Skip to content

Magia e mai mare când e-sărbătoare

Iernile sunt mai frumoase când ești copil. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri serile lungi, dar pline de lumină, în care mă prefăceam că dorm înainte să vină Moșul. Așa era regula în casa bunicii, copiii trebuiau să doarmă puțin, până apuca Moșul să se strecoare pe horn și să așeze cadourile sub brad. Era bătrân, sărmanul, și îi lua destul de mult să ducă la bun sfârșit toată operațiunea. Plus că fusese înainte pe la toți copiii din cătunul de munte, cine știe în ce hal trebuiau să-i arate hainele de la atâta colectat cenușă de pe horn.

Brad de Craciun, cadouri, dulciuri, colinde și strălucire, toate aveau să se întâmple în seara aceasta magică. În loc să dorm, număram secundele până când avea să înceapă cea mai importantă noapte a anului. Înainte de asta, tata a adus, ca în fiecare an, cel mai înalt brad pe care l-a găsit la târg. Ne-am adunat toți în jurul lui: era chiar mai înalt decât tata. Tata avea palmele mari și calde, atât de mari și atât de calde, că atunci când ne lua în brațe, simțeam cum mi se încălzesc plămânii sub palmele lui. Tata era responsabil cu adusul bradului, așa cum Moșul era responsabil cu adusul cadourilor.

Cel mai frumos moment din seara de ajun era împodobitul bradului, mai frumos chiar decât desfăcutul cadourilor. Tata așeza steaua din vârf, mama punea globurile pe ramurile de sus, iar noi, copiii, ne îndeletniceam cu împodobirea crengilor mai joase. La urmă, mama așeza beteala, un fel de tușă finală, care îmbrăca bradul într-o strălucire de poveste. Ne dădeam un pas mai în spate, subțiam ochii și priveam fascinați cum luminițele instalației electrice se tot aprindeau și se stingeau, ca niște stele îndepărtate.

Singura care nu părea prea impresionată era bunica. De când intra tata cu bradul în casă, începea să boscorodească: “Iar mi-ai adus, maică, brad în casă. Numai eu știu cât am de măturat după el! Îmi umpli casa de ace!”.

După ani și ani, am început să-i dau dreptate bunicii. Dar cu mintea mea de copil, drept să vă spun puțin îmi păsa de acele aferente: bradul umplea toată casa cu verdeața, aroma și strălucirea lui.

Aceeași naturalețe, cu mai puțin efort

Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Locul copilului neînțelegător l-a luat acum Iris, căreia puțin îi pasă de acele de brad. S-au schimbat însă, cu noi, și vremurile. Stelele de pe cerul din cătunul de munte nu le-am mai găsit niciodată la oraș, dar luminițele de pe bradul de Crăciun le aducem în casă în fiecare an, în seara magică.

Și Iris e cea mai încântată. Văd acum prin ochii ei bucuria cu care mă uitam si eu, la rândul meu, la bradul proaspăt împodobit. Avem un brad artificial, dar nu artificial la modul la care ați fi tentați să vă gândiți în prima instanță. Nu e vorba de brazii aceia kitschoși pe care îi găsim în  marile magazine ( Dedeman, Praktiker, Metro, Jumbo, Hornbach sau Leroy Merlin )  și nici pe magazine online tip marketplace, ci de unul premium, achiziționat de pe e-Sărbătoare.

Brazii de pe e-Sărbătoare au aspect real și sunt fabricați în U.E., respectând cele mai stricte norme de calitate.  Motiv pentru care sunt prezenți în cele mai exclusiviste locuri, începând cu sedii de ambasade, aeroporturi, hoteluri de lux sau studiouri de televiziune.

 

 

Povești de început de viață, sub un brad ca-n filme

 

Iris se trezește mai devreme după noaptea de ajun. Primul ei drum e spre bradul ca din povești, sub care se joacă ore întregi. Se mai oprește doar ca să privească fascinată câte un glob mai colorat sau jocul luminițelor care se ascund și se aprid printre crengi, ca niște licurici aterizați pe nepusă masă în sufragerie. Ținem bradul împodobit cel puțin o lună, e atât de încântată de el, încât pur și simplu nu ne răbdăm să îl despodobim.

Am ales, cum am specificat mai sus, un bradut artificial, din categoria premium. Iată câteva avantaje ale bradului artificial față de un brad natural:

❄ Natura e miraculoasă, aici suntem toți de acord, dar asta implică și ceva asimetrie, și ace care se desprind și cad. Plus că un brad natural care să aibă ramurile egale și să fie bogat-bogat este greu de găsit. Bradul artificial e impecabil.

❄ Prețul e de câteva ori mai mic decât în cazul brazilor naturali. Plus că, folosind același brad câțiva ani la rând, fac economii serioase, bani care îmi rămân pentru alte cheltuieli. Se găsesc ele, nu-i asta o problemă.

❄ Ușor de transportat. Bradul artificial de 2,5 metri este făcut pachet într-o cutie destul de mică și este ușor. Îl cumperi de unde vrei și-l poți duce oriunde fără bătaie de cap.

❄ Durabilitatea. Bradul artificial îl voi putea folosi ani buni de acum încolo, pe când pe cel natural l-aș arunca după câteva zile, maxim o lună.

Salvezi un petec de pădure. În loc să tai câte un brad în fiecare an, ca să te bucuri de el câteva zile/săptămâni,  ai varianta unui brad artificial pe care îl poți folosi fară probleme ani la rând.

❄ Poți alege modele mai excentrice de brazi de Craciun. În cazul brazilor artificiali, ai parte de o diversitate mai mare de modele: brazi clasici, colorați, 3D, ninși, cu conuri, cu vâsc, roz, albaștri, etc.

 

Bradul nostru nins, de Moșul atins

Zăpada strălucitoare din cătunul de munte al bunicii n-am regăsit-o nicăieri la oraș. Era atât de albă și atât de peste tot, încât după o noapte de nins continuu, când te trezeai dimineața, parcă tocmai ai fi aterizat într-o poveste. Noi, copiii, pândeam zarea cea albă, mai era puțin și trebuiau să apară și elfii, și zânele zăpezii, și alte creaturi ale iernii. Apărea în schimb câte un câine de pripas, ce făcea mici cărări prin zăpadă.

Am găsit o scurtătură spre toată magia aceasta. Un brad artificial de pe magazinul meu preferat de articole de Crăciun, e-Sărbătoare. Un brad cu aspect nins, cu ace full 3D, care are și verde, și argintiu, și multe-multe ace multifațetate, care stau cuminți la locul lor, pe crengile bogate. Iris nu înțelege toate aceste detalii tehnice și, sincer, e mai bine așa. Ei îi rămâne doar magia. Magia Bradului. Magia Crăciunului.

 

 

Foto via e-sarbatoare.ro

 

Articol scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020.

Sponsor:

STAI PE-APROAPEPrimeste newsletter-ul lunar InCabinaDeProba, direct in inbox!

Redescopera MODA, MODUL de-a fi senin si MODELUL preferat de pe catwalk.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *