Skip to content

E o simplă stare de spirit

Nu stiu alții cum sunt, dar eu știu că am avut o perioadă în care am aflat pe pielea mea ce înseamnă să-ți intre frigul în oase. Eram studentă, stăteam în gazdă la o bătrână, și tremuram. De frig. Eu cu o prietenă, în camera de la etaj, zgribulind de frig, în timp ce bătrâna ne dădea lemne cu porția. Pentru că ne încălzeam, când aveam ocazia, cu un braț de lemne, la o sobă de teracotă ce se înălța până în tavan. Îmi amintesc că mă pitulam sub plapumă și așteptam cuminte să mi se încălzească picioarele, ca să pot adormi în sfârșit. Odată am stat așa vreo două ore și tot reci îmi erau. Am luat o bucată de cărămidă din sobă, am împăturit-o într-un prosop vechi și am pus-o la picioare. Abia așa am reușit să mă încălzesc.

Ei, după o asemenea experiență, care a durat, culmea, o iarnă, altfel te uiți la certificatul energetic când vine vorba să-ți cumperi o casă. Anul trecut am făcut pasul cel mare. Mi-am cumpărat apartament. Printre primele lucruri la care m-am uitat a fost certificatul energetic. Clasa B, elegant, strat de polistiren extrudat de 13 cm, pentru pereți exteriori, 20cm pentru acoperiș și 5cm pentru padoseală. Am înțeles că la pardoselă poate diferi grosimea stratului, în funcție de adâncimea pânzei freatice. Dar cum stau la etajul 1, pardosela e suficient de caldă încât fetița mea să se joace pe covor fără să-mi fac probleme că s-ar raci.

La momentul cumpărării apartamentului, nici nu știam că există conceptul de termoviziune a clădirii, care prezintă fără urmă de îndoială o situație a pierderilor de căldură la un anumit moment dat și în anumite condiții climatice: umiditate relativă, temperatura interioară și exterioară, radiație solară. Aș fi putut testa mult mai în detaliu noua locuință cu o asemenea unealtă. Cu toată viziunea mea, nu m-am gândit la momentul acela la termoviziune. Care m-a costat ceva la capitolul geamuri, așa cum se va vedea în continuare.

Cum vânturile reci se întețesc în sezonul rece, un mare semn de întrebare erau ferestrele. Pe care, după câteva zile de vânt puternic, ger, și orice altceva ar putea aduce o iarna adevărată, m-am decis să le schimb într-un viitor nu foarte îndepărtat cu o tâmplărie cu 3 foi de geam, de preferat cea utilizată pentru case pasive. Astfel mă voi izola cât de bine se poate. Dar nu de semenii mei, să ne-nțelegem. Ci doar de frigul tăios care intră pe sub geamuri. Brrr.

O altă îmbunătățire pe care plănuiesc s-o aduc locuinței din dotare, dar asta în viitorul ceva mai îndepărtat, va fi să achiziționez un recuperator de căldură. Stiu, sună ca vreun super erou de film, dar ce face, pe scurt, este să reîmprospăteze aerul din încăpere. Cu ajutorul acestuia nu va mai fi nevoie să deschid geamurile concomitent cu reducerea consumului de energie. Smart, right?

Ce pot spune după un an de locuit în apartament este că, în mare, sunt mulțumită de performanța lui energetică. Cea mică se poate desfășura în voie pe covor, cu zecile ei de jucării cu tot. Facturile sunt decente, oricât ar fi iarna de grea, termostatul arată în jur de 21-22 de grade. Când am venit cu cea mică de la maternitate, aveam tendința să măresc temperatura pe la 23-24 de grade, dar m-am documentat mai bine și bebelușii nu au nevoie de mai mult de 21 de grade ca să se simtă confortabil. E chiar contraindicat să mărești temperatura când ai bebe în casă.

Îmi amintesc uneori de vechea mea încăpere în care am dat față în față cu FFRIGUL și mă afund și mai mult în fotoliu, recunoscătoare că trăiesc într-o locuință performantă energetic, în care nu trebuie decât să învârt butonul centralei pentru a face cald în casă. E nu numai o diferență de temperatură, o e diferență de stare de spirit. Unde în încăperea de coșmar din studenție eram tristă și zgribulită, concentrându-mă mai tot timpul pe faptul că trebuie să mă încălzesc cât mai repede, acum sunt relaxată, mai zâmbitoare, mai optimistă. Nu mai trebuie să te concentrezi pe faptul că ți-e frig, așa încât mintea e liberă să se focuseze pe lucrurile cu adevărat importante. Cum ar fi familia, munca, o carte bună, o muzică dulce. E incredibil cât de mult îți poate schimba căldura starea de spirit.

Imagine realizata cu Canva.com

Antonio, fa caldo! Vă mai amintiți celebra reclamă? Ei, dacă nu aveți vreun Antonio la dispoziție, vi-i recomand cu CĂLDURĂ pe cei de la Enermed Impex SRL Bucureșți, o companie formată din experți în certificare energetică, audit energetic și termoviziune clădiri sau termografie pentru clădiri, cu mulți ani de experiență în domeniu. E unul din marile privilegii ale omului modern, să stea relaxat în locuință sau la birou, în clădiri performante din punct de vedere energetic, în care să trăiască așa cum îi place, fară ca frigul să îi pătrundă în casă și în oase.

Voi încheia în aceeași notă cu începutul, cu titlul adică. E o simplă stare de spirit. Să te bucuri de căldura și confortul casei tale. O stare de spirit care te ia și te învăluie, și te lasă să cutreieri liber întreagă locuință, fără să fii nevoit să te retragi într-o cameră, bucurându-te de senzația de căldură pe interior și pe exterior.

Articol scris pentru SuperBlog 2019.

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *