Skip to content

Ce frumos se coace prăjitura cu Regele Leu pe fundal!

Disney  e un univers întreg, atât pentru copii, cât și pentru adulți mai mult sau mai puțin nostalgici. Trebuie să mărturisesc că n-am fost niciodată o ferventă admiratoare a prințeselor Disney, cu tot cu rochiile lor de bal spectaculoase sau cu poveștile romantice în care erau implicate. Ce m-a pasionat însă dintotdeauna sunt poveștile animalelor Disney, atât de înduioșătoare, fiecare în felul ei. Povești în care animalele sunt vorbitoare, personificate, cu eroi care trag de timp prin subterfugii și cu dușmani care devin încrezători în forțele lor, pentru a se vedea, la finalul poveștii, nevoiți să se retragă acoperiți de rușine, cu coada între picioare. Preferatele mele din lumea Disney au fost Pisicile Aristocrate,  Cartea Junglei și, mai mult decât toate, Regele Leu.

Moștenire, sânge și alianțe

Este și greu să nu iubești Regele Leu de Elizabeth Rudnick, o fascinantă poveste despre maturizare, sacrificiu, iubire și familie. Ne amintește că dușmanii pot să împrumute chipul unui prieten și că nu țin cont de moștenire, sânge și alianțe, orbiți de o furie rece și nedreaptă, dureros de vizibilă, chiar și în ochii unui rege. Chiar dacă îi acoperi cu prezumția de nevinovăție și încerci să îi ții aproape, că poate-poate se vor schimba, “realitatea” din poveștile Disney arată că aceasta este, de fapt, varianta greșită. În Regele Leu, liderul înțelege că trebuie să fie în primul rând înțelegător și iertător, să își mențină familia unită și membrii haitei aproape.

Intriga din povestea Regele Leu se întinde pe mai multe planuri, în mai multe scene, în care adrenalina atinge cote maxime pentru noi, ascultătorii audio book-ului.

 

O actriță iconică, depănând o poveste iconică

Povestind narațiunea lui Rudnick, regretata actriță Stela Popescu descrie un minunat peisaj verbal al tărâmurilor unde leii domnesc. Cu vocea ei caldă și voioasă, Stela Popescu le face cunoștință ascultătorior cu Regele Mufasa și cu regina sa, Sarabi, precum și cu ziua în care îl prezintă pe nou-născutul Simba regatului lor. De-a lungul poveștii, Stela Popescu menține un ritm constant și alert, tinandu-i pe ascultatori cu sufletul la gură, dornici să afle mai mult despre pățaniile simpaticilor lei. Destinul lui Simba, de la un prinț naiv până la fiul pierdut și apoi la întoarcerea ca rege nu are cum să nu te cucerească. În timp ce personaje precum Timon și Pumbaa au tonuri umoristice în voce, alții, precum Scar și Shenzi, au un timbru al vocii mai întunecat. Experiența actoricească a Stelei Popescu strălucește cu adevărat în acest minunat audio book, în timp ce deapănă o poveste înduioșătoare.

Simba realizează că familia și prietenii sunt mai importanți decât puterea și succesiunea la tron. Mai realizează și faptul că greșelile pot apărea oricând și că e mai bine să repari o greșeală, decât să o ignori.  În vreme ce, la începutul poveștii, Rafiki îl prezintă pe Simba, puiul abia născut al regelui Mufasa și al reginei Sarabi, la o adunare a animalelor de la Pride Rock, fratele mai tânăr al lui Mufasa, Scar, realizează că nu va fi el cel care va moșteni tronul, ci Simba. De aici se naște intriga, căci plănuiește să îl ucidă pe Simba și pe Mufasa, pentru a-și asigura succesiunea la tron. El are propriul plan în legătură cu viitorul ținutului.

Tânărul leu Simba îl venerează pe tatăl său, regele Mufasa, și își asumă rolul de viitor conducător. Însă, nu toți cei din regat se bucură de venirea pe lume a puiului de leu. Lupta pentru autoritate și putere în regatul din Pride Rock este plină de trădare, dramă și tragedie, iar micul Simba ajunge să fie exilat. Ca în alte povești, Simba se înconjoară de prieteni, care de care mai haioși, și de aici vine, de fapt, adevărata lui putere. El va lupta pentru a-și lua înapoi ceea ce este de drept al lui, succesiunea la tron.

În momentul în care regele Mufasa e ucis pe neașteptate, tânărul Simba se învinovățește. Nefiind în stare să dea față cu familia sa, el fuge, părăsind ținutul Pride Lands, care cade în ghearele unchiului său malefic, Scar. Câțiva ani mai târziu, tânărul leu trebuie să facă o alegere. Își va cere drepturile la ținutul său natal sau îi va întoarce spatele în vremuri tulburi?

 

De ce ai asculta un audio book?

Chiar dacă mulți dintre voi ați văzut poate ecranizarea după cartea lui Rudnick, prezența multor feluri de animale în audio book va atrage noi ascultători, cred. Chiar dacă sunteți deja familiari cu povestea regelui leu, audio book-ul vă va surprinde prin felul în care curge povestea, fără a omite aproape nimic, de la început la sfârșit, capturând fiecare moment important, legând toate personajele prin fire invizibile.

Ceea ce face povestea mai ușor de urmărit, fie că o ascultă copiii, înainte să adoarmă, fie că o ascultă adulții, în timp ce aleargă sau fac naveta.
Sau, și mai bine, părinții o pot asculta împreună cu cei mici, cum am făcut noi, în timp ce așteptam să se coacă prăjitură preferată (a mea, nu știu la ce vă gândeați). Așa am fost scutită de corvada de a-i citi o poveste și am putut să mă ocup de altele prin bucătărie, trăgând cu urechea la povestea regelui leu. Iar cel mic a fost cel mai câștigat. Până la urmă, o poveste Disney merită timpul nostru, nu-i așa?

VOXA, vocea cea doxă care deapănă povești

Audio book-ul Regele Leu l-am ascultat de la VOXA, acea voce doxă, gata să-mi picure în urechi povești fascinante. În VOXA găsești cărți din peste 15 categorii, iar multe dintre ele au în spate vocile unor actori precum Mihai Călin(Gândește ca un călugăr), Oana Pellea (Micul Prinț), Șerban Pavlu(Pacienta Tăcută), sau regretata actriță Stela Popescu (Seria Disney – Tinkerbell, Ratatouille, Nemo, Regele Leu etc.). Poți asculta o mulțime de cărți pentru copii, doar la un click distanță.

 

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de primăvară 2022.

Sponsor:

 

 

 

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *