Am prieteni care strâmbă din nas când aud de produse second hand, preferă să-și cumpere haine de o calitate îndoielnică, să se îmbrace de parcă ar fi fost trași la xerox, doar de dragul de a avea ceva nou pe ei. Eu, dimpotrivă, mă dau în vânt după second-uri, nu refuz niciodată o afacere bună, chiar dacă sfârșesc prin a-mi cumpăra mai multe haine decât aș putea să port vreodată. Îmi face plăcere să le dau mai departe când se adună prea multe, astfel încât povestea hainelor să meargă în mod firesc mai departe. Dar să vă spun mai bine ce înseamnă pentru mine să fac o afacere bună pe zona de vestimentație.
Foto via second-hand.ro/Pagina de Facebook
Preț mic, plăcere mare
Pentru mine, să iau la pas și la puricat magazinele charity, să vânez o rochie creată de un anumit designer de pe un magazin online sau să caut prin târguri de vechituri nestemate ascunse e o adevărată distracție. Când se întâmplă să găsesc (și se întâmplă destul de des, căci am ochiul format) un diamant în praf, a se citi o piesă vestimentară pe gustul meu, e ca și cum aș fi găsit o comoară.
Un produs second hand costă doar o mică parte din cât costă unul nou. Dacă vei cumpăra de la second hand, vei economisi o grămadă de bani, ceea ce se traduce în mai mulți bani pe care poți să-i cheltui pe alte lucruri pentru sufletul tău.
Asta înseamnă pentru mine să fac o afacere bună. Plus că nu știu niciodată care va fi următoarea comoară, așa că sunt mereu cu adrenalina la maxim.
Unii își iau doza de adrenalină dându-se cu parapanta sau făcând bungee jumping. Pe când eu simt că trăiesc la maxim în momente precum cele pe care vi le-am descris mai sus. Stiu, sunt o ciudată! Adevărul e că există atât de multe motive să-mi fac cumpărăturile din second hand-uri încât nu văd de ce nu ai face-o și tu.
Îmbrăcămintea second hand are adesea o calitate mai bună
Hainele second vin dintr-o eră în care calitatea prima în fața cantității. Asta se aplică mai ales în cazul hainelor și mobilei. Hainele vintage sunt create să dureze. Poate de asta magazinele cu haine vintage au înflorit. Toate hainele acelea din anii ’70, ’80, ’90, 2000 încă există, și sunt într-o condiție grozavă.
Eu port adesea hanorace second hand, așa că am o colecție impresionantă de hoodies de firmă, pe care le port cu drag. Pe unele le ador pentru textura călduroasă și moale, în care îmi place să mă înfășor într-o seară friguroasă, pe altele le port pentru designul lor futurist, pe altele le iau la alergat, pe altele la o ieșire pe terasă, cu prietenii.
De dragul meu, dar și de dragul planetei. Moda sustenabilă
Să cumperi de la second e mai sustenabil și va fi oricând opțiunea mai eco-friendly. Pentru simplul fapt că, atunci când cumperi de la second, cruți toate resursele de care ar fi fost nevoie pentru a confecționa acea haină. De pildă, e nevoie de 2700 de litri de apă ca să se producă un simplu tricou din bumbac. Știu, e enorm, și eu m-am șocat când am citit. Un motiv in plus să cumpăr tricouri second hand.
Reutilizarea plasticului, pe de altă parte, e super importantă. Pentru că plasticul durează câteva secole, așa că e vital să fie reutilizat, atunci când se poate. Când cumperi haine second care au în componență plastic, asigură-te că le speli după ce le-ai pus într-o pungă de pânză, ca să nu se împrăștie microparticulele de plastic în circuitul apei.
Dar, chiar mai important decât binele planetei pentru mine e faptul că: