Skip to content

Luminile orașului din ceață

O dimineață de noiembrie ca oricare alta, atâta doar că e învăluită în ceață. Oameni lovindu-se unul de altul, prelingându-se ca orbii pe trotuare, căutându-se degeaba cu privirea. Mașinile se perindă pe șoselele orașului, cu farurile aprinse. Căci ceața e atât de deasă încât de-abia se întrezărește ceva de la un metru distanță. S-o tai cu cuțitul, vorba aceea, îmi trece prin minte. Nici nu-mi trecu bine gândul, că în față îmi apare ca de nicăieri un bărbat înalt, cu mantie neagră pe umeri, cu o sabie lungă în teacă, o mască pe ochi, intunecată și ea, că să nu facă notă discordantă cu întreaga ținută.

“Hopaaa, să vezi că e Darth Vader”, gândii.

Clujul in noapte, fotografie din arhiva personala


-Aveți cumva un foc? mă întrebă bărbatul. Credeam că mi-am luat bricheta cu mine, dar se pare că am uitat-o din nou. Zicând acestea, își întoarce buzunarul pe dos, demonstrativ.

-Nu fumez, îmi pare rău. De fapt nu-mi pare rău, o dreg. Dar, fie-mi scuzată curiozitatea, a cam trecut Halloweenul, care e prilejul pentru care v-ați costumat în Darth Vader?

-Nu m-am costumat, chiar sunt Darth Vader. Nu te gândeai dumneata că e o ceață s-o tai cu cuțitul? Ei, n-am cuțit, dar am o sabie. Daca vrei, îți arăt.

-Nu, nu, vă rog! îl întrerup cu un râs nervos. Dar apropo. De unde știți la ce mă gândeam?

-E simplu. 90 la sută dintre cei care trec la momentul ăsta pe trotuar s-au gândit la asta. Erau destul de mici șansele să greșesc, nu? Dar știți care e partea frumoasă cu ceața? E de ajuns să ridici puțin privirea și…luminile orașului sunt toate acolo. Centrul Clujului a fost întotdeauna locul cu cea mai mare densitate de reclame LED pe metru pătrat.

Ridic privirea și într-adevăr: chiar deasupra noastră strălucea intens o imensă firmă luminoasă, cu contururi strălucitoare pe fond negru. Mai multe cercuri concentrice străluceau intermitent pe fondul întunecat, așa încât, dacă te uitai la ea câteva secunde în șir, cu ochii subțiați, parcă erai într-un vis.

-Sweet dreams are made of this…mă trezii fredonând.

-Hehe, da, e de vis, mai ales așa, cum se vede strălucind prin ceața asta deasă. Uite și crucea aceea de farmacie de la colț. Are și verdele acela specific, dar au adăugat și un albastru electric. Cele doar cu verde sunt plictisitoare, nu crezi?

-Eh, viitorul va arăta puțin altfel, și în materie de tehnologie Led urbană, tot ce ține de reclame luminoase, afișaje led farmacii, totemuri parcări, etc. 3D-ul este viitorul în tot ce înseamnă vizual. Se vă regăsi și în afișajul urban, cât de curând, prezic eu.

-Îmi îngăduiți să fiu puțin mai tehnic? mă întrebă bărbatul cu un zâmbet.

-Un Darth Vader pasionat de tehnologie, râd eu.

-Unele dintre firmele luminoase sunt pur și simplu cumpărate din Asia. Cele mai de calitate însă le poți vedea de la distanță mai mare, sau chiar prin ceața asta deasă. În cazul celor produse de SmarSoft, de pildă, orice dimensiune înseamnă alegerea unui dotpitch potrivit, în funcție de distanța de vizibilitate, structura dorită, tipul de informație afișat și aplicația în care se integrează afișajul.

Imagine via Smarsoft.ro


-Hmm, interesant. Pai unicitatea e cea care contează în orice. Așa cum arhitectura unei clădiri te frapează prin nota de unicitate, chiar dacă e integrată într-un curent mai larg, baroc, romantic, gotic, modern, și reclamele luminoase trebuie să vină cu un concept puternic, în spatele vizualului.

-Adevărat, făcu Darth Vader de oraș. Conceptul din spatele lor este de multe ori un controller, adică un dispozitiv de comandă, cum ar fi un calculator, care transmite informații către suprafața de afișare cu LED-uri.

-Bun, și acum, că tot mi-ați dat o uimitoare lecție de tehnologie pentru care vă sunt recunoscătoare, spuneți-mi totuși care e rațiunea din spatele faptului că vă plimbați pe centru la ora asta, îmbrăcat în Darth Vader.

-Fie, îmi voi dezvălui secretul, deși nu se cade în cazul uneui asemenea personaj, râse el. Știți că vineri a fost Halloween-ul. Ei, ne-am distrat așa bine la petrecere, încât am stabilit cu prietenii să repetăm și în seara asta, și, de ce nu, să o facem și mai lată.

-Parcă-mi plăcea mai mult varianta Darth Vader apărut de undeva din ceață, cu o sabie de lumină, vorbindu-mi despre lumină. Lumina orașului desigur.

-Lumina fie cu tine! mi-o întoarse și se îndepărtă prin ceață, ca și cum n-ar fi fost.


Articol scris pentru SuperBlog 2019.

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *