Skip to content

DA hainelor Second Hand! Moda nu cunoaște vârstă

Am prieteni care strâmbă din nas când aud de produse second hand, preferă să-și cumpere haine de o calitate îndoielnică, să se îmbrace de parcă ar fi fost trași la xerox, doar de dragul de a avea ceva nou pe ei. Eu, dimpotrivă, mă dau în vânt după second-uri, nu refuz niciodată o afacere bună, chiar dacă sfârșesc prin a-mi cumpăra mai multe haine decât aș putea să port vreodată. Îmi face plăcere să le dau mai departe când se adună prea multe, astfel încât povestea hainelor să meargă în mod firesc mai departe. Dar să vă spun mai bine ce înseamnă pentru mine să fac o afacere bună pe zona de vestimentație.

Foto via second-hand.ro/Pagina de Facebook

Preț mic, plăcere mare

Pentru mine, să iau la pas și la puricat magazinele charity, să vânez o rochie creată de un anumit designer de pe un magazin online sau să caut prin târguri de vechituri nestemate ascunse e o adevărată distracție. Când se întâmplă să găsesc (și se întâmplă destul de des, căci am ochiul format) un diamant în praf, a se citi o piesă vestimentară pe gustul meu, e ca și cum aș fi găsit o comoară.

Un produs second hand costă doar o mică parte din cât costă unul nou. Dacă vei cumpăra de la second hand, vei economisi o grămadă de bani, ceea ce se traduce în mai mulți bani pe care poți să-i cheltui pe alte lucruri pentru sufletul tău.

Asta înseamnă pentru mine să fac o afacere bună. Plus că nu știu niciodată care va fi următoarea comoară, așa că sunt mereu cu adrenalina la maxim.

Unii își iau doza de adrenalină dându-se cu parapanta sau făcând bungee jumping. Pe când eu simt că trăiesc la maxim în momente precum cele pe care vi le-am descris mai sus. Stiu, sunt o ciudată! Adevărul e că există atât de multe motive să-mi fac cumpărăturile din second hand-uri încât nu văd de ce nu ai face-o și tu.

 

Îmbrăcămintea second hand are adesea o calitate mai bună

Hainele second vin dintr-o eră în care calitatea prima în fața cantității. Asta se aplică mai ales în cazul hainelor și mobilei. Hainele vintage sunt create să dureze. Poate de asta magazinele cu haine vintage au înflorit. Toate hainele acelea din anii ’70, ’80, ’90, 2000 încă există, și sunt într-o condiție grozavă.

Eu port adesea hanorace second hand, așa că am o colecție impresionantă de hoodies de firmă, pe care le port cu drag. Pe unele le ador pentru textura călduroasă și moale, în care îmi place să mă înfășor într-o seară friguroasă, pe altele le port pentru designul lor futurist, pe altele le iau la alergat, pe altele la o ieșire pe terasă, cu prietenii.

 

De dragul meu, dar și de dragul planetei. Moda sustenabilă

Să cumperi de la second e mai sustenabil și va fi oricând opțiunea mai eco-friendly. Pentru simplul fapt că, atunci când cumperi de la second, cruți toate resursele de care ar fi fost nevoie pentru a confecționa acea haină. De pildă, e nevoie de 2700 de litri de apă ca să se producă un simplu tricou din bumbac. Știu, e enorm, și eu m-am șocat când am citit. Un motiv in plus să cumpăr tricouri second hand.

Reutilizarea plasticului, pe de altă parte, e super importantă. Pentru că plasticul durează câteva secole, așa că e vital să fie reutilizat, atunci când se poate. Când cumperi haine second care au în componență plastic, asigură-te că le speli după ce le-ai pus într-o pungă de pânză, ca să nu se împrăștie microparticulele de plastic  în circuitul apei.

Dar, chiar mai important decât binele planetei pentru mine e faptul că:

Hainele vintage sau second hand sunt pentru mine o formă de exprimare

Mai știți piesa Madonei: Express Yourself? Ea se exprima prin muzică și dans, printre altele. Eu, prin haine. Piesele vintage pot fi ciudate, unice și frumoase. Șansele sunt ca, dacă îți găsești ceva să-ți placă, să fie unicat. Cum stilul retro e din nou la modă,  e și un mod de a ieși în evidență, mai ales când porți creația unui designer sau o piesă unicat, care întoarce capetele. Nici nu mai știu câte complimente am primit pentru ținutele mele, majoritatea luate de la second.

Și asta nu e de azi, de ieri, ci încă din copilărie, când strâmbam din nas la puloverele pe care mi le făceau cadou ai mei și preferam să-mi dea banii în mână să pot să-mi  aleg eu hainele.

În liceu, îmbrăcămintea a devenit motiv de drame. Norocul meu că apăruseră o grămadă de magazine second hand și outleturi, așa că puteam să mă îmbrac conform gusturilor mele muzicale pe bani puțini, așa că am scăpat fără să mă transform într-o drama queeen din zona fashion, cum au pățit unele prietene de-ale mele.

În facultate gusturile mi s-au sofisticat și garderoba mea ducea spre stilul dark academia, cu tonuri de alb, negru și gri, cu piese clasice și oversized.

Pe urmă, am lăsat etapele sufletului meu și influențele din artă să îmi modeleze ținutele, rezultatul fiind un stil variat și colorat, care nu se teme de extreme. Stil de femeie independentă, cum ar veni.

În tot acest parcurs, magazinele second hand mi-au fost aproape, ele fiind principala mea sursă de cumpărături wow și de inspirație.

Iată un exemplu de ținută cu care aș ieși cu prietenii de ziua mea, să-i cinstesc cu o pizza și cu ceva de băut. Piesele sunt toate de pe Second-Hand.ro.

Colaj realizat din imagini via Second-Hand.ro

Să cumperi haine second hand e mai ușor ca oricând

Cu magazine ca Second-Hand.ro, e mai ușor ca oricând să cumperi haine direct de pe telefonul tău sau de pe laptop.

Second-Hand.ro e in același timp second hand și outlet CHIC & SMART cu produse unice și originale de îmbrăcăminte, încălțăminte, genți și accesorii pentru femei și bărbați.

Tot ceea ce găsești în outlet este ales cu grijă față de trenduri, dar și cu respect față de ține, ceea ce face ca produsele de pe Second-Hand.ro să fie în stare perfectă și să nu aibă defecte.

 

Dar tu? Ce motive ai să-ți cumperi haine de la second hand? Ai găsit vreo comoară vestimentară în ultima vreme? Spune-mi despre ea!

 

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de primăvară 2022.

Sponsor:

 

 

 

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *