Skip to content

Coana Mița biciclista, activista și artista

Dacă ar fi să mă identific cu un personaj din vechime, acela ar fi de departe coana Mița biciclista. Din mai multe motive. Unu – era româncă. Doi, era avangardistă și gândea liber; ba mai mult, puțin îi păsa de sprâncenele ridicate cu care o întâmpinau unii. Trei, avea o grijă deosebită pentru mediul înconjurător.

Așa că articolul de față, o frumoasă provocare de la Farmec, va fi o reinterpretare a felului în care trăia coana Mița biciclista, versiunea 2021. Încep prin a vă mărturisi că am grijă de natură așa cum am grijă de mine.

Foto via farmec.ro

Cum mi-am făcut de-a lungul anilor un adevărat ritual de îngrijire ce se întinde din zori până-n seară și include crema hidratantă cu efect de luminozitate, demachiant, gel contur de ochi, mască detoxifiantă, tot un fel de ritual mi-am făcut și din a bifa zilnic câteva activități care să protejeze mediul în care trăiesc. Am convingerea că, preungindu-i puritatea, ne îmbunătățim și noi, implicit, calitatea vieții, a aerului pe care îl respirăm, a apei pe care o bem.

Un gest singular nu înseamnă mare lucru. Când punem umărul împreună la păstrarea unei planete locuibile, putem crea un loc mai curat, mai frumos și mai sustenabil pentru noi și pentru generațiile viitoare.

 

Video bază Pixabay, prelucrare Canva

 

Bicicleta a fost și este vehiculul meu preferat pentru 2021. După cum v-am spus, sunt un fel de Mița biciclista, reinventată. Și partea cea mai frumoasă e că nici măcar nu a trebuit să-mi cumpăr bicicletă, căci în Cluj-Napoca avem stații în punctele cheie ale orașului, chiar și în cartiere. Când e foarte frig sau umezeală mare, circul cu transportul în comun. În oraș avem autobuze electrice, așa că e din nou, un plus pentru mediu.

Truc: chiar și acum, în noiembrie, iau pe mine mai multe straturi de haine, o căciulă care să-mi țină șuvițele rebele acasă și pornesc în drumul meu, pe bicicletă. Așa am reușit să dau jos câteva kilograme, plus că îmi pun sângele în mișcare și mă simt din nou ca la douăzeci și.

Bonus: e cool să mergi pe bicicletă și total inofensiv pentru mediu.

 

Cu toții suntem sătui de teancurile de hârtii pe care le avem de completat din când în când. Risipa de hârtie e una din cauzele de top pentru care pădurile se subțiază pe zi ce trece.

Truc: Am solicitat că toate facturile să fie electronice; oricum le plătesc exclusiv online, așa că nu văd rostul de a primi lunar bucata de hârtie în cutia poștală. Ba mai mult, am convins-o și pe bunica să treacă la factura electronică. Bine, am făcut eu cont în numele ei, dar ideea că îi poți și tu convinge pe cei mai puțin familiarizați cu tehnologia să treacă pe digital, ajutându-i.

 

Reciclarea e unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le pot face pentru a susține un viitor verde. Că tot se apropie momentul (amenințător, recunosc) curățeniei generale de dinainte de sărbători, e momentul perfect să eliberez casa de lucrurile nefolositoare pentru mine și să le donez/reciclez.

 

Eu aveam vreo trei păpuși și câteva jocuri toată copilăria mea. Asta nu m-a împiedicat să mă joc, de dimineața până seara, să inventez noi și noi scenarii de joacă. Asta mi-a dezvoltat imaginația. Acum am și eu un copil bucălat, care are mult mai multe jucării, dar cele mai multe dintre ele sunt donate de verișorii mai mari.

Truc: cumpăr puține jucării și doar dacă fata insistă în mod repetat că-și dorește ceva anume. I-am luat, spre exemplu, o tablă albă, pe care poate desena la nesfârșit, tocmai pentru a nu încuraja desenele pe hârtie.

 

Dacă aș sta la casă, grădina ar fi mult mai luxuriantă, dar deocamdată ăsta e doar un vis. Am în schimb o terasă de dimensiuni decente și multe, multe jardiniere. De la zarzavaturi, condimente, până la roșii și flori, găsești de toate pe terasa mea.

Mai mult, primăvara ne adunăm în grădina bunicii, căci are, sărmana, nevoie de brațe tinere care să-i transforme straturile în rânduri-rânduri de plante verzi, care zâmbesc sub soare. La finalul unei zile de grădinărit cădeam toți frânți, dar nimic nu se compară cu somnul de după, netulburat nici măcar de cântatul cocoșului.

Truc: folosesc reziduuri de la bucătărie drept îngrășământ, de exemplu zațul de cafea revigorează mușcatele.

 

Nu locuiesc în Palatul Poporului, așa că nu văd rostul de a ține toate încăperile luminate. Încerc să-i educ și pe ceilalți din casă să facă la fel. Momentan mi-a reușit cu copilul bucălat, care abia ajunge la întrerupător. Mai am însă de lucrat cu soțul

Truc:  am înlocuit vechile becuri cu becuri economice și am plasat strategic benzi cu leduri pe sub corpuri de mobilă suspendată. Nu numai că arată cool, dar factura de energie e mult mai prietenoasă cu portofelul.

Mantra mea: ‘Redu, Refolosește, Reciclează’ Sunt cei trei “R” care îți vor face nu numai casa, ci și viața mai respirabilă și mai eco friendly.

 

Așa cum îmi aleg produsele de îngrijire de la Gerovital – Doctor în frumusețe, tot așa mă asigur că îmi cumpăr produse de calitate, așa încât să reduc ciclul de aruncat la gunoi produse stricate > cumpărat altele noi.

 

Poți câștiga un produs Farmec cu un gest simplu: returnând ambalajele. La patru ambalaje din portofoliul Farmec aduse spre reciclare în magazinele de brand din țară, consumatorii sunt răsplătiți cu un produs cadou.

Poți alege să returnezi ambalejele produselor de îngrijire personală sau curățenie a casei (Farmec, Gerovital, Nufăr, Triumf ș.a.) în magazinele Farmec și Gerovital, pentru a încheia ciclul de viață al acestora. Farmec te încurajează să faci orice gest, cât de mic, pentru protejarea mediului înconjurător și să dai exemplul tău mai departe.

Foto via Farmec.ro

Cred că Mița biciclista s-ar bucura puțin să știe că are o admiratoare atât de înfocată, după atâția ani de când nu mai…pedalează. O admiratoare care are grijă de natură, așa cum are grijă și de tenul ei, folosind un produs românesc, pe numele lui Gerovital. Despre aceste produse minunate am mai scris aici.

Ok, cam atât despre mine. Spune-mi cum reușești TU să faci o diferență în viața ta și a celor din jurul tău, prin gesturi simple, care însă, dacă gândim pe termen lung, sunt magice. Și, mai ales, ce sau cine te inspiră să faci asta în fiecare zi?

Foto via: Farmec.ro

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2021.

Sponsor:

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *