Skip to content

Unde am parcat, o casă am și proiectat

Mă tot uitam pe geam, dar nimic nu prevestea terenul de la marginea pădurii, la limita dintre intra și extravilan, cu utilități pe-aproape și cu carte funciară curată despre care scria în anunț. Treceam în schimb printre niște blocuri atât de apropiate unele de altele, încât puteai, din livingul personal, să-i schimbi canalul TV vecinului din blocul de vizavi. “Iar un anunț mincinos, nimic neobișnuit”, mi-am spus.

-Mai avem mai puțin de 2 kilometri, mă anunță soțul, de parcă mi-ar fi ghicit gândurile.

-Super, că deja m-a apucat iar foamea, îl anunț mângâindu-mă pe burta umflată ca un balon.

-Ia niște apă, mă îmbie el. Îmi întinse sticla și mă privi cu ochi mari cum dau mai bine de jumătate pe gât. Hei, mai încetișor, n-avem toaletă publică pe-aici, remember?

M-am oprit instant din băut, deși la ce sete aveam, aș fi dat-o gata în următoarea clipită. Noroc că peisajul se schimbase de-acum și în locul blocurilor înghesuite răsăriseră niște păduri semețe de toată frumusețea, de o parte și de alta a drumului.

-Suntem în sat Tăuți, județul Cluj, mă anunță soțul imitând tonul celor care anunțau stațiile de tren.

Trasei aer în piept, se simțea aer de pensiune deja, deși abia ce lăsasem în urmă Floreștiul cel aglomerat. Trecem în viteză pe lângă o mănăstire, apoi o cotim pe o ulicioară parțial asfaltată, străjuită de case micuțe, care o lua în sus. Noroc că avem motor 4X4.

-Doamne, ce schimbare de peisaj! Parcă am fi ajuns pe dulcele plai mioritic, aaa, uite, și o turmă de capre. Ce mai, e ca într-o poveste. Uite, și la ăsta micu’ îi place. Îmi țin mâinile pe burtă și simt niște bocănituri moi dinăuntru. Ți-aș pune mâna pe burtă să-l simți și tu, dar mi-e că tre’ să o ții pe volan.

-Da, trebuie să vă plimbe cineva și pe voi. Mai ales spre terenul de la liziera pădurii, pe care se va ridica cândva casa visurilor noastre. Care va fi…aici! făcu el parcând mașină.

Un teren verde, imens, împrejmuit regulamentar, se lățea la marginea pădurii, pe o culme de deal, scăldat în soarele dimineții de parcă ar fi fost placat cu aur.

-E chiar mai bine decât în anunț! aplaud încântată. Mă și văd stând pe verandă cu cel mic gângurindu-mi în brațe, și tu crăpând niște lemne pentru șemineu în curte.

-Bun, și dacă tot ne place terenul, hai să visăm puțin și la casa în sine. Eu îmi doresc o construcție pe zidărie masivă. Știi, în zonă sunt vânturi puternice, furtuni și toate cele. Casa va avea o amprentă la sol de 126 mp, şi o suprafață utilă de 97 mp, edificată pe un teren cu dimensiunile 13.2 m x11.4 m.

-Iar eu îmi doresc să aibă neapărat partea de sus din lemn, ceva rustic, care să arate a casă de vacanță, îmi țugui eu buzele.

-Nu vreau să te supăr, așa că vom merge pe o casă construită pe structură mixtă, din beton şi zidărie portantă la parter, şi structură uşoară din lemn pentru etaj. Exteriorul poate fi placat  cu caramidă aparentă, gletuită şi tencuită (este mai ieftină, mai subțire, nu are rol de suport structural ci doar decorativ asigurând şi o bună izolație termică/hidro).

-Prea multe detalii tehnice, îl întrerup cu un gest al mâinii. Eu vreau o  fațadă frumoasă, marcată de contraste, cu aceleași detalii de piatră şi lemn care să-i fascineze pe prietenii noștri, când vor veni la noi la un chef monstru, ce o să țină tot weekendul.

-Hehe, după ce se naște ăsta micu’ n-o să-ți mai ardă ție de chefuri!

-Fie, atunci punem de-o cloacă între mămici, admit eu. A, și încă ceva ce-mi doresc tare de tot. Vreau ca atât livingul, cât și dormitorul matrimonial să fie conectate la o terasă spațioasă,  descoperită. Când mă trezesc dimineața poate am chef să iau o gură de aer proaspăt și să văd soarele răsărind de după culmile dealurilor.

-Da, sună foarte frumos, aproape idilic, mă aduse soțul cu picioarele pe pământ. Trebuie să ne alegem cu grijă materialele de contrucții. De la gresie, piatra decorativă în Tăuți pe care o vrei pe peretele cu șemineul, tencuiala decorativă, ferestrele de la mansardă, până la elementele de exterior: pavaj, stâlpii de gard, fiecare detaliu contează.

Imagine din portofoliul VindemIeftin.ro

-Aoleu! Și unde găsim toate aceste materiale la un preț bun și fară prea multă bătaie de cap?

-Spre norocul nostru,  există pe piață Casa de Comenzi Online Vindem-Ieftin.ro, un concept unic în România care intermediază practic achiziționarea materialelor de construcții, scurtând drumul de la producător / importator / distribuitor la clientul final, marfa ajungând de la aceștia direct la clienți, adică la noi, îmi explică. Se evită astfel costul cu depozitarea, manipularea și încă un transport care s-ar regăsi în prețul produsului la depozitele clasice, așa încât se pot face economii de 10-20% la achiziții ce includ produse din mai multe categorii. Și, partea cea mai frumoasă, operezi totul de la biroul tău, cu doar câteva click-uri. Cei de la Vindem-Ieftin.ro garantează o livrare perfectă și rapidă, fară bătăi de cap în cazul clientului. Care client poate să-și vadă liniștit de casa pe care o are de cosntruit, fără să-și bată capul cu erorile care se pot produce la livrare, mai ales când e vorba de materiale fragile.

-Nu știu, dragă, eu nu mă arunc așa, cu capul înainte. Fară să consult înainte câteva recenzii nu cumpăr nimic, oricât de bine ar suna oferta.

-Nu este vreo noutate pentru mine că ești un fel de Toma necredinciosul. O să-ți arat câteva recenzii video ca să-ți înlătur orice urmă de îndoială.

-Așa mai vii de-acasă, îi răspund cu un zâmbet. Oricum, va fi o provocare și simplul fapt de a ne organiza. Eu, cu copilul la sân, scormonind internetul, tu, dând telefoane pentru a afla statusul comenzilor și al lucrărilor. Dar casa de vacanță, cu arhitectura ei la limita dintre rustic și modern, străjuind pădurile Tăuțului, primind în verandă și în interior toată lumina dimineții, curtea amenajată cu gust, toate astea merită orice efort. Plus că, dacă vom cumpăra toate materialele de contrucții online, totul va deveni dintr-o dată infinit mai simplu.

Sus, pe culmea dealului,

Şade fecioru’ omului,

Care-a dat traiul de-oraș,

Pentru-un chef cu ceteraș,

Într-o casă dragă,

În care să se retragă,

Din orașul aglomerat

Să respire aer curat,

La sfârșit de săptămână,

Unde liniștea-i stăpână.

Materiale de contrucții cu zero bătăi de cap,

De pe VindemIeftin au luat,

Așa că a răsărit fără de veste

O căsuță de poveste

Mai repede decât ai crede,

O adoră cine-o vede.

Imagine din arhiva proprie, realizată cu Canva.com

-Hehe, ce poetesă te-ai făcut, de când cu sarcina! Dar ți-am mai explicat, nu mai visa la chefuri cu ceterași, cel puțin nu în următorul an. Mi-l imaginez pe ăsta micu zburdând în voie prin curtea imensă, bătând o minge sau pur și simplu plimbând o lopățică de colo-colo. Nu tu mașini care să-l sacadeze, nu tu poluare, nu tu zgomot urban.

-Nu tu junglă urbană, îl completez, doar o poieniță si multă pădure. Ăsta micu’ e un norocos că va avea așa casă!

-Da, acum, că am visat puțin cu ochii deschiși, hai să ne îmbarcăm înapoi în mașină și să lăsăm minunăția asta de teren în urmă. Te-ai obosit destul, abia mai sufli de la atâta visare.

Mă cuibăresc cu greu în scaunul de mașină, aranjându-mi burta imensă, și pornim înapoi, cu mult mai multe vise la bord și cu imaginea casei de vacanță proiectată pe parbriz. Asta doar pentru că obișnuiesc să visez cu ochii deschiși.

Articol scris pentru a treia probă a Spring SuperBlog 2020.

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *