizate de cei de la Frisomat oferă protecție împotriva zgomotului, de exemplu închiderile oferă protecție prin coeficienții de absorbție acustică certificată 25 – 30 db, în funcție de grosimea tipurilor de panouri folosite.

Mai mult, cele 35 000 de proiecte realizate la nivel global au dovedit că se pot face extinderi atât pe lungime, datorită proiectării inițiale și al sistemului inteligent de montaj, cât și pe lățime, așa încât locul de joacă are toate șansele să se extindă pe viitor, mai ales că se afla amplasat lângă o zonă în continuă dezvoltare, cu familii cu copii mici, dornici de spații de joacă.

Cu o asemenea constructie fiabilă și sigură, nu se îngrijora deloc, ba dimpotrivă, număra zielele până la aniversarea celei mici, care va începe cu o sesiune de joacă de neuitat. Slavă Domnului că există metal pe lume și că ceea ce visase el era doar un coșmar!

Dar tu? ți-ai putea imagina o viață fără metal? Te aștept în secțiunea de comentarii!

Foto via Frisomat.ro, prelucrare Canva

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2022.

Sponsor:

hale metalice frisomat

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *