O intrebare care ma bantuie de cativa ani. Inainte de a-i da nastere puslamalei mele mici si adorabile, n-am avut niciodata probleme cu greutatea. Ba dimpotriva, prietenele ma intrebau cum de nu ma ingras, “zici ca slabesti mancand“, mai ales ca la iesirile noastre in oras de vineri seara eram in sare “sa duc” o pizza medie de una singura.
E de la sine inteles ca nu-mi trecea prin cap sa slabesc, ardeam totul, ca o torta vie. Sportiva n-am fost niciodata, dar eram o fire foarte mobila, mereu pe drumuri, activa, prezenta. Umblam mult pe jos, si in pasi repezi, nu catinel, cu mainile la spate, ca batranii.
Ei, totul s-a schimbat odata cu perioada de dupa sarcina. Viata mi s-a mutat pe canapea, pofta de dulce si-a intrat puternic in drepturi, poate ca sa mai pompeze putina endorfina in viata mea care devenise, trebuie sa recunosc, destul de plictisitoare. Si, ce sa vezi, eu, care nu avusesem in viata mea probleme cu greutatea, am ajuns sa observ de la saptamana la saptamana cum kilogramele se asezau cuminti, unele peste celelalte.
Am ajuns la plus 12 kilograme. Nu eram chiar supraponderala, dar la limita tot eram. TREBUIA sa slabesc.
NU infometarii – cum slabesti usor
Prima tentatie a fost sa ma infometez ca sa slabesc rapid. Am incercat cateva zile (vreo doua), dupa care foamea strunita isi intra in drepturi ca o furtuna de iulie si mancam cantitati industriale la aceeasi masa.
Am incercat intermittent fasting, incercam sa fac pauze de 16 pana la 24 de ore in care sa nu mananc nimic, puteam sa beau doar cafea neindulcita si apa. Cum obisnuiesc sa dorm in jur de 7 ore pe noapte, nu mai mult, imi ramaneau o gramada de ore in care sa fac foamea. Postul intermitent n-a functionat la mine, asadar.
NU dietei disociate
Dietele disociate presupun sa mananci aceeasi grupa de alimente timp de 4 zile, bazandu-se pe faptul ca la un moment dat ti se face lehamite sa tot mananci aceeasi chestie, asa ca vei manca din ce in ce mai putin. Toate bune si frumoase, atata doar ca la finalul dietei nu exista faza de mentinere, asa ca esti tentat sa combini alimente ca “nu se pupa”, cum ar fi carne plus cartofi, asa ca ajungi rapid la efectul jojo.
DA dietei Rina
Ei, dupa multe diete care clar nu mi se potriveau, am reusit si eu sa slabesc. Fara sa simt ca ma privez de la alimentele mele preferate, ba dimpotriva, senzatia a fost, cat am tinut dieta Rina, ca mananc sanatos.
Am gasit acest tabel Rina pe uncorpsanatos.ro, dupa care m-am ghidat cat timp am tinut dieta.
Este in fapt tot un fel de dieta disociata, dar disocierile sunt pe cate o zi si dieta e mult mai permisiva, ai voie sa mananci inclusiv prajitura :P. Incepi cu ziua de proteine, pe urma amidon, carbohidrati si vitamine.
Primele 4 zile au fost cele mai grele. Pana mi s-a obisnuit creierul ca poate sa manance doar o data la 4 ore, fara snackuri intre mese, fara sucuri, fara shake-uri, fara nimic. Pe urma, m-am obisnuit cu ideea si, chiar daca am mai trisat spre final, timp de 3 luni am reusit sa slabesc 12 kilograme.
Partea frumoasa e ca Rina are si o dieta de mentinere, asa incat dieta se intinde pe luni intregi. Ce a facut, in cazul meu, a fost sa imi schimbe mentalitatea in ceea ce priveste alimentatia.
Am aflat, pe pielea mea, ce combinatii de alimente sunt interzise, asa ca daca mi-e pofta de branzeturi n-o sa ma arunc la un cascaval pane, ci o sa mananc niste brie cu struguri, sau daca vreau sa mananc carne, imi fac o friptura cu salata.
Asta a fost lupta mea cu kilogramele, fara prea mult sport, fara infometare, doar disciplina si perseverenta. Si schimbarea mindset-ului. La voi ce a functionat?
Foto via Unsplash.com
Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.